eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ghid medical pentru sanatatea ta

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE

NUTRITIE


Retete

Retete vegetariene | Retete fara gluten | Retete pentru diabetici | Sucuri | Inghetate |
Stiati ca


Alimentatie
alimentatie

Alimentele | Condimente | Efectele terapeutice ale alimentelor | Cancerul si alimentatia | Sarurile minerale |
Vitaminele
vitaminele
Cele mai cunoscute microcomponente (nenutrimente) ale alimentatiei au devenit, ulterior, medicamente si au fost supuse, astfel, "legilor dozajului" farmacologic. Cu toate acestea, in dorinta obtinerii unui plus de "beneficiu" terapeutic, uneori, ele sunt consumate printr-o "autoadministrare" cantitativ abuziva, necontrolata, putand deveni o "problema" cu efect evident biologic negativ pentru sanatate. Nevoia de vitamine a organismului uman este de nediscutat, ele fiind indispensabile bunei desfasurari a functionarii lui. Vitaminele sint biocatalizatori produsi, in marea lor majoritate, de catre organismele vegetale, avind o activitate deosebita in metabolismele organismului. Sint foarte eficiente in tratamentul bolilor determinate de lipsa lor (hipo- sau avitaminoze) ; pentru unele se descriu si alte activitati farmacologice, care vor fi prezentate la fiecare vitamina in parte. Sint aproape netoxice, exceptie facind numai vitaminele A si D. Sint diferite din punct de vedere al structurii lor. Pentru o mai buna orientare in acest capitol vast, se va mentine urmatoarea clasificare: vitamine lipo-solubile si vitamine hidrosolubile.

Sa mancam sanatos
mancam sanatos


Diete
diete
Ghid de alimentatie sanatoasa: diete, regimuri de slabire, dieta personalizata, regimuri vegetariene, alimentatie in diferite boli

Secretele nutritiei


Cura de slabire
cura de slabire

Slabeste sanatos |
Exercitiile fizice
Suntem creati sa fim in forma. Corpul nostru tanjeste dupa activitatea fizica. Sanatatea noastra depinde de ea. Nu e doar o intamplare ca aceia care sunt intr-o excelenta forma fizica sunt mai putin predispusi imbolnavirii, traiesc mai mult, au un aer optimist si sunt bine dispusi, sunt mai putin stresati, gandesc limpede si arata mai tineri decat sunt de fapt. Exercitiile fizice ascut simturile, activeaza circulatia sangelui catre muschi si creier, maresc aportul de oxigen si factori nutritivi transportati catre tesuturi, grabesc eliminarea toxinelor si a deseurilor celulare, si reduc stresul corpului, in general. Motivul pentru care miscarea este esentiala pentru starea noastra de bine este vechi de 5 milioane de ani.
Intrebari despre sport |
Mineralele
Mineralele, care prin denumire desemneaza elemente extrase din pamant, se impart in metalice si nemetalice. Unele sunt prezente in cantitati mari in dieta si in tesuturile organismului, de aceea necesarul zilnic este de peste 100 mg pe zi, pentru fiecare dintre ele. Altele se gasesc in organism sub forma de oligoelemente si sunt necesare in cantitati foarte mici in dieta. Continutul in minerale al alimentelor difera mult in functie de solul in care au crescut legumele, fructele etc. Unele minerale se absorb numai in prezenta anumitor vitamine; absorbtia lor mai este afectata si de „concurenta" dintre minerale in sine, care de regula actioneaza in perechi. Orice surplus dintr-un mineral ii mareste sansele de a fi absorbit, dar le reduce pe cele ale „partenerului", dand astfel nastere unui dezechilibru in continutul de minerale din organism. Mineralele se pierd in procesul de decongelare si preparare la cald si, intr-o oarecare masura, si in procesul de rafinare si procesare a alimentelor. Oligoelementele se distrug cel mai usor.

Grasimile
grasimile
Constituenti de baza ai materiei vii, alaturi de glucide si de protide, grasimile (lipidele) au fost categorisite, in functie de complexitatea moleculei lor in lipide simple si lipide complexe.

Cum ne hranim


Regimuri alimentare
regimuri alimentare
Toate organele corpului uman functioneaza pentru realizarea unui mediu intern stabil, reprezentat prin sange, care sa contina toate substantele necesare intretinerii vietii, intr-o cantitate stabilita. La aceasta homeostazie intervine fiecare organ in parte, prin functia sa specifica, producand anumite substante strict necesare bunei functionari a organismului uman. Substantele alimentare sunt acelea care, prin digestia lor la nivelul tubului digestiv, prin interventia diferitilor fermenti digestivi, salivari, gastrici, duodenali, intestinali si pancreatici, ce descompun aceste alimente in hidrati de carbon, acizi grasi si acizi aminati, ajung prin absorbtia intestinala la nivelul ficatului si sunt transformate si metabolizate in substante specifice fiecarui individ in parte. in urma acestui metabolism, in sange se afla in permanenta o anumita cantitate de proteine, sub forma de serumalbumine si serumglobumine, o anumita cantitate de acizi grasi si de colesterol, precum si o anumita cantitate de glucoza, toate in limitele normale desfasurarii vietii celulelor corpului.

Intrebari despre nutritie
nutritie


Silueta
Hrana pentru o silueta ideala

Nutritia si sexualitatea
nutritia
Binefacerile raporturilor sexuale sint numeroase. Activitatea sexuala revitalizeaza intreg corpul, tonifica sistemul cardiovascular si procura o relaxare remarcabila, prin arderea caloriilor (300 intr-o jumatate de ora). Dupa unii cardiologi, o activitate sexuala, desfasurata regulat ar fi un excelent mijloc de prevenire a crizelor cardiace (o scadere a activitatii sexuale pare chiar sa preceada criza cardiaca). Influenta mentalului asupra libidoului este importanta, dar tot atit de importanta este si influenta nutritiei asupra acestuia. Dupa un studiu recent, 30 % dintre hipoghcemicii de sex masculin (si 45 % dintre femeile hipo-glicemice) prezentau tulburari sexuale. Aceleasi tulburari se pot datora si unui nivel prea scazut de histamina sau unor factori de ordin psihologic, legati, la rindul lor, de dezechilibre ale mesagerilor chimici din creier, ca si in cazul depresivilor.

Nutritia si bolile cronice
nutritia
Bolile cronice sint din ce in ce mai prezente in tarile industrializate, fenomen pe care publicul larg il ignora. I se tot trim-biteaza ca « speranta de viata nu inceteaza sa creasca ». Speranta de viata nu este un indicator ideal pentru a evalua starea de sanatate a unei populatii, caci medicina stie sa tina in viata oameni a caror sanatate este grav afectata. Singurul criteriu fiabil este speranta de sanatate, adica .virsta la care se manifesta o boala invali-danta. Or, nu ne intereseaza sa batem recorduri de longevitate, in conditiile in care sintem incapabili sa facem fata activitatilor obisnuite din pricina unei boli. Ceea ce ne intereseaza este sa vedem ca boala se declara cit mai tarziu posibil. In locul notiunii de « speranta de viata», sustinuta de medicina conventionala, nutritionistii si biochimistii o prefera pe aceea de « speranta de sanatate ». Nutritia ofera solutii pretioase pentru prevenirea unui numar de afectiuni cronice. Dar, daca sinteti deja bolnav, trebuie sa stiti ca o alimentatie potrivita, insotita de anumite suplimente, poate sa va amelioreze starea. Nutritia nu vindeca totul, bineinteles, dar, in multe cazuri, vitaminele, mineralele si alte elemente nutritive pot dubla eficienta medicamentelor si minimaliza efectele lor secundare.

Aminoacizii
Proteinele intra in compozitia tuturor constituentilor organismului dumneavoastra: muschi si tesuturi, bineinteles, dar si enzime, hormoni, singe si anticorpi. Proteinele sint ele insele constituite din molecule numite amino-acizi. Aminoacizii sint ceea ce ramine din proteine dupa digestie. Organismul va folosi aceste mici resturi pentru a intretine si repara celulele, pentru a construi noi tesuturi, pentru a fabrica enzime. Aminoacizii se combina intre ei, dind nastere unor lanturi. Exista mii de combinatii posibile si fiecare dintre ele corespunde unui tip de proteina: proteina oaselor, a parului, a unghiilor etc. Aceste combinatii nu se fac la intimplare. Ele sint comandate si organizate de doi « supraveghetori » : ADN-ul (acidul dezoxiri-bonucleic) si ARN-ul (acidul ribonucleic). ADN-ul contine codul genetic (ceea ce va diferentiaza de ceilalti oameni), instructiunile care guverneaza procesul de reproducere celulara, in timp ce ARN-ul actioneaza ca « mesager », transmitind aceste instructiuni celulei, locul in care intervine sinteza proteinelor. Pe linga contributia la sinteza proteinelor, unii aminoacizi participa la formarea neurotransmitatorilor creierului.

Acizii grasi
Metabolismul grasimilor este complex si nu vom putea analiza aici, toate aspectele sale. O scurta prezentare a lui este insa absolut necesara. Grasimile din alimentatie ne parvin mai ales sub forma de trigliceride (triacilgliceroli). Trigliceridele sint compuse din trei acizi grasi si o molecula de glicerol. Corpul utilizeaza aceste trigliceride dupa ce le-a separat constituentii. Exista trei mari tipuri de acizi grasi: * acizii saturati ® acizii mononesaturati & acizii polinesaturati r Acizii saturati se gasesc mai ales in grasimile animale (unt, lapte, mezeluri) si foarte putin in unele grasimi vegetale. Cei mai multi — dar nu toti — pot reprezenta un risc pentru sistemul cardiovascular, daca sint majoritari in alimentatie. Acesta este motivul pentru care cardiologul dumneavoastra va va sfatui sa va limitati consumul de unt. Acizii saturati sint: acidul butiric, caproic, caprilic, capric, Iauric, miristic, palmitic, stearic. Nu insist, pentru ca ei nu fac obiectul dozelor suplimentare. Acizii mononesaturati (ulei de masline, ulei de rapita) si polinesaturati (porumb), obtinuti adesea din plante, au un efect favorabil asupra arterelor, dar sint totodata mai vulnerabili la atacurile radicalilor liberi. Daca alimentatia va ofera prea mult din aceste uleiuri, este bine sa luati suplimente de vitamina E, un antioxidant.

Bucatarie
Ustensile necesare in bucatarie. Vase de bucatarie

Retete de slabit
Retete de slabit si cure de slabire, afla cum sa ai o nutritie sanatoasa, cum sa tii o dieta de slabit corecta. Retete si diete de slabit, metode si cure de slabit.


Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact


Despre Nutritie
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile