eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Valoarea nutritiva a alimentelor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » valoarea nutritiva a alimentelor

Ouale


Oul este un aliment complex si foarte valoros, care se impune datorita calitatilor lui nutriti deosebite. El reprezinta o bogata sursa de vitamine, in special din complexul B (Bz si B6), ca si vitamine liposolubile (A, D, E, K, F); de asemenea, contine proteine de calitate superioara avand o mare valoare biologica, lecitine, fosfor absorbabil. Oul reprezinta o sursa importanta de elemente minerale. Se subliniaza faptul ca oul este bogat in fosfor, fier si calciu, ca si in sulf, potasiu, iod, mangan, cupru etc. Oul este mult apreciat in alimentatie si pentru calitatea lui de a imbunatati gustul, consistenta si culoarea preparatelor.
Pe mondial se constata o crestere a productiei de oua datorita consumului marit. Ouale sunt diferite in functie de specia de la care provin (gaina, rata, gasca, curca, bibilica etc). Cel mai des este intrebuintat in hrana omului oul de gaina. Acesta are in medie o greutate de aproximativ 50g. Din punct de dere energetic, 100g de oua furnizeaza fntre 150 - 170 de calorii. Pentru a se dea mai clar greutatea diferitelor componente ale oului, se prezinta fn continuare elul 1 (dupa prof. lancu Gontea).

Ouale au o foarte mare valoare nutritiva, datorita a trei factori bine determinati pe care il contin:
- proteinele, care formeaza un complex de ami-noacizi esentiali foarte mult utilizati de organism (se asimileaza fn cantitate de aproximativ 94%);
- lipidele (grasimile) continute in ou sunt emul-sionate, adica usor digerabile si deci se asimileaza cu usurinta;
- contin o importanta cantitate de vitamine si elemente minerale.
Asadar, oul constituie o sursa energetica formata din proteine de calitate superioara, bine echilibrata si cu grasimi usor asimilabile. GALBENUSUL este format dintr-o emulsie concentrata de grasimi usor asimilabile. De aceea, se prefera ca galbenusul sa fie mancat crud. Prin bogatia de substante minerale (sulf, fier, calciu, potasiu, fosfor, cupru etc.) pe care le contine, este un aliment foarte valoros. De asemenea, galbenusul are un continut bogat fn vitamine, ca de pilda: A, Bl B2. Be. D etc. Vitamina C lipseste fn intregime.
Galbenusul, prin bogatia sa in grasimi, este un puternic excitant al colecistului. Datorita faptului ca are un continut crescut in colesterol, nu este indicat sa fie consumat in cantitate mare de catre persoanele in varsta sau de cele care prezinta ateromatoza sau colesterolemie. fn sfarsit, se intalnesc deseori la suprafata galbenusului chiaguri de sange care deruteaza consumatorul, crezand ca este vorba de inceputul dezvoltarii embrionare, fn realitate acestea nu sunt noci, ele producandu-se in mod normal in timpul formarii oului in gaina, mai ales in crescatoriile unde acestea nu sunt fecundate. Galbenusul in stare cruda, adaugat la mancare inainte de servire, compenseaza o mare parte din vitaminele pierdute la fierberea alimentelor. Prin fierbere sau prajire excesiva a galbenusului se reduce digestibilitatea
ALBUSUL este lipsit de lipide. Are o importanta cantitate de vitamine B2 si urme de vitamina B1. De asemenea, mai contine si saruri minerale in cantitati mici. ca de pilda: sodiu, potasiu, fier, calciu si fosfor. in special fosforul si calciul sunt bine utilizate de catre organismul uman. Albusul fiert este excitosecretor si se digera bine, in timp ce albusul crud (neprelucrat termic) este contraindicat datorita unui ferment (avidina) pe care-l contine si care inactiaza vitamina H (bio-tina), provocand tulburari digesti (diaree, ba-lonari, dureri abdominale etc). Prin prelucrare termica (fierbere, coacere) albusul face sa creasca coeficientul de utilizare a proteinelor si se evita tulburarile gastrice (suprimand caracterul antivitaminic al albusului crud). De aceea, se recomanda sa fie consumat numai preparat.

COAJA DE OU, fiind foarte bogata fn carbonat de calciu, se recomanda sa fie spalata, uscata, pisata foarte fin si adaugata fn preparate, fiind necesara fn special copiilor si femeilor in perioada maternitatii.
Felul de prelucrare a oului ii face sa fie mai usor sau mai greu digerabil. De pilda, ouale fierte tari sunt mai greu digerabile, parasind stomacul dupa 3-4 ore, in timp ce ouale fierte moi stau in stomac numai aproximativ 2 ore. De asemenea, ouale pregatite in baie-marina sub forma de ochiuri, jumari sau omleta sunt mai usor digerabile si mai indicate decat cele prajite in grasime incinsa. Datorita valorii lui nutriti, oul are calitati tonifiante asupra sistemului nervos, indicandu-se la surmenati si neurastenici. De asemenea, oul este indicat si in alimentatia suferinzilor de guta (boala in care acidul uric este crescut in sange peste limitele normale), inlocuind cu succes carnea, ca si in obezitate (fiind hranitor si dand senzatia de satietate). Oul mai este indicat in regimul de crutare al celor care sufera de gastrite hiperacide, ulcere, colite, enterocolita si colecistopatii atone. Consumul oului este indicat sa fie mai limitat la persoanele in varsta, la cele care au colesterolul crescut peste limitele normale, in ateroscleroza, litiaza biliara, spasme ale cailor biliare. Consumul de ou este limitat de frica tulburarilor digesti, de formarea colesterolului, de dezvoltarea aterosclerozei. Ramane totusi valabila conditia de a nu se depasi un consum rezonabil de un ou pe zi pentru persoanele adulte sanatoase Consumul este recomandat copiilor si batranilor in proportii bine silite de catre dieteticieni Oul este intalnit adesea si in mica "farmacie a casei". Galbenusul crud poate fi batut bine cu zahar, zeama de lamaie si subtiat cu ceai cald (turnat incet ca sa nu se taie). Aceasta bautura este binenita pentru anemici si convalescenti. De asemenea, arsurile mici ineviile intr-o gospodarie pot fi unse cu albus, care devine un admirabil pansament.
Merita sa fie subliniate unele puncte de dere nejustificate de respingere a oualor de catre unii consumatori. Culoarea cojii oualor nu poate constitui un criteriu in alegera lor, deoarece este o consecinta genetica si dependenta de alimentatia gainilor. De asemenea, nu trebuie cautate ouale cu un galbenus foarte colorat, presupunandu-se in mod gresit ca acesta ar fi un semn al unor produse taranesti traditionale. Culoarea specifica este data de pigmentii beta-caroten si luteina pe care le contin. In realitate culoarea galbenusului reflecta cantitatea de pigmenti ingerati de gaina si care pot fi de multe ori de origine sintetica. Se subliniaza faptul ca galbenusul prea colorat s-ar datora unui continut redus de vitamina A. fn privinta pastrarii oualor este bine de stiut ca pierderile de elemente nutriti sunt mai rapide cu cat temperatura este mai ridicata si stocajul mai prelungit; de unde si necesitatea de a le conserva la temperaturi de aproximativ 10A C pe o perioada de cel mult doua saptamani. NU este neglijabil faptul ca oul de rata chiar foarte proaspat poate provoca toxiinfectii alimentare deosebit de gra, datorita mediului din care provin. Oul de rata este frecnt contaminat cu agenti patogeni din grupa salmonelelor. De aceea, este necesar ca inainte de consum sa fie fiert minimum zece minute si sa nu fie consumat in preparate neprelucrate termic, ca de exemplu: creme, maioneze, glazuri, inghetate, salata de boeuf etc. Oul este un aliment usor alterabil daca este tinut in conditii nefavorabile. Pe cat de hranitor si plin de calitati nutriti este un ou proaspat, tot atat de periculos pentru sanatate este un ou alterat. Deci se impune atentie!

In privinta perioadei din zi in care trebuie consumat oul, este demn de retinut un prorb englezesc care spune ca: "Oul dimineata il mananci singur, La pranz cu prietenii si seara il dai la dusmani".



Alte materiale medicale despre: valoarea nutritiva a alimentelor

Oul este un aliment complex si foarte valoros, care se impune datorita calitatilor lui nutritive deosebite. El reprezinta o bogata sursa de vitamine, [...]
Laptele este produsul normal de secretie a glandelor mamare in activitate. Este un aliment complet, care contine toti factorii de nutritie si de aceea [...]
Legumele si fructele sunt considerate un izvor de sanatate, avand o valoare calorica mica. Ele sunt bogate in apa si celuloza. Prin consumarea fructel [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre valoarea nutritiva a alimentelor

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile