eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Mineralele

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » mineralele

Fier


Componenta esentiala a hematiilor, fierul este reciclat de organism. Copin, inclusiv cei la varsta pubertatii, si femeile la varsta maternitatii au nevoie de cantitati mai mari de fier. Fierul se absoarbe in proportie de aproximativ 15 % dintr-o dieta mixta normala, dar rata de absorbtie este mai mica in cazul persoanelor care nu mananca alimente de origine animala. Pierderea de sange prin menstruatie duce la un necesar mai mare de fier la femei, care variaza insa de la caz la caz. Molibdenul este co-factorul pentru fier, iar vitamina C ii favorizeaza absorbtia.

Simptomele carentei de fier
Anemie feripriva, foarte frecnta, insotita de oboseala, lipsa de energie, dispnee, paloare, insomnie. Raspunde rapid la administrarea de fier.


Cele mai bune surse

Organe de animale, in special ficat, carnati, peste, oua, leguminoase cu boabe, cereale, paine din faina integrala, melasa, fructe oleaginoase, seminte, legume cu frunze si te medicinale. Taninul din ceai inhiba absorbtia fierului, deci evitati sa beti ceai in timpul meselor.

Indicatii
Femei la varsta maternitatii, in special cele care au menstre abundente. Zece la suta dintre femei au hemoglobina sub 12 g/100 ce de sange, fiind anemice fara sa prezinte nici un fel de simptome. Recomandat getarienelor.
Indrumari privind aportul excesiv de fier
Se elimina in cea mai mare parte prin fecale, dar duce la constipatie. Un aport prea mare de fier inhiba absorbtia zincului. Poate induce o afectiune denumita sideroza, de obicei din cauza abuzului de vin rosu de calitate inferioara, caracterizata prin depunerea fierului in plamani si inima. Aportul excesiv de fier prezinta riscuri doar pentru persoanele cu o rata a absorbtiei anormal de mare. Pentru un adult normal, o supradoza de 100 g de fier poate fi letala.


Necesarul mediu

Adolescente: 14,8 mg/zi.
Femei intre 19 si 49 de ani: 14,8 mg/zi.
Femeile insarcinate, mamele care alapteaza si femeile care au cicluri abundente au nevoie de suplimentarea aportului de fier daca nilul fierului din sange este scazut.
Cele mai bune suplimente sunt citratul de fier sau fierul chelat cu aminoacizi.



Alte materiale medicale despre: Mineralele

Vital pentru echilibrul fluidelor din organism, ajuta la buna functionare a celulelor nervoase si musculare. Totusi, majoritatea oamenilor consuma mai [...]
Vreme indelungata, in materie de sanatate sau de boala, s-a vorbit doar de vitamine. Fiecare, ca sa se simta bine, ii cerea cu regularitate medicului, [...]
Important pentru functionarea normala a inimii, ficatului si sistemului imunitar. Contribuie la mentinerea sanatatii oaselor, pielii si parului. Absor [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre mineralele

    Alte sectiuni
    Retete
    Stiati ca
    Alimentatie
    Vitaminele
    Sa mancam sanatos
    Diete
    Secretele nutritiei
    Cura de slabire
    Exercitiile fizice
    Mineralele
    Grasimile
    Cum ne hranim
    Regimuri alimentare
    Intrebari despre nutritie
    Silueta
    Nutritia si sexualitatea
    Nutritia si bolile cronice
    Aminoacizii
    Acizii grasi
    Bucatarie
    Retete de slabit

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile