eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie

Suplimente nutritive


Suplimente nutritive
Cat de sigure sunt vitaminele
"Vita" inseamna "viata". Vitaminele sunt microelemente pe care alimentele le contin in mod natural si sunt esentiale pentru intretinerea vietii si bunastarea organismului. Beneficiile lor si faptul ca nu prezinta riscuri pentru sanatate sunt lucruri de mult cunoscute. Daca lipsesc din hrana de zi cu zi, dupa o vreme apare o carenta de vitamine in organism, care se manifesta printr-o gama de simptome bine cunoscute.In ultimii ani s-a constatat ca exista o tendinta crescuta in randul populatiei de a lua vitamine fara sa le fi fost prescrise de medic, iar cresterea interesului public si al mass-media fata de acest fenomen s-a concretizat in intrebari legate de doza zilnica de vitamine care poate fi luata fara sa prezinte riscuri asupra sanatatii. in ceea ce priveste vitaminele, se considera ca din moment ce se gasesc in alimente, ele sunt mai degraba benefice decat daunatoare daca sunt luate ca suplimente in doze echilente celor din hrana. Suplimentele de vitamine se folosesc pe scara larga ca o forma de medicina preventi, de exemplu vitamina C se recomanda pentru prevenirea imbolnavirii de gripa si raceala. Nu se cunosc nici un fel de efecte adverse ale vitaminelor luate in doze normale, exceptand anumite cazuri speciale. Problemele apar cand se ajunge la doze mult mai mari. Din pacate, nu s-au facut suficiente cercetari legate de administrarea unor doze foarte mari de anumite vitamine pentru a se sili cat de benefice si sigure sunt pentru sanatate, desi in ultimii douazeci de ani s-a constatat ca se obtin rezultate terapeutice remarcabile prin administrarea unor doze mari de anumite vitamine, cum ar fi, de exemplu, vitamina C administrata bolnavilor de cancer.
Legislatia actuala privind suplimentele vitaminice este in curs de revizuire de catre Uniunea Europeana, in sensul de a se reduce cantitatea care se poate cumpara fara prescriptie medicala sau chiar de a se impune eliberarea lor numai pe baza de reteta.

Cantitati zilnice recomandateIn Marea Britanie, Stalele Unite, Canada, precum si in alte cate tari, cantitatea zilnica recomandata (RDA) pentru majoritatea vitaminelor si mineralelor este de cat timp reglementata prin lege. Aceste cantitati au fost silite pentru a se combate subnutritia si nu sunt in mod necesar aceleasi pentru toata lumea.In 1991, comisia din Marea Britanie care se ocupa de aceste aspecte alimentare (The Committee on Food Energy and Nutrients) a recomandat alte cantitati pe baza necesarului mediu dintr-un anume element nutritiv (DRV), dupa ce s-au luat in calcul dozele minime si maxime si au fost examinate beneficiile in raport cu riscurile prezentate de un aport marit de vitamine.
DRV este un termen general care desemneaza maximum patru lori pentru fiecare vitamina si mineral. Aceste lori sunt:

1. Necesar mediu estimat pentru un anume element nutritiv (EAR) -unele persoane au nevoie de doze mai mari decat EAR, altele de doze mai mici.
2. Cantitatea dintr-un element nutritiv care satisface nevoile majoritatii populatiei (RNI), care in realitate este mai mare decat nevoile majoritatii oamenilor, dar se poate aplica in toate cazurile.
3. Cantitatea dintr-un element nutritiv care satisface nevoile unei categorii restranse de indivizi (LRNI), suficient pentru persoanele cu nevoi mai scazute.
4. Consum maxim in limita marjei de siguranta, folosit pentru acele vitamine si minerale in cazul carora nu exista suficiente informatii pentru estimarea necesarului, aceste cantitati fiind considerate adecte pentru organism, dar nu atat de mari incat sa prezinte un pericol pentru sanatate.

DRV sunt concepute pentru persoanele sanatoase, deci nu se iau in considerare in cazul persoanelor cu probleme de sanatate. Aceste lori sunt destinate sa fie utilizate mai degraba ca punct de referinta, decat ca lori definitive fixe.
RDA si DVR respecta marja de siguranta pentru majoritatea vitaminelor si majoritatea oamenilor nu depasesc necesarul mediu zilnic pentru o perioada extinsa de timp. Cantitatea de vitamine care se poate cumpara fara reteta este de zece pana la o suta de ori mai mare decat DRV. Vitaminele solubile in apa prezinta doza cea mai mare de siguranta, cu exceptia vitaminei B6, din cauza faptului ca excesul de B6 este excretat. Cu exceptia reactiilor adverse, dupa administrarea indelungata de vitamina A, D si E nu s-au semnalat efecte secundare la doze de o suta de ori mai mari decat DRV. Totusi, este bine ca dozele sa nu depaseasca aceasta limita de o suta de ori mai mare decat necesarul mediu zilnic, pana la efectuarea unor cercetari suplimentare. Riscul reactiilor adverse creste la doze excesiv de mari luate fara avizul medicului.
Nota: in acest ghid, necesarul zilnic mediu de vitamine si minerale este dat in conformitate cu RNI (consumul de referinta), deoarece aceasta este doza care acopera nevoile a 90 % din populatie.
Unele vitamine sunt insile si se pierd usor in timpul depozitarii alimentelor, prin expunerea la lumina sau in timpul gatitului. Alimentele procesate care trec prin toate aceste stadii isi pierd cea mai mare parte din continutul de vitamina B si C. Fumatul si alcoolul impiedica absorbtia vitaminelor.


Nutritia ortomoleculara

Aceasta forma de terapie trateaza boala cu elemente endogene corpului uman, folosind vitamine si minerale in loc de medicamente. Urmand acest principiu, ghidul recomanda uneori, pentru perioade scurte de timp, doze de vitamine si minerale mai mari decat cele medii pentru anumite afectiuni in care si-au demonstrat eficacitatea in practica. in general, majoritatea medicilor recunosc ca daca o afectiune se vindeca dupa administrarea unor vitamine si minerale, este clar ca organismul ducea lipsa de ele, dar nu sunt adeptii folosirii suplimentelor de vitamine si minerale ca terapie in sine, desi exista din ce in ce mai multe do ca utilizarea lor da rezultate.

Folosirea vitaminelor
Vitaminele sunt disponibile sub diverse forme - capsule, lete, uleiuri, lichide si pulberi solubile in apa. Se pot cumpara pe baza de reteta medicala, fara reteta si prin comanda prin posta. Unele sunt sintetizate pe cale chimica, altele sunt extrase din surse naturale, cum este de exemplu vitamina D, care se extrage din uleiuri de peste, vitamina A - din morcovi, vitamina C - din Acerola cherries etc. Exista si vitamine din alimente vegetale comprimate, condensate si transformate in pastile, care contin aminoacizi din proteine, deci sunt absorbite mai usor, si sunt mai aproape de nivelurile recomandate de RDA si DRV (s-ar putea insa sa nu fie adecte pentru persoanele cu sensibilitate la drojdii).
Tabletele de multivitamine si minerale combinate trebuie sa furnizeze organismului doza zilnica adecta de vitamine si minerale, dar uneori nu se stie clar ce cantitate de substante active contin aceste pastile. Cand o vitamina sau un mineral este combinat cu o alta substanta, adesea nu mai este clar cat din pastila respecti reprezinta elementul activ, deci verificati cu atentie continutul letelor. Retineti ca anumite minerale sunt "chelate" cu un aminoacid pentru a le stimula absorbtia, iar in prospect ar trebuie sa se indice cantitatea de mineral din pastila respecti.



Alte materiale medicale despre: Alimentatie

Alimentatia noastra s-a schimbat si foarte multe studii arata ca vaste categorii de populatie nu absorb cantitatile de micronu-trimente (vitamine, min [...]
Macronutrienth esentiali Proteinele (sau aminoacizii), folosite ca elemente constructive si de reparatii pentru tesuturile organismului, ca enzime si [...]
Fitohormonii sunt de mare actualitate! Dar ce sunt ei? Sunt hormoni vegetali, impartiti in izoflavone si lignane, care se gasesc in continutul a numer [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentatie

Alte sectiuni
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile