eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Retete vegetariene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » retete » retete vegetariene

Alimentatia vegetariana


Alimentatia vegetariana
in Germania, saptamanal, 4.000 de persoane parasesc consumul de carne, trecand in ara vegetarienilor.
Cand se pune problema alimentatiei exclusiv vegetariene, unii se tem ca acest mod de nutritie diminua forta fizica si capacitatea de munca, in general, iar parintii se intreaba daca nu influenta in mod negativ dezvoltarea copiilor.
Nu trebuie sa ne miram de aceste retineri, doarece cu totii am crescut cu ideea ca laptele si carnea cladesc un corp puternic, ceea ce este perfect aderat, cat timp copilul este hranit cu laptele de mama. Insa dupa intarcare lucrurile se schimba, iar animalele ne-au oferit de mii de ani o lectie, care acum e confirmata de stiinta nutritiei.
Obserti, rog, atletii de performanta si vedeti cu ce se hranesc pentru a dobandi o rezistenta cat mai mare in competitii, intrebati-i pe marii jucatori de tenis de camp sau pe campionii de triatlon si vor raspunde ca ei practica "incarcarea cu hidrati de carbon", evitand carnea, branzeturile si grasimile animale.
Sa vedem deci ce ne spun cercetatorii in domeniul medicinei sportive.
Un studiu clasic a fost efectuat, acum mai bine de 30 de ani, de catre cercetatorul scandinavian dr. Per-Olaf Astrand. Lucrand cu un grup de atleti cu o foarte buna conditie fizica, dr. Astrand le schimba dieta la fiecare trei zile. La sfarsitul fiecarei perioade de trei zile, atletii trebuiau sa pedaleze pe o bicicleta cu o viteza mare, pana ce nu mai puteau, adica pana la epuizare. Si iata rezultatele obtinute:
Dupa trei zile de dieta bogata in carne, deci bogata in proteine si in grasimi, atletii au putut pedala 57 de minute.

Dupa trei zile de alimentatie mixta, saraca in carne, in grasimi si in proteine, dar bogata in vegetale, atletii au rezistat sa pedaleze o ora si 54 de minute, deci de doua ori mai mult.
Dupa trei zile de dieta exclusiv vegetariana, durata pedalarii a fost de doua ore si 47 de minute, deci de trei ori mai mult decat atunci cand se alimentau cu o dieta bogata in carne si in grasimi. Sper ca aceasta cercetare e cunoscuta si de cei care raspund de alimentatia sportivilor din Romania, de care se leaga mereu atatea sperante.
Spectaculoasa ameliorare a rezistentei la efort dupa o alimentatie exclusiv vegetariana nu-l surprinde pe nici un obsertor atent al lumii animalelor. Boul, elefantul si calul n-au probleme de rezistenta sau lipsa de forta, cat timp isi primesc hrana exclusiv vegetariana. Caii pot alerga cu viteza mare ore intregi. Elefantii pot alerga foarte repede 10-l2 ore in sir. Va puteti imagina ce inseamna sa ai in spinare o incarcatura de peste 6 tone si sa alergi 10-l2 ore cu viteza de 40 km/ora?
In schimb, animalele carnivore, de exemplu, tigrii, leoparzii etc, au o viteza excelenta la start, dar obosesc foarte repede, uneori in mai putin de cinci minute. Fara indoiala, in lumea animalelor, rezistenta sau capacitatea de a dispune de multa energie pentru perioade indelungate e o caracteristica a celor care se hranesc exclusiv vegetarian.
In ceea ce ii priveste pe oameni, lipsa informatiilor competente si dorinta de a satisface gusturile au facut ca, pe masura cresterii standardului de viata si pe masura imbunatatirii conditiilor economice, sa se consume din ce in ce mai multe alimente de origine animala.
Si care sunt consecintele? Sapte din zece americani mor prematur din cauza infarctelor miocardice, a cancerelor si a accidentelor sculare cerebrale. Iar cei care au recunoscut cauzele au scris intr-un editorial al JAMA: "Alimentatia total vegetariana poate preveni pana la 90% din accidentele sculare cerebrale si 97% din infarctele de miocard".

Mai mult chiar, cu peste zece ani in urma, dr. Ornish a demonstrat ca alimentatia vegetariana, foarte saraca in grasimi, poate duce la diminuarea placilor de aterom la bolnavii programati pentru operatia by-pass.

Suprafata de pamant necesara pentru a hrani o persoana cu o dieta bazata pe carne ar fi suficienta pentru a hrani 20 de vegetarieni.
Iar la intrebarea daca dieta vegetariana poate acoperi nevoile de nutrienti, sa ne reamintim ca un adult are nevoie de cel mult 40 g de proteine/zi, adica 10-l5% din aportul caloric total. Celor ce cred ca beef steak-ul e deosebit de hranitor, le amintim ca, din caloriile pe care le ofera, numai 25% sunt reprezentate de proteine utilizabile. Continutul in proteine al cerealelor depaseste, de obicei, 10%, iar fasolea si mazarea uscata au un continut de proteine de 25%. Iar din totalul caloriilor furnizate de vegetale, 20% provin din proteine. Dupa cum vedeti, alimentele de origine vegetala contin cantitati suficiente de proteine, pe langa faptul ca sunt bogate in fibre, sarace in grasimi si lipsite de colesterol.In sfarsit, o ultima intrebare: Cum influenta greutatea trecerea la un regim vegetarian?
Daca inlocuiti carnea cu gogosi, cartofi prajiti si alte "bunatati" bogate in grasimi si in zahar, atunci cu siguranta veti ingrasa.
Daca insa veti alege sa hraniti cu alimente naturale, pregatite in mod simplu, fara grasimi, atunci, daca aveti kilograme in plus, puteti scapa de ele si puteti mentine o greutate normala. Schimbarea alimentatiei se poate face de pe o zi pe alta, insa puteti face si o trecere lenta, incepand cu o zi sau doua pe saptamana fara produse de origine animala.
Dole stiintifice impotri alimentelor de origine animala sunt in continua crestere, asa cum au fost odata cele impotri fumatului.
Daca o mare parte a omenirii trece la alimentatia vegetariana, ramane hrana suficienta si pentru cele peste 800 milioane de persoane care sufera de foame pe glob. Ganditi- ca numai in Statele Unite se sacrifica zilnic 9 milioane de animale, pentru o hrana care in nici un caz nu poate fi etichetata ca fiind cea mai buna.


Galerie de imagini si poze medicale: alimentatia vegetariana


imagine cu alimentatia vegetarianaimagine cu alimentatia vegetariana imagini alimentatia vegetarianaimagini alimentatia vegetariana poza despre alimentatia vegetarianapoza despre alimentatia vegetariana


Alte materiale medicale despre: retete vegetariene

De secole, in fata tuturor bolilor, printre primele \"gesturi\" de terapie au fost cele din domeniul alimentar in care recomandarile cele mai simpl [...]
Alimentatia cu continut crescut de sare creste presiunea arteriala si riscul pentru accident vascular cerebral. in timp ce alimentatia bogata in potas [...]
Supraalimentatia fara un motiv medical este un abuz, caci este vorba de un consum de nutrimente cu mult peste ratia fiziologica necesara zilnic, pe un [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre retete vegetariene

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile