eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Fobia sociala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » psihiatrie » fobia sociala

Descrierea clinica




Fobia sociala este caracterizata de anxietate fobica si de evitarea situatiilor sociale sau de performanta. Este rba despre frica de a fi in centrul atentiei, de a tace sau a spune ceva penibil si de a 11 perceput ca anxios. in centrul acestei tulburari se afla o teama fundamentala de evaluarea negativa (Beck et al., 1985; Liebowitz et al., 1985; Lucock si Salkovskis, 1988; Mattick si Peters, 1988; Mattick et al., 1989). Atit probabilitatea, cit si consecintele daunatoare anticipate ale evaluarii negative sint exagerate. Fobia sociala, pentru multi pacienti, este o stare cronica si incapacitanta, cu o morbiditate semnificativa in ceea ce priveste disconfortul personal, esecul de a dobindi un potential social, ocupational si personal maxim si comorbiditatea psihiatrica semnificativa. Aspectele cognitive, comportamentale si fiziologice ale tulburarii sint recunoscute.
Indivizii cu fobie sociala prezinta multe dintre simptomele de anxietate intilnite in cazul altor tulburari anxioase. Cu toate acestea, simptomele cele mai suparatoare sint cele mai vizibile pentru ceilalti: conform unui studiu (Mersch et al., 1995), 77% dintre pacienti manifesta simptome asociate: se inrosesc, transpira sau tremura. Indivizii cu fobie sociala sint ingrijorati ca aceste simptome le arata celorlalti ca sint anxiosi. Ei se tem ca, daca se va considera ca anxietatea lor nu este justificata, r fi evaluati negativ.
Evitarea este cel mai clar simptom comportamental al fobiei sociale. Multi pacienti r evita pe cit posibil situatiile de care se tem, insa r suporta o anxietate intensa atunci cind consecintele negative ale evitarii r fi percepute ca fiind mai mari decit cele ale participarii. Situatiile sociale care proaca anxietate se pot axa in principal pe interactiuni (de exemplu, initierea si mentinerea conversatiilor, intilnirea sau cunoasterea" celorlalti) sau performante (de exemplu, rbitul in public, sustinerea unei prezentari la intilniri si seminarii, scrierea sau semnarea numelui inaintea altora). Situatiile care implica o reala sau posibila intrare in atentia celorlalti pot, de asemenea, sa declanseze anxietatea (de exemplu, statul la rind, folosirea transportului in comun, a toaletelor publice, utilizarea telefonului cind sint altii injur, mincatul sau bautul in public, locurile aglomerate precum magazinele sau cinematografele). Cei mai multi pacienti cu fobie sociala nu se tem de o singura situatie (Turner si Beidel, 1989; Manuzza et al., 1995).



Alte materiale medicale despre: fobia sociala

Multi oameni au anumite conceptii care ii impiedica sa fie asertivi. Aceste conceptii se numesc mituri, pentru ca sint foarte rar testate in realitate [...]
Mai multe clase de medicamente au facut obiectul studiilor. Acestea sint beta-blocantele, anxioliticele din clasa benzodiazepinelor si anti-depresivel [...]
Fobia sociala este teama de a fi observat, evaluat sau de a te afla in centrul atentiei. Totusi, adevarata teama fundamentala este cea de a nu fi eval [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre fobia sociala

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile