Ghid medical Vaccinarile
NAVIGARE RAPIDA: »
Pagina principala » GHID MEDICAL
» sanatatea copilului
» vaccinarile
» vaccinul variolic
Vaccinul variolic
|
|
Periculoasa pentru individ prin mortalitatea pe care o determina si prin sechelele pe carele lasa, periculoasa pentru colectivitate prin depopu-larea pe care o produce, acesta constituie, din cele mai vechi timpuri, caracterul dublu al variolei.
Dupa ce ar fi bintuit printre trupele abisiene care asediau in 573 cetatea Mecca, a fost introdusa in Egipt, de arabi, in anul 640, apoi in Spania de sarasini, de unde a ajuns in Franta si citcva secole mai tirziu, prin insotitorii lui Columb, in America.
in realitate, variola a existat in toate timpurile si pe toata suprafata globului, endemica in unele regiuni, propagindu-sc si in altele sub lorma de epidemii, de-a lungul cailor de comunicatie.
Observatia ca bolnavul care a reusit sa se vindece este respectat in u'matoarea epidemie constituie primul exemplu de imunitate cistigata si sta la baza variolizarii, care a fost initial folosita in China, India, Iran.
Din Orient, unde metoda a fost inradacinata din vremuri indepartate, metoda este introdusa in Anglia.
Indiferent de procedeu (depunerea unei cruste in nara, insertie epidermica a continutului unei pustiile prelevate de la bolnavi, flagelarea cu nuielusi muiate in piroi variolic. purtarea unor camasi umezite cu prodige variolice etc), telul era acelasi: conferirea unei variole benigne persoanei inoculate, care in acest mod va fi ferita de o variola mortala.
Protectia individului putea fi rezolvata prin variolizare, insa metoda nu a adus avantaje pentru colectivitate. Inocularea era periculoasa, deoarece persoanele care traiau in jurul individului inoculat puteau face o variola grava, mortala si la rindul lor, prin contagiu, contribuiau la raspindirea variolei.
Complicatiile vaccinarii
Virusul vaccinai patogen pentru om poate provoca complicatii post-vaccinale cuprinse in doua mari grupe, dupa cum afecteaza dermul sau sistemul nervos central (4).
Aceste complicatii postvaccinale sint mai frecvente dupa vaccinarea primara decit dup [...]
Reactii postvaccinale
in cazul utilizarii unei tehnici care produce un traumatism minim, dupa 35 zile de la vaccinare apare o papula care se transforma catre a 7-aa 8-a zi intr-o vezicula de 56 mm diametru. Vezicula se transforma in pustula, care atinge diametrul maxim [...]
Virsta vaccinarii si revaccinarii
Virsta la care se efectueaza vaccinarea primara este in functie de o serie de factori, dintre care semnalam: riscul infectiei variolice la copilul nevaccinat, existenta si durata imunitatii de origine materna, riscul complicatiilor vaccinale si al re [...]
Vaccinarea
Pina nu de mult se considera ca vaccinarea oferea totdeauna o imunizare pe viata si ca vaccinatii au o mare superioritate fata de nev accinati.
in ceea ce priveste protectia individuala conferita de vaccin, Dixon a calculat ca la indivizii primova [...]
Vaccinuri inactivate
Rezultatele bune obtinute in urma vaccinarii antivariolice sint lezate insa de posibilitatea rara a aparitiei encefalitei postvaccinale. loate precautiile luate in timpul procesului de fabricare sau la administrare au ramas ineficiente in prevenirea [...]
Vaccinuri preparate pe culturi de celule
Primele cercetari experimentale de cultivare a virusului vaccinai in vitro au fost efectuate in 1913 . Ulterior o serie de cercetari au confirmat posibilitatea cultivarii seriale , iar rapoarte mai recente au descris caracterele multiplic [...]
Ovovaccinuri
Pentru a se inlatura pericolul contaminarii bacteriene s-a incercat prepararea unor vaccinuri din organele animalelor infectate cu virus vaccinai (creier, testicul de iepure etc).
Cu toate avantajele pe care metoda parc sa le ofere, procedeul nu est [...]
Dermovaccina (vaccinul uscat)
Problema protejarii virusului din vaccin fata de efectele caldurii este ioarte veche. Primele incercari moderne reusite de conservare se datoresc lui Otten , care a reusit sa usuce pulpa vaccinala in vid in prezenta acidului sulfuric. Aceasta este [...]
Vaccinuri antivariolice
DERMOVACCINA (VACCINUL LICHID)
Vaccinurile lichide, sint utile in tarile temperate care dispun de o buna retea de transporturi si de instalatii frigorifice adecvate.
Folosirea acestui vaccin ofera avantajul utilizarii de doze individuale, usor tra [...]
Varietatea tulpinilor
Sint foarte putine tulpinile de virus vaccinai a caror origine este cunoscuta, dar este foarte probabil ca nici una nu deriva din virusul va-riolic.
Multiplicitatea tulpinilor vaccinale, care difera intre ele prin proprietatile antigenice, calitatil [...]
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact