Unul dintre efectele posibile ale expunerii este aducerea la suprafata a ideilor si conceptiilor daunatoare care apar ca rezultat al experientelor traumatizante. Recuperarea eficienta de pe urma traumei necesita punerea la indoiala a acelor idei si conceptii (numite cog-ni(ii), precum si inlocuirea cu altele mai rationale si mai realiste. in SSPT, acest proces se desfasoara cel mai bine in corelare cu expunerea, prin modificarea cognitiilor daunatoare pe masura ce apar.
Dupa o experienta traumatica, oamenii ramin cu o serie de ginduri negati despre cele intimplate, dar si despre ei insisi si despre lume. De exemplu, multi oameni incep sa se simta vulnerabili si nesiguri pe ei; incep sa creada ca lumea a denit un loc periculos si ca ceilalti oameni sint rai, nemilosi si profitori. Totodata, multe persoane manifesta sentimente de vinovatie si de rusine drept consecinta a traumei. Este posibil ca ei sa se considere rai sau nedemni pentru ca s-au comportat intr-un anumit fel in timpul incidentului sau ulterior acestuia; se socotesc vinovati pentru cele intimplate; cred ca sint slabi sau incapabili pentru ca nu au facut tata mai bine. Uneori, aceste idei au un simbure de adevar. Totusi, de obicei, ele sint complet gresite sau cel putin prea exagerate. Acest mod de a gindi induce o gama variata de emotii, cum ar fi
depresia si vinovatia,
anxietatea si teama, precum si minia. Identificarea acestor conceptii gresite, contestarea si inlocuirea lor cu o viziune mai realista asupra sinelui si a lumii reprezinta o componenta importanta a procesului de vindecare.
Restructurarea cognitiva este o procedura care consta in identificarea ideilor, conceptiilor si interpretarilor oamenilor in legatura cu experientele lor din trecut, evidentiind erorile de gindire. De exemplu, este posibil ca persoana respectiva sa gindeasca in termeni de "alb sau negru", etichetind lucrurile (sau oamenii) ca fiind bune sau rele in totalitate, pe cind in realitate lumea este in mare parte "gri". Poate nu e perfecta, dar nu e nici complet rea. Persoana respectiva face generalizari absolute (de exemplu, "Nu pot aa incredere in nimeni") sau se concentreaza prea mult asupra aspectelor negati si minimalizeaza aspectele poziti ale situatiei. Astfel de persoane considera un lucru negativ drept o confirmare a faptului ca nu fac fata situatiei, insa ignora dole care arata ca, de fapt, se descurca foarte bine. O problema frecnta in SSPT consta in faptul ca oamenii isi fundamenteaza perceptia asupra celor intimplate, a propriei persoane si a lumii doar pe un fragment de amintire (partea care le revine frecnt in minte), mai degraba decit pe informatii care plaseaza aspectul respectiv intr-un context mai larg. Dupa identificarea acestor modele gresite de gindire, scopul terapiei cogniti este sa le inlocuiasca cu alte conceptii realiste si flexibile. Desigur, acestea includ reevaluarea experientelor si, in special, a enimentului traumatizant. Este un proces dificil, care necesita eforturi sustinute, insa poate da rezultate foarte bune in managementul si diminuarea emotiilor neplacute.
Procesul restructurarii cogniti
Ca si in cazul altor componente ale tratamentului, celelalte "Ghiduri practice pentru pacienti" din aceasta sectiune cuprind o serie de descrieri foarte utile ale procesului de restructurare cognitiva. Daca lucrati cu *un terapeut, rugati-l sa va faca o copie a celor mai relevante sectiuni. in aceasta sectiune, vom discuta pe scurt despre modul in care va puteti identifica si pune la indoiala conceptiile gresite care se refera in mod deosebit la trauma. Un bun punct de plecare este efectuarea unui alt exercitiu - acesta se aseamana destul de bine cu cel discutat in sectiunea 6.3.
De data aceasta,
sarcina este sa scrieti cel putin o ina referitoare la ce anume inseamna pentru voi experienta enimentului respectiv. Mai precis, cum anume v-a modificat conceptiile, opiniile si ideile despre sine, alte persoane si despre lume ? Care sint opiniile sau convingerile care au fost consolidate? Care s-au schimbat? incercati sa scrieti cite ceva legat de fiecare dintre urmatoarele idei:
a Dupa trauma, conceptiile mele despre mine insumi s-au modificat in felul urmator
a Dupa trauma, conceptiile mele despre alte persoane s-au modificatIn felul urmator
a Dupa trauma, conceptiile mele despre lume s-au modificat in
felul urmator
Cind raspundeti la aceste intrebari, ginditi-va la aspecte precum ce anume simtiti fata de dumneavoastra insiva (stima de sine), siguranta personala, increderea in ceilalti, idei referitoare la control si putere, intimitatea in raport cu ceilalti, tipul de societate in care traim etc. - orice aspect in privinta caruia credeti ca enimentul v-a modificat ideile, gindurile si conceptiile.
Pasul urmator consta in alegerea unei teme principale care va determina o emotie neplacuta. Care dintre ele va face nervos ? Sau temator? Sau vinovat? Sau trist? incercati sa exprimati tema respectiva prin intermediul unei singure afirmatii - de exemplu, "Toti oamenii sint rai" sau "A fost numai vina mea". incercati sa alcatuiti in special afirmatii care sa inceapa cu "eu", cum ar fi "Eu sint neputincios si lipsit de orice speranta" sau "Eu nu ma simt nicaieri in siguranta". Scrieti aceasta idee sau opinie pe o ina noua din caietul de lucru, apoi parcurgeti urmatoarele intrebari si incercati sa raspundeti la ele. Este posibil ca unele sa nu se aplice la toate ideile, insa majoritatea indeplinesc acest criteriu - intrebarile va vor ajuta sa reevaluati pertinenta ideilor si conceptiilor dumneavoastra.
Ce do ati ? Trebuie sa pretindeti ca sinteti un om de stiinta, convins de dole obiecti in favoarea sau impotriva ideii respecti. Este chiar adevarata? Sinteti 100% siguri? Elementele situatiei sustin sau contrazic ceea ce credeti ? Notati toate dole care sint in favoarea ideii si cele care o contrazic. in majoritatea cazurilor, ti descoperi ca aceasta nu este bine fundamentata. (intr-adevar, se poate dodi complet falsa.)
Care sint alternatile? Ce cred altii despre acest lucru? Ar fi si alte persoane de acord cu voi? Exista si un alt mod de a privi situatia? Sint si alte explicatii? incercati sa gasiti cit mai multe explicatii alternati si cintariti argumentele pro si contra fiecareia. Cind le analizati cu obiectivitate, care dintre explicatii pare cea mai corecta ?
Gindesc cumva in termeni absoluti, de tip alb sau negru ? Folosesc cuvinte de genul "totul", "intotdeauna", "niciodata"? Nimic nu e rau sau bun in totalitate, nici o persoana nu este perfecta sau complet lipsita de merite. incercati sa ati o viziune mai echilibrata, sa evaluati mai realist situatia.Imi supraestimez responsabilitatile? Lucrurile se intimpla din cauza unor motivatii complexe, dintre care multe ramin imposibil de inteles. Fiti foarte atenti sa nu va asumati prea multe responsabilitati pentru lucruri asupra carora nu ati nici un control.
Evaluarile mele se bazeaza pe ceea ce simt, mai degraba decit pe fapte reale? Daca va simtiti vinovat, sinteti inclinat sa presupuneti ca a fost probabil vina dumneavoastra. Daca va este teama, presupuneti ca nu sinteti in siguranta. Daca sinteti deprimat, presupuneti ca lucrurile nu se vor imbunatati niciodata. Nu se pot emite judecati rationale pe baza sentimentelor. Lasati sentimentele deoparte pentru o clipa si cautati do obiecti.
Ma concentrez prea mult asupra unui aspect si le neglijez pe celelalte ? Iau in considerare numai latura negativa si ignor aspectele neutre sau poziti ? Daca ne concentram numai asupra componentelor negati, vom obtine o viziune foarte distorsionata a realitatii.
Care este probabilitatea ca lucrurile sa fie asa? Fac confuzie intre o probabilitate scazuta si una foarte ridicata? Cit de mari sint sansele ca lucrul de care va temeti sa se intimple cu adevarat? Este de inteles ca multe persoane care au suferii o trauma se tem ca enimentul sa nu se repete insa, la modul realist, cit de mare este aceasta probabilitate?
Oare subestimez ce as putea face in aceasta privinta? Nu cumva adopt rolul unei victime lipsite de aparare ? Cum as putea sa imbunatatesc lucrurile sau sa ma simt mai in siguranta? Preluarea controlului - asumarea unei initiati - reprezinta o componenta importanta a vindecarii.
Ce se va intimpla daca voi continua sa gindesc astfel ? Acest mod de a gindi ma ajuta sa imi revin? Ma va ajuta sa am o viata fericita si relaxata? imi ofera vreun avantaj ? Daca raspunsul este nu, atunci merita sa depun toate eforturile pentru a incerca sa scap de gindurile irationale negati.
Dupa ce ati raspuns in scris la toate (sau la majoritatea) intrebarilor de mai sus, reniti asupra gindului original si analizati-l din nou. inca mai sinteti incredintat ca este corect? il mai puteti considera o expresie rationala a realitatii? Daca da, incercati sa reluati procesul de mai sus - discutiile cu alte persoane obiecti se pot dodi utile. Nu va asteptati ca toate gindurile negati sa dispara dintr-odata - este o munca dificila si va trebui sa parcurgeti procesul de mai multe ori pentru a reusi sa modificati acele idei. Daca gindui respectiv nu pare acum complet rational, puteti elabora o rsiune mai realista a gindului initial ? Nu uitati ca acum nu discutam despre gindirea pozitiva, care este la fel de lipsita de realism si de fragila. Nu vrem sa ne prefacem ca totul este roz daca lucrurile nu stau asa. Nu vrem sa minimalizam experienta prin care ati trecut. Totodata, nu dorim sa accentuam aspectele negati. Vindecarea este un proces dificil, insa puteti face progrese; cit ti trai, nu ti fi intotdeauna in siguranta, insa nu exagerati pericolele. De exemplu, daca gindui initial era "Toti oamenii sint rai", o alternativa mai rationala ar putea fi "Unii oameni sint rai, dar in nici un caz toti - majoritatea sint, de fapt, grijulii, prietenosi si in preajma lor te simti in siguranta". Daca gindul initial era "Nicaieri nu sint in siguranta", alternativa rationala ar putea fi "Sint in siguranta in cele mai multe locuri, cel mai adesea - voi aa grija sa nu ajung in situatii periculoase, insa nu trebuie sa imi fac mereu griji ca as putea suferi din nou".