in general
fructele constituie al doilea aliment solkl introdus in
dieta sugarului, dupa cate saptamani dupa ce
sugarul s-a obisnuit cu fainoasele. Unii doctori recomanda sa fie introduse primele, deoarece copii le primesc cu atata entuziasm.
Sucul de
mere si caise uscate" class="text">mere (la inceput diluat), se ofera de obicei cam tot atunci cand se incepe diversificarea. Sfatuiti- si cu doctorul; cititi si paragraful 263 in ce priveste sucul de portocale, care nu se ofera decat mult mai tarziu.
In primele 6-8 luni de viata
fructele se dau numai fierte, cu exceptia bananelor foarte bine coapte. Se folosesc de obicei mere, piersici decojite, pere, caise decojiie si prune. Dupa fierbere, acestea se paseaza si se indulcesc putin cu zahar. Compoturile din comert sunt mult prea dulci, si daca le folositi inlaturati
siropul inainte de a le pasa. Puteti cumpara
fructe conserte in apa sau suc propriu, sau conserve de hrana speciala pentru copii (cititi cu atentie eticheta sa fiti siguri ca nu contin si alte ingrediente).
Fructele se pot da la oricare masa din timpul zilei, chiar de doua ori pe zi, in functie de apetitul si toleranta digesti a sugarului. Cresteti progresiv cantitatea pe masura ce convingeti ca
sugarul tolereaza fructul respectiv din punct de vedere digestiv, si ii place gustul. Majoritatea copiilor mananca 30 - 50 g pe zi. Fructele gala preparate se pot pastra maxim 3 zile, daca sunt tinute corect la frigider. Daca ati pregatit o cantitate mai mare, puneti cat e necesar la o masa si nu mai folositi ce ramane in canuta dupa masa deoarece sali introdusa contine germeni ce pot duce la alterarea alimentelor.
Bananele trebuie sa fie foarte bine coapte, cu pete negre pe coaja si de culoare maronie inauntru. Faramitati-o bine cu furculita pana ce ajunge de consistenta unui piure, eventual diluati piurcul de
banane cu putin
lapte daca vi se parc prea gros.
Fructele au in general_reputatia ca sunt laxative. Dar majoritatea indivizilor, adulti si copii, nu au nici un fel de Crampe sau
diaree de la
fructele mentionate mai sus, cu exceptia prunelor si poate a caiselor. Pruncie sunt usor laxative, si de aceea sunt de folos la sugarii care au tendinta la constipatie. Pentru copin care au nevoie si le plac prunele, acestea pot fi date sub forma de piure sau suc o data pe zi, iar la alta masa se da o alta rietate de fructe. in cazul in care scaunele devin prea moi foarte repede, este mai bine sa evitati prunele si caisele, folosind alte fructe.
Dupa 6 luni se pot da si alte
fructe nepreparate, proaspete pe langa
banane (de exemplu mere rase,
pere sau avocado). Strugurii, capsunile, zmeura, coacazele, afinele etc. se dau in general dupa rsta de 2 ani. si paragraful 452.