Exista trei tipuri majore de
calculi biliari: de colesterol, de pigment si calculi micsli. Calculii miesti si cei colesterolici contin mai mult de 70%
colesterol monohidrat Calculii pigmentari contin mai putin de 10% colesterol si sint alcatuiti in principal din bilirubinat de calciu. In S.U.A., 80% din calculii biliari sint colesterolici sau miesti si 20% pigmentari.
EPIDEMIOLOGIE in S.U.A., un milion de cazuri noi de
litiaza biliara pe an. Incidenta crescuta la indienii americani si in asociere cu obezitate, diabet, boala ileala, sarcina, tratament cu estrogeni, contracepti orale, hiperlipide-mie tip IV. ciroza. Femei/barbati = 4:1.
SEMNE Sl SIMPTOME De multe ori, calculii biliari sint "muti", adica sint prezenti la pacienti asimptomatici. Simptomelc apar atunci cind calculii produc inflamatii sau
obstructia cailor biliare cistice sau comune. Simptome majore: I 11
colica biliara, de regula:
durere in cadranul abdominal superior drept sau in epigastru, apare la 30-90 min dupa masa. dureaza citeva ore si iradiaza uneori in scapula dreapta sau in spate; (2) greturi,
varsaturi Examenul fizic poate ii normal sau poate evidentia sensibilitate in epigastru sau in cadranul superior drept (CSD).
EXAMENE DE LABORATOR Uneori, cresteri usoare si tranzitorii ale bilirubinei [< 85 U.rnol/1 (< 5 mg/dl)}, ce insotesc colica biliara.
IMAGISTICA Numai I0%din calculii biliari sint radioopaci. Ultrasono-grafia este cel mai bun test diagnostic. Colecistograma orala se face numai in prezenta unei zici biliare functionale si a unui nil seric al bilirubinei 2 cm sau cu zica biliara anormala care contine calculi, vor II si ei evaluati pentru interntie chirurgicala. Colecisteciomia laparoscopica este procedura minim invaziva de electie pentru majoritatea pacientilor la care se practica colecislectomie. Agentii orali de dizolvare (acid chcnodezoxieolic, acid ursodezoxicolic). dizolva total sau partial pietrele radiotransparentela 50% dintre pacienti, dar sint ineficace pe calculi mari. radioopaci sau pigmentari, si a celor aliati intr-o zica slab opacifiata la colecistografia orala. Recidile sint probabile daca se intrerupe medicatia. Litotripsia cu unda de soc extracorporeala. urmata de tratament medical litolilic, este eficace la unii pacienti cu calculi biliari solitari radiolransparenti. Dizolvarea directa a caleulilor, cu solnti de tipul metil-fert-butil eter instilat printr-un cateter biliar percutan. pare promitatoare.
COMPLICATII mai jos Colecistita acuta.