eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sarurile minerale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » sarurile minerale

Fierul (fe)


Fierul este un metal indispensabil desfasurarii viedi unor fiinte, inclusiv a omului, el Sind folosit si conservat de organism pentru fabricarea unor macromolecule functionale importante ale sale (ex.: hemoglobina din globulele rosii ale sangelui, mioglobina din fibrele musculare, unele enzime necesare in producerea sau captarea de energie etc.)
Toate aceste structuri reprezentand fierul heminic folosesc 2/3 din fierul total al organismului care este de aproximativ 3,5 gr, ceva mai mult la barbat si ceva mai putin la femeie.

Fierul neheminic (1/3 din cel total) este stocat la nilul sistemului reticulo-endotelial al unor organe, in special ficatul, splina, maduva osoasa, sub forma de hemosiderina sau feritina (glicozilata sau nu).
Cantitatea lui in serul sanguin (sideremie) este de 1

1,5 mg/l (11

34 mcmol/1), mai putin la femei si mai mult la barbat.
In alimentatia silnica, obisnuita a omului el trebuie sa fie de aproximativ 15

20 mg, fiind absorbit partial (minim 1 mg) la nilul intestinului subtire cu alimentele, printr-un act aditiv de transport, in mare parte ca fier feros (Fe**) si mai putin ca fier feric (Fe***).
Aceeasi cantitate este eliminata (+/-) in 24 de ore.
Legat de o proteina (apoferitina) prezenta in celula intestinala, el va fi transportat si eliberat de ea in plasma sanguina denind siderofilina, caci ea va pastra o parte din fier.
Determinarea cantitativa in plasma a acestei proteine va exprima, mai sigur, nilul fierului in sange (dozarea feritinemiei).
Acoperirea necesitatii totale de fier a organismului (12 mg/zi) este posibila numai printr-o alimentatie echilibrata.
Aceasta acoperire va fi asigurata, mai ales (intre 8-l4 mg/100 gr), din carnea si organele animalelor de consum (ficat, splina), galbenusul de ou si, mai putin (intre 8 -l2 mg/100 gr), din getale ca leguminoase (fasole, linte), cereale (soia, grau etc), fructe, legume (spanac, rdeturi).
O alimentatie net getariana (regim getarian), poate produce o scadere a rezeri de fier din organism.
Necesitatea prezentei flerului in organism creste in situatii de carenta speciala (hemoragii, infectii, in perioada copilariei sau a sarcinei, a alaptarii etc).In ceea ce priste cancerul, aici se poate intalni o hiperferitinemie, ca si in inflamatii cronice, citolize patologice (ex.: hepatite) etc.



Alte materiale medicale despre: sarurile minerale

Indispensabil pentru formarea hemoglobinei si in respiratie celulara, nevoia de fier a omului este acoperita, in mod normal, de al [...]
Siliciul este prezent in cereale complete, mai ales in orez, sub forma de saruri minerale (SiOz, sili cati) etc, in fructe (mar, piersica etc), in leg [...]
Cromul este un metal prezent si folosit de organism ca un catalizator (cofactor) in activitatea unor enzime, mai ales din metabolismul glucidelor (dar [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sarurile minerale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile