eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oto-rino-laringologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie

Otalgiile


Cand cineva acuza dureri la nivelul urechii (otalgie), examinarea trebuie sa includa atal urechea - pentru cauze locale (ex: otita externa p.612, otita media p.612 sau mastoidita), cat si cauzele unei dureri iradiate.
Durerea iradiata. Daca patologia locala nu este prezenta, ia in considerare faptul ca durerea poate fi iradiata. Cinci ner pot avea iradierea durerii la nivel auricular. Ramul auricular al nervului trigemen poate cauza iradierea durerii de la sinusul sfenoidal sau dinti. Marele nerv auricular (C2.3) produce iradierea durerii de la plagi cercale, de la glandele cercale sau de la discurile cercale sau leziunile artrozice. Un ram senzitiv al nervului facial realizeaza iradierea durerii In herpesul genicu-lat (sdr. Ramsay Huni, p.874). Ramul timpanic al glosofaringianului si ramul auricular al vagului pot cauza iradierea durerii faringiene la nivel auricular, de exemplu in amigdalita, carcinomul treimii posterioare a limbii, a fosei piriforme sau laringelui.
Miringita buloasa. Infectiile rale (rusul gripal), Hemophilus influenme si Mycoplasma pneumoniae pot fi cauza aparitiei unor cule hemoragice dureroase localizate pe membrana timpanului si in conductul auditiv extern. Se pot insoti de aparitia de lichid hemoaragic in urechea mijlocie.
Barotrauma (aerotita). Sunt leziuni produse de modificari ale presiunii atmosferice in conditiile in care trompa lui Eustachio este obstru-ata. Afecteaza mai ales scufundatorii si pe cei care calatoresc cu aoanele (nepresurizate). Fenomenul poate fi prevenit prin manevre Valsalva repetate, in timp ce aonul coboara si prin utilizarea decongestantelor (ex: xilometazoline spray intrazanal la fiecare 20 minute, incepand cu Ih inaintea aterizarii). Persoanele cu revarsate ale urechii medii si otite medii nerezolvate trebuie sa nu zboare. Cei afectati de acest fenomen acuza senzatii de presiune, durere in spatele timpanului si zone hemoragice la nivelul membranei. Se insoteste de surditate de conducere. Lichidul, de obicei, se resoarbe in cateva saptamani.
Mastoidita. in epoca preantibiotica reprezenta o complicatie ce afecta 15% din cazurile de otita medie. Ca urmare a drenajului defectuos din urechea medie, presiunea va creste in celulele aeriene ale mastoidei insotindu-se de ruperea septurilor osoase dintre ele. Acest proces necesita 23 saptamani. Persoanele afectate acuza durere, subfebrilitate, stare generala alterata si scaderea acuitatii auditive. Exista o scurgere auriculara in cantitate variabila care de obicei are miros fetid. Mastoidita trebuie suspectata la cei ce prezinta scurgeri auriculare cu durata mai mare de 10 zile. in mod clasic, aparitia unei tumefactii retroauriculare insotita de deplasarea in jos a lobului urechii implica formarea unui abces sub-periostal - o trasatura caracteristica a mastoiditei.
Radiografia de mastoida poate exclude diagnosticul atunci cand celulele aeriene sunt normale. In mastoidita sau otita externa apare un aspect incetosat al sistemului celular. Tratamentul initial consta in antibiotice intravenos (ex: ampicilina 500 mg/6h IV) si miringotomie (preleveaza material pentru culturi si ajusteaza antibioterapia daca este necesar). Daca ndecarea nu se produce, este necesara mastoidectomia.



Alte materiale medicale despre: Oto-rino-laringologie

Spre deosebire de orbire, surditatea nu este un handicap cuantificabil; orice reducere a acuitatii auditive poate fi considerata ca fiind surditate. E [...]
Majoritatea lor provin de la vasele sanguine ale septului nazal. La tineri (< 35 ani) sangerarea poate proveni si dintr-o vena situata in spatele colu [...]
asNu uita colesteatomul printre cauzele probabile (p.612). Furunculoza. Se datoreaza infectiei foliculilor pilosi (cu etiologie stafilococica cel ma [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre oto-rino-laringologie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile