Fitohormonii sunt de mare actualitate! Dar ce sunt ei? Sunt
hormoni vegetali, impartiti in izoflavone si lignane, care se gasesc in continutul a numeroase alimente, in cantitati mai mult sau mai putin importante.
Consumul frecvent de alimente bogate in fitohormoni poate avea un real efect pozitiv asupra sanatatii, mai ales in tulburarile legate de
menopauza si de andropauza. in acelasi timp, acestia au un rol important in prevenirea cancerului.
Printre alimentele cele mai bogate in fitohormoni se numara soia, ceapa, rza creata, broccoli si semintele de in.
Apoi, in cantitati mai mici, se gasesc si in alte leguminoase si oleaginoase: rosii, mere,
ceai verde si vin rosu. Chiar daca vinul contine fitohormoni, nu este bine sa facem abuz! Va sfatuiesc sa nu depasiti cantitatea cotidiana de 1,5 dl pentru un barbat si 0,7 dl pentru o femeie.
Aceste cantitati urmeaza sa fie, desigur, adaptate de la caz la caz, in functie de dorinta voastra de a le trece sau nu in contul sfertului "neintelept" de alimente!
Veste buna:
fitohormonii nu sunt alterati prin fierbere (pana la 200A Ql
Laboratoarele farmaceutice se grabesc sa fabrice tot soiul de produse pe baza de soia, ca urmare a delorizarii tratamentelor hormonale clasice pentru menopauza.
Atentie insa, sa ramanem vigilenti! Nu toate aceste produse sunt de calitate foarte buna. Fie ea naturala,
soia nu este neaparat atat de inofensi pe cat se doreste sa credem.
Tratamentul cu izoflavone (fitoestrogeni din soia) este un tratament hormonal substitutiv, deci se impune sa-l urmati sub supravegherea directa a unui specialist si sa nu modificati singuri dozarea!
Aud adesea spunandu-se ca asiaticele au mai rar
cancer la san si
tulburari de menopauza in atie cu occidentalele, datorita alimentatiei bogate in soia. Eu nu cred ca asiaticii mananca foarte mari cantitati de soia. in primul rand, ei o folosesc sub forma germinata (germeni de soia), ceea ce ii reduce cantitatea, apoi sub forma de tofu, in cantitati mici. Pe de alta parte, ei consuma putin
lapte de soia si
iaurt de soia. Alimentatia lor este bogata, mai degraba, in rza, ceapa,
fructe de mare, supe din oase de peste, care au un aport important de calciu si vitamina D.
In rezumat: ca intotdeauna, reintroducerea alimentelor marginalizate precum cele din familia verzei, oleaginoasele precum semintele de in,
leguminoasele (soia, in cantitati mici) si
ceapa ajuta sa conserti si sa sporiti capitalul de sanatate.