eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Conservarea alimentelor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » alimentele » conservarea alimentelor

Conservarea oualor

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Metodele cele mai frecvent folosite pentru conserrea oualor sint:

Refrigerarea. Aceasta consta in pastrarea oualor cu coaja, curate, proaspete, la o temperatura de 1A sau 2A, in camere frigorifice speciale.

Conserrea In sticla lichida (silicat alcalin), adica intr-o substanta care are proprietatea de a astupa porii din coaja. Aceasta are antajul ramincrii la suprafata oului fara a patrunde in inferior. Ouale conserte in acest mod se pastreaza la o temperatura de 0A.

Conserrea prin deshidratare se poate efectua la oul integral cit si partial, la albus sau galbenus.


Procesul tehnologic implica uncie operatii pregatitoare1:

determinarea calitatii prin sortare si ovoscopie (examinarea camerei de aer la o sursa de lumina). Nu se prelucreaza decit ouale proaspete;


spargerea (manuala sau cu masina);

baterea pentru omogenizarea masei;
strecurarea pentru separarea membranelor si a resturilor de coji;
deshidratarea. Aceasta se efectueaza in aparate speciale (dulapuri de uscare incalzite cu aburi sau uscatoare cu tunel). Pulberea obtinuta este foarte insila, mai ales in functie de umiditate. De aceea, pastrarea prafului de oua se face in ambalaje speciale, in incaperi cu temperatura de cea 10A si umiditate scazuta.
La nivel de gospodarii' individuala exista mai multe metode de conserre a oualor. Mentionam pe cele mai importante.

Conserrea in apa de r preparata cu 24 de ore inainte in proportie de 1/10 (de exemplu, 1 kg r la 10 1 apa) se bazeaza pe faptul ca aceasta in prezenta bioxidului de carbon din aer se transforma in carbonat de calciu care astupa porii cojii, impiedicind patrunderea microorganismelor din exterior si evitind astfel alterarea oului.

Conserrea in grasime consta in ungerea cojii cu un strat de grasime sau imersarea rapida a oualor intr-o baie cu ulei incalzit la 37A, cu scopul de a obtine impermeabilitatea cojii la diferite microorganisme din exterior.
Un alt procedeu de conserre a oualor este si acela al invelirii lor in liirtie sau al asezarii lor in ladite cu rumegus, malai, cenusa s.a.
In fine mai pot fi pastrate dupa ce au fost introduse in prealabil in apa clocotinda timp de 5 secunde. in acest caz se formeaza o pelicula fina de proteine coagulate care captusesc interiorul cojii facindu-l impermeabil pentru microorganisme.
Pastrarea oualor conserte se face in incaperi racoroase, ferite de umezeala.
In alimentatia dietetica nu se folosesc ouale conserte ci numai cele proaspete, mai ales daca se consuma ca atare.



Alte materiale medicale despre: conservarea alimentelor

Dupa sacrificarea animalului, in carne apar o serie de procese de degradare. Glicogenul se descompune cu formare de acid lactic. Proteinele se imbiba [...]
Fructele si legumele pot fi pastrate dupa recoltare un timp mai mult sau mai putin indelungat in stare proaspata, in functie de o serie de factori ca: [...]
Dupa sacrificarea animalului, in carne apar o serie de procese de degradare. Glicogenul se descompune cu formare de acid lactic. Proteinele se imbiba [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre conservarea alimentelor

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile