eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli gastrointestinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli gastrointestinale

Teniaza


Teniaza este cauzata de infestarea intestinala de catre ermi plati adulti: Taenia saginata (din came de ta), Taenia soltum (din carne de porc). Cisticercoza este cauzata de forma larvara a T. solvum. Cea mai frecventa este infestatia cu T. saginata (inerme), care va fi descrisa in cele ce urmeaza.

Date parazitologice. Viemele adult masoara 4-l0 m lungime. Traieste fixat pe mucoasa intestinala (intestin subtire) prin scolexul sau, care are 4 ventuze.
Corpul este format dintr-o succesiune de inele (proglote); inelele mature contin mii de oua. Aceste inele se detaseaza din lantul pe care-l forteaza sfincterul anal si sunt emise in afara scaunelor; ele masoara 2 cm lungime si 7 mm latime si sunt mobile.
Ouale eliberate prin "explozia" acestor inele polueaza mediul extern. Ingerate de catre gazda intermediara (bonele), ele den cisticerci (Cysticercus bos) in tesutul muscular al acesteia. Omul se contamineaza prin ingerarea de carne de ta cruda sau insuficient fiarta, fripta, coapta, care contine cisticerci. Viermele aduLt se formeaza in 2-3 luni de la ingestia larvelor.
Manifestari clinice. Prezenta unei tenii adulte este de obicei latenta, diagnosticul fiind pus numai atunci cand subiectul descopera inelele in lenjeria de corp sau de pat. Semnele digestive sunt inselatoare, putin specifice: greata, varsaturi, dureri abdominale (pseudoul-ceroase, pseudoapendiculare), alternanta de diaree si constipatie.
Semnele nervoase se descriu ca si in alte helmintiaze ale copilului; clasic: anorexie sau bulimie ce contrasteaza cu slabirea copilului. Se pot intalni si manifestari alergice.
Diagnosticul este edent daca se descopera inelele (proglotele) caracteristice.
Scotch-testul permite gasirea embrioforilor ramasi lipiti pe marginea anala. Eozinofilia (sange periferic) este variabila, de obicei moderata; cifre mari, pana la 50%, se observa la inceputul infestatei. Identificarea speciei se bazeaza pe structurile diferite ale segmentelor grade terminale.

Tratament
- Praziquantel, 5-l0 mg/kg, in doza unica, reprezinta medicamentul de electie.
Alternativa:
- Niclosamid (5-clor-salicimida) este activ fata de T. saginata, T. solium, mai putin eficace in infestatiile cu Hymenolepis nana; este prezentat sub forma de comprimate de 0,50 g (flacon cu 4 comprimate). Dozaj si mod de administrare: peste varsta de 7 ani se administreaza 2 comprimate dimineata pe nemancate st 2 comprimate dupa 1 ora; intre 2 si 7 ani: aceeasi schema de administrare, dar se da 1 comprimat dimineata si 1 comprimat peste 1 ora; sub 2 ani, posologia este de 1 /2 comprimat dimineata si 1 /2 comprimat la 1 ora. Comprimatele trebuie mestecate bine inainte de inghitire, iar alimentele se vor da dupa 3 ore de la ultima priza. O alta schema de administrare: 2 lete (1 g) in doza unica, la copilul cu greutate intre 11 - 34 kg; 3 lete (1,5 g) in doza unica, la copilul de peste 34 kg. Nu se cauta scolexul ermelui eliminat, deoarece acesta este macerat. in cazul T. solium, ouale eliberate prin digestia proglotelor nu sunt omorate, existand riscul cisticercozei umane; in aceasta teniaza se recomanda administrarea de purgativ la 2 ore dupa administrarea antihelminticului.
Pentru H. nana: Praziquantel: 25 mg/kg in doza unica, este tratamentul de electie; alternativa: Niclosamid, administrat astfel:
- copil intre 11 si 34 kg: doza unica de 2 lete (1 g) x 1 zi, apoi 1 leta (0,5 g)/zi x 6 zile;
- copil peste 34 kg: doza unica de 3 lete (1,5 g) x 1 zi, apoi 2 lete (1 g)/zi x 6 zile.

Masuri de control si educatie sanitara:
- Etarea ingestiei de carne sau de preparate de carne (ta, porc) crude sau insuficient prelucrate.
- Persoanele diagnosticate ca purtatoare de T. solium adulta trebuie tratate imediat; atentie la spalarea amanuntita a mainilor si inlaturarea materiilor fecale (risc de cisticercoza prin ingerarea oualor de T. solium).



Alte materiale medicale despre: boli gastrointestinale

Definitii Varsatura inseamna expulzia fortata a continutului gastric prin gura. Pentru clinician este important sa stabileasca daca varsatura apare c [...]
Definitie Megacolonul congenital reprezinta cea mai frecventa cauza de obstructie intestinala si se datoreaza anomaliilor celulelor gangli-onare din [...]
A cineca cauza ca frecventa de deces prin cancer in S.U.A., responsabil de 10% din tumorile Gl; incidenta maxima in decada a saptea de viata; barbati/ [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli gastrointestinale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile