eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sarurile minerale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » sarurile minerale

Litiul (li)


Siliciul este prezent in cereale complete, mai ales in orez, sub forma de saruri minerale (SiOz, sili cati) etc, in fructe (mar, piersica etc), in legume (ceapa, usturoi) si in leguminoase (fasole boabe, linte).
Cunoasterea meolismului sau este departe de a fi terminata, mai ales in cazul unor suspiciuni legate de riscul in cancer.
El este folosit de organism la formarea osului, a integritatii cartilajului si a functionalitatii tesutului conjunctiv.
Fiind putin toxic este utilizat in pansamente gastrice (silicati de aluminiu sau magneziu).
a Li tiul (Li)
Litiul este un metaloid ce intervine, se pare, printre altele, in unele secnte ale meolismului normal al sistemului nervos central (prezent in celulele nervoase) [224).
El este folosit pentru actiunea sa sedativa (in anxietate, in sindroame cu tendinte depresi, precum si in profilaxia recurentei mai mult a celor maniace), in sindroame musculare dureroase, in reglarea diurezei renale (prin care este eliminat).
De asemenea, litiul intervine in activitatea tiroidiana in starile de tiroloxicoze, in ncutropenie.
In trecut era folosit in tratamentul gutei.
Se pare ca ar aa si o actiune de reglare a tensiunii arteriale cu implicare la nilul renal.
Se observa cresterea ponderala in tratamentul cu litiu sau in alimentatia hiposodata (unde se observa o mai mare reabsorbtie a lui).
Tratamentul cu litiu necesita o supraghere medicala atenta (dozarea concentratiei lui in sange), el avand o toxicitate renala (de aceea el este folosit intr-o oligoterapie, deci, in doze mici).
La o litemie normala intre 0,8 - 1 mEq/1 este necesar a exista un "pol" sodic suficient pentru o eliminare renala corecta.
Necesarul zilnic pentru om este de aproximativ 700

800 mcg si este acoperit suficient de alimentatia echilibrata, fiind presant in majoritatea produselor animaliere, ca si in fructe, cereale, seminte sau alte getale (in afara de uleiuri, ce nu il contin).
Decizia terapeutica ii revine medicului psihiatru si supragherea tratamentului este dublata de medicul generalist.



Alte materiale medicale despre: sarurile minerale

Element metaloid ce intra in constitutia unor proteine sau a unor structuri moleculare complexe indispensabile datorita acizilor aminap - cisteina, ci [...]
Cobaltul este un metal prezent in molecula chimica a vitaminei B12, ce grupeaza o serie de structuri apropiate (ciano-cobalamine) si este esentiala in [...]
Metal important biologic, legat de aportul alimentar extern, cuprul este indispensabil pentru organism (prezent in acesta intr-un total de 75 - 150 mg [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sarurile minerale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile