eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sindromul de stres posttraumatic

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » psihiatrie » sindromul de stres posttraumatic

Prevenirea recidivelor


Ultima etapa a tratamentului are in vedere prevenirea recidivelor. Vindecarea nu inseamna doar ameliorarea starii pacientului, ci presupune mentinerea acestei stari. O serie de strategii simple va r ajuta sa depasiti situatiile dificile viitoare. Pentru prevenirea recidivelor, trebuie sa tineti minte citeva lucruri simple :
a Recidivele sint posibile din cind in cind: cind va aduceti aminte de experienta traumatizanta (auziti despre o intimplare asemanatoare sau treceti printr-o alta situatie infricosatoare), este normal sa creasca nivelul anxietatii. Aceasta reprezinta o reactie normala si, atita timp cit nu este foarte intensa si nu dureaza foarte mult, nu trebuie sa o considerati o problema. Puteti face fata unor suparari de scurta durata. Problemele apar atunci cind sinteti luati prin surprindere si va spuneti ca "v-ati prabusit" sau ca "v-ati intors din nou exact de unde ati plecat". Pur si simplu folositi aceste situatii ca pe niste ocazii suplimentare de a exersa timp de citeva zile strategiile pentru a face fata simptomelor.
a Fiti atenti la primele semnale de alarma : tineti-va sub observatie si incercati sa va dati seama de momentele in care nu va descurcati prea bine. Cu cit realizati mai repede ca lucrurile nu merg bine, cu atit va fi mai usor sa faceti ceva in aceasta privinta. Daca veti lasa sa treaca mai mult timp, situatia se va agrava si va va fi tot mai greu sa va reveniti. Este mai usor sa identificati primele semnale de alarma, daca stiti care sint tipurile de factori care pot induce o cadere.
a Identificati situatiile cu grad mare de risc : ginditi-va la lucrurile care v-ar putea cauza suparare - cu cit sinteti mai pregatiti, cu atit le veti face fata mai bine. Lucrurile care ii supara pe majoritatea supravietuitorilor unei traume sint elementele ecatoare cu impact puternic sau informatiile referitoare la incidente asemanatoare, o experienta similara cu trauma initiala si alti factori de stres, cum ar fi problemele financiare sau familiale. Ce fel de lucruri v-ar putea determina sa fiti suparati si sa va ginditi din nou la trauma?
a Elaborati un pentru a face fata situatiei: consemnati in scris ce anume veti face atunci cind veti fi din nou suparat din cauza traumei. Trebuie sa includeti urmatoarele:
- Cui veti telefona ? Notati numele si numerele de telefon.
- Strategii de ordin fizic: care dintre strategiile de management al hiperexcitatiei a functionat cel mai bine in cazul dumneaastra ? Notati una sau doua (de exemplu, controlul respiratiei, plimbatul, ascultarea casetei de relaxare), ca sa stiti la care sa apelati.
- Strategii cognitive: notati o afirmatie despre sine pe care o puteti folosi, cum ar fi "Ma astept sa ma supar daca imi i aduce aminte de cele intimplate, insa e in regula - nu ma i simti bine, dar i putea face fata starii. Nu trebuie sa exagerez si sa inrautatesc lucrurile. Acum ce as putea face sa ma simt mai bine?". Daca doriti, puteti consemna orice alta strategie care a dat rezultate bune in cazul dumneaastra, cum ar fi strategia preferata de distragere a atentiei sau stoparea gindurilor.
- Strategii comportamentale: notati unul sau doua lucruri pe care le puteti face ca sa va reintrati in forma - vizitati un prieten, mergeti la un film, dedicati-va unui hobby sau unei activitati.
- Ginditi pozitiv : nu uitati ca v-ati asteptat ca acest lucru sa se intimple din cind in cind si ca veti trece foarte repede peste asta. incercati sa considerati situatia drept o ocazie de a va exersa abilitatile si de a deveni mai puternic.
- Daca este necesar, apelati la ajutorul unui specialist: indiferent cit de bine v-ati revenit dupa trauma initiala, o recidiva se poate dovedi uneori mai mult decit puteti suporta. Nu ezitati sa apelati la ajutorul unui specialist daca se impune acest lucru. Nu inseamna ca dati dovada de slabiciune sau ca va intoarceti de unde ati plecat, ci doar ca aveti neie de mai mult sprijin pentru a depasi acest moment dificil. Poate fi neie doar de o sedinta sau doua.



Alte materiale medicale despre: sindromul de stres posttraumatic

intoarcerea la bautura este o problema majora pentru alcoolicii in curs de vindecare; prevenirea acestui fenomen poate fi dificila, insa ea p [...]
intoarcerea la bautura este o problema majora pentru alcoolicii in curs de vindecare; prevenirea acestui fenomen poate fi dificila, insa ea p [...]
"Medicii excelenti previn boala; medicii mediocri o trateaza inainte de a deveni evidenta. Medicii slabi trateaza boala manifestata." Primul text m [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sindromul de stres posttraumatic

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile