eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sarurile minerale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » sarurile minerale

Cobaltul (co)


Cobaltul este un metal prezent in molecula chimica a taminei B12, ce grupeaza o serie de structuri apropiate (ciano-cobalamine) si este esentiala in prevenirea unor anemii megaloblastice (tip Biermer).
Vitamina B12 se gaseste in produsele din alimentatie, mai ales in produsele de carne (in special, in ficat), in lapte, oua si leguminoase, iar cobaltul se gaseste mai ales in fructe, legume, leguminoase, cereale etc.
De asemenea, tamina B12 este produsa de flora intestinala (animale si om), dar la om aceasta sursa endogena nu este cunoscuta a fi utilizata.

Pentru a fi absorbita la nivelul intestinului subtire, tamina B12, este complexata la nivelul stomacului cu un "factor intrinsec" pe care-l gaseste aici (intotdeauna obligatoriu), apoi trece, odata cu alimentele, in tranzitul intestinal de unde, dupa digestie si absorbtie, ajunge in sange, fiind folosita sau stocata, in parte, de tesutul hemato-formator sau la nivelul ficatului.
Cobaltul are rol in fabricarea hemoglobinei, in diferite sisteme enzimatice, la sinteza acizilor nucleici, in meolismul glucidic, lipidic.
Nevoia de cobalt a omului este de 2

5 mcgr/iri.
Un exces de cobalt (tamina B12) poate produce efecte negative miocardice, tiroidiene, hepatice; aparitia de policitemie, poliglobulie etc.
Trebuie semnalata eficienta unei alimentatii dirijate impotriva unor anemii produse, la om, din cauza lipsei unor tamine (tamina B6, B12, C,) sau a folatilor.



Alte materiale medicale despre: sarurile minerale

Este elementul (ion-cation) preferat al lichidelor organismului (sange, lichid interstipal moi putin in celule). Dintre sarurile minerale el este c [...]
Manganul este un oligoelement metal, care se gaseste in cantitate foarte mica in organismul uman (12 - 20 mg). El participa la buna functionare a cel [...]
Prezenta activitatii in organism a acestui metal a fost legata, in special, de imunitate, prin marirea puterii de aparare, de constitup\'a unor enzime [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sarurile minerale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile