eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Rhaponticum

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Denumirea botanica: Rhaponticum carthamoides. Familia: Asteraceae.
Denumiri comune: maral root (radacina iepei), leuzea. Gustul/energia: amarui, usor dulce si rasinos, racoros, usor uscat.
Partea folosita: radacina.
Locatia/cultivarea: aceasta ta creste in pasunile alpine si subalpine din Siberia sudica si estica (in regiunile Buryatia, Tuva si Gomo-Alay), precum si in Kazahstan, Mongolia si provincia Xingjiang din China. Are nevoie de un sol bine drenat si de mult soare. Radacinile de trei ani sunt culese toamna. Evaluarea sigurantei: ** 54.
Proprietati: adaptogen, antioxidant, antitumoral, tonic cardiac, hepatoprotector, stimulent imunitar si nervin. Constituenti: rhaponticum contine compusi care sunt identici cu hormonii insectelor cunoscuti ca ecdisteroni. Un grup de ecdisteroni, cunoscuti ca levezeine sunt compusii cei mai activi biologic ai tei. Unele produse pe baza de rhaponticum sunt standardizate pentru a include doar un anumit component, 20-hidroecdizon.

Istoric/etnobotanica
Rhaponticum este o ta perena cu viata lunga (75-l50 de ani), care are o istorie a folosirii in medicina mongola, siberiana si posibil in cea chineza. in medicina mongola, radacina este folosita pentru tratarea persoanelor cu maladii respiratorii, ale ficatului si rinichilor, precum si pentru febre si dureri severe de gat. in Siberia este cunoscuta ca radacina iepei, denumita dupa iapa de cerb care ii consuma radacinile. in medicina populara siberiana, aceasta radacina a fost utilizata pentru intensificarea fortei fizice si sexuale, pentru imbunatatirea dispozitiei si concentrarii si pentru a ajuta oamenii sa supravietuiasca climatului rece si aspru al Siberiei.


Utilizari moderne

Studiile moderne asupra rhaponticum au debutat in Uniunea Sovietica la sfarsitul anilor '40. Doi cercetatori, E. Kushka si Y. Aleshkina, au publicat o vasta monografie asupra tei in 1955. Aceasta a fost prezentata ca medicament oficial, recunoscut de catre stat in cea de-a noua editie din Farmacopeea de Stat a Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste din 1961. Era recomandata pentru intensificarea recuperarii dupa boala, pentru indepartarea oboselii si pentru promovarea performantei fizice si mentale.
Atletii sovietici si rusi au folosit si folosesc inca rhaponticum pentru a-si imbunatati performanta atletica, rezistenta si recuperarea dupa un antrenament intensiv. Folosirea cu regularitate a acestei te promoveaza construirea tesutului muscular, sporeste excretia acidului uric si lactic si stimuleaza circulatia sangelui in muschi si creier.
Lucratorii expusi conditiilor extreme (marinari, lucratori de pe spargatoarele de gheata arctice, mineri) au manifestat o sporita rezistenta la frig, caldura, zgomot, nesomn si anxietate cand au luat aceasta ta. Ea a ajutat, de asemenea, la prevenirea problemelor de somn legate de stres, la pierderea greutatii, extenuare, depresie si slaba performanta profesionala.
Alte studii, atat pe animale, cat si pe oameni, au aratat ca rhaponticum intensifica functionarea sistemului imunitar, ajuta la silizarea nivelurilor zaharului din sange, are un efect protector asupra inimii si creierului si previne anemia hemolitica (distrugerea excesiva a globulelor rosii din sange) asociata cu chemotera-pia si iradierea. De asemenea, intensifica functia sexuala la barbati.
Un studiu rusesc din 1995 a descoperit ca administrarea de 110 ml de ceai facut din radacina de rhaponticum de patru sau cinci ori pe zi ajuta spectaculos la alinarea depresiei la alcoolicii in curs de recuperare.
Studiile pe animale au aratat ca aceasta ta poate intensifica memoria si invatarea, scade nivelurile colesterolului LDL si VLDL, reduce vascozitatea sangelui si tensiunea sanguina si ajuta la prevenirea carcinogenezei (izbucnirea cancerului).
Informatii complementare
S-a descoperit ca o specie chinezeasca inrudita, R. uniflorum, contine de asemenea ecdisteroni. in medicina traditionala chineza, denumirea lou Iu se refera fie la R. uniflorum, fie la o ta inrudita, Echinops latifolius. Radacinile uscate ale acestor te sunt folosite pentru indepartarea febrei (infectiilor) si eliminarea toxinelor. Ele sunt folosite in mod traditional pentru alinarea mastitei (infectia sanilor), hemoroizi, furunculi si noduli limfatici mariti.
Dozaj si norme de siguranta


Tinctura (1:4): 40-80 de picaturi, de trei ori pe zi.

Decoctul: se pun una-doua lingurite de radacina uscata in 340 ml
de apa, se fierbe timp de 15-20 de minute si se lasa la infuzat
40 de minute. Se iau cate 110 ml de doua ori pe zi. Capsulele: este disponibil rhaponticum standardizat (standardizat
la 5% ecdisteron). Se iau doua capsule, de doua ori pe zi. Norme de siguranta: evitati folosirea de rhaponticum in timpul
sarcinii, deoarece s-a aratat ca stimuleaza travaliul. Interactiuni ta/medicament: numeroase studii rusesti arata ca
rhaponticum ajuta la prevenirea efectelor secundare ale stero-Izilor.


Studii selectate ale cercetarii

Effects of Leuzea Tincture and Leveton on Hormonal Immunity of Athletes {Efectele tincturii de leuzea si leveton asupra imunitatii hormonale a atletilor) (Azizo Fulla si Chubarova, 1997).
S-a descoperit ca o tinctura a acestei te si un produs standardizat cu ecdisteron facut din aceasta ta reface imunitatea normala a atletilor de pista si de teren care trec prin antrenament fizic intens. Ambele medicamente au imbunatatit producerea de imunoglobuline IgC si IgA care au fost reprimate prin antrenament si au ameliorat capacitatea de lucru.
The Use of a Decoction of the Rhizome of Leuzea Carthamoi-des for Treatment of Alcoholics with Depresive States (Folosirea unui decoct al rizomului de Leuzea carthamoides pentru tratarea alcoolicilor cu stari depresive) (Ibato 1995).In acest studiu, la care am facut anterior referire in aceasta monografie, douazeci si opt de alcoolici cu depresie aflati sub recuperare si-au calmat simptomele de depresie dupa cel mult doi ani. in plus, pacientii au constatat de asemenea o digestie imbunatatita.



Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene

Denumirea botanica: Rhaponticum carthamoides. Familia: Asteraceae. Denumiri comune: maral root (radacina iepei), leuzea. Gustul/energia: amarui, usor [...]
Denumirea botanica: Polygonum multiflorum. Familia: Polygonaceae. Denumiri comune: fo-ti, seikasku (denumirea japoneza), floare de lana28, hasuo (den [...]
Denumirea botanica: Withania somnifera. Familia: Solanaceae. Denumiri comune: winter cherry, asgandh (in limba hindi). Gustul/energia: amaruie, calda [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plantelor adaptogene

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile