eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie

Carente vitaminice


Carenta in vitaminele din grupul B

elele 111-l4 si 111-l5 descriu, respectiv, carentele in vitaminele B1, B2, B3, B6, B8 si in vitaminele B9 si B12.

Carenta in vitamina C
Carenta in vitamina C determina scor/nitul si se manifesta prin astenie, mialgii, edeme distale, petesii cutaneo-mucoase. Carentele de aport se pot intilni la adult, adeseori virstnic, care nu se hraneste decit cu conser. Malabsorbtiile, dializele repetate, favorizeaza aparitia carentei. Diagnosticul este confirmat de dozarea vitaminei C plasmatice sau intraleucocitare.


Carenta in vitamina A

Carentele in vitamina A sint exceptionale in tarile dezvoltate si sint, in acest caz, adeseori secundare unei malabsorbtii sau unei proaste utilizari (pancreatita cronica, colestaza, malabsorbtie intestinala, ciroza, mucoviscidoza). Dimpotriva, starile carentiale sint frecnte in tarile in curs de dezvoltare. Simptomatologia asociaza semne oculare (nictalopie sau scaderea derii crepusculare, xeroftalmie cu pete Bitot, ulceratii corneene) si semne cutaneo-mucoase (uscaciunea pielii, hipercheratoza, leziuni papulare perifoliculare, atrofie a mucoaselor genito-urinare si digesti, care se complica cu litiaze si diaree). Infectiile bacteriene si virale complica adeseori evolutia. Diagnosticul biologic se poate face prin dozarea retinolului plasmatic. Un nil inferior valorii de 10 micrograme/100 ml dodeste un deficit franc. De asemenea, este posibila si dozarea plasmatica a carotenului. Punctia-biopsie a ficatului, daca este efectuata, va arata un nil prabusit al retinolului hepatic (< 5 micrograme/g de ficat). Tratamentul curativ cuprinde administrarea de 10 000 - 50 000 UI pe zi, pe parcursul mai multor saptamini.

Carenta in vitamina D
La copil, carenta in vitamina D determina nihilismul (elul 111-l6). anumite rahitisme se numesc vitamino-rezistente si nu raspund la dozele uzuale de vitamina D (rahitism prin defect de absorbtie al vitaminei D), rahitism pseudocarential Prader (care este o boala autosomala recesiva, legata de un defect de hidroxilare a vitaminei D), rahitisme legate de o boala tubulara, cu pierdere excesiva de fosfor (rahitism hipofosfatemic familial legat de cromozomul X, sindrom Toni-Debre-Fanconi, rahitism hipofosfatazic).
La adult, carenta in vitamina D determina o.steamalacia, care este o afectiune dureroasa (elul Ill-l 7).

Carenta in vitamina E
Carenta prin aport de vitamina E este exceptionala. O deficienta este posibila in cursul malabsorbtiilor digesti sau in cursul abetalipo-proteinemiei, in cadrul careia deficitul ser in vitamina E este asociat cu absenta secretiei de apoproteine. in acest caz, sint prezente semne neurologice: retinopatie, neuropatie periferica si afectarea sistemului nervos central. Exista o sensibilitate crescuta a eritrocitelor la socul osmotic, atunci cind diagnosticul este confirmat prin dozarea plasmatica de alfa-tocoferol.


Carenta in vitamina K

Carenta in vitamina K se intilneste adeseori la prematuri si la sugari. Carentele adultului sint frecnt secundare (elul 111-l8).




Alte materiale medicale despre: Alimentatie

Am scris aceasta carte cu speranta ca ea le va face bine cititorilor. Am vrut sa le pun la dispozitie informatii in general greu de gasit in presa sau [...]
Grasimi animale: unt, smantana, untura etc. Uleiuri vegetale: ulei vegetal, diverse nuci si alune etc. 1. Grasimile pot fi combinate cu carbohidr [...]
O ratie alimentara echilibrata asigura, in general, nevoia de vitamine a organismului adult normal. Vitaminele liposolubile sint aduse organismului [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentatie

Alte sectiuni
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile