eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Ashwagandha

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Denumirea botanica: Withania somnifera. Familia: Solanaceae.
Denumiri comune: winter cherry, asgandh (in limba hindi). Gustul/energia: amaruie, calda, uscata. Partea folosita: radacina.
Locatia/cultivarea: ashwagandha este originara din regiunile subtropicale mai uscate din India, Pakistan, Sri Lanka si parti ale Africii. Este cultivata cu usurinta ca ta anuala in climatele temperate. Se vor ta pe teren acoperit ca si tomatele, iar apoi vor fi mutate intr-o gradina, cu un sol bine drenat si mult soare, dupa ce pericolul inghetului a trecut. Radacinile sunt culese toamna, iar apoi sunt curatate si uscate. Evaluarea sigurantei: ** V2.
Proprietati: adaptogen, antiinflamator, amfoteric imunitar, antitumoral, nervin, antispasmodic, usor astringent si diuretic. Constituenti: lactone steroidale, incluzand withanolide de la A la Y, sitoindoside si alcaloizi, incluzand somniferiene, witha-nine si anaferine. .


Istoric/etnobotanica

Denumirea hindi a acestei te, asgandh, se refera la mirosul ei ca de sudoare de cal. Se crede ca aceasta ta confera utilizatorului ei vigoarea si forta unui armasar. in medicina ayur-dica, aceasta ta este considerata o rasayana si e folosita pentru prelungirea vietii, stimularea mintii si sporirea vigorii si impetuozitatii sexuale, ca si pentru fortele recuperati. Radacina uscata este larg folosita in India pentru numeroase stari maladi, incluzand malnutritia la copii, paralizia, tusea, edemul (acumularea de fluide), functia cognitiva slabita, astmul, lipsa fertilitatii, reumatismul, ulcerele gastrice si febre. In diferite parti ale Indiei este folosita pentru un numar de boli diferite. In Punjab, este frecnt utilizata pentru dureri ale partii inferioare a spatelui si ca afrodiziac. In regiunea Sind se crede ca provoaca avortul, iar rajputanii folosesc radacina pentru lumbago, artrita si dispepsie (tulburari digesti). Radacina proaspata a fost folosita drept cata-plasma pentru ulcere de decubitus (escara), furuncule si umflaturi glandulare. Frunzele sunt folosite local pentru a vindeca furuncule sau rani si intern ca rmifug (distruge viermii intestinali) si pentru tratarea alcoolismului.
Ashwagandha este frecnt folosita in retetele ayurdice alaturi de unt decantat (ghi) si miere pentru cantitate redusa de sperma si debilitate sexuala la barbati. in Pakistan, practicienii de Unani-Tibb o folosesc pentru starile de slabiciune generala de la sangerarea menstruala. De asemenea, este luata in cursul convalescentei bolilor gra pentru a intensifica recuperarea.In Africa, populatia Sotho de sud foloseste un decoct de radacina pentru friguri si raceli. Alte populatii indigene africane o folosesc ca tonic intrauterin pentru femeile care avorteaza curent, pentru tratarea sifilisului, febrei tifoide, diareii si lipsei libidoului si pentru infectii si boli erupti. Pentru bolile erupti este folosita local si oral si exista numeroase alte folosinte externe relatate pentru radacina, frunza si fruct. Populatia Xhosa aplica sucul frunzei pe leziunile de antrax si il amesteca cu carnea infestata cu antrax pentru a o dezinfecta. Fructul rde, necopt este zdrobit si folosit drept cataplasma pentru viermi inelati, precum si pentru ranile de la sei ale cailor. Populatia Masai foloseste sucul frunzei pentru a trata conjunctivitele (ochii rosii).


Utilizari moderne

Cele mai multe adaptogene stimuleaza; ashwagandha este putin neobisnuita prin aceea ca este un adaptogen calmant. Ea intensifica functia endocrina, ajutand in special la reglarea tiroidei, testiculelor si glandelor suprarenale. Putine te au un efect direct asupra functiei tiroide, insa in studiile pe animale si oameni, s-a descoperit ca radacina de ashwagandha stimuleaza tiroida, facand-o folositoare pentru hipotiroidism.
Datorita functiilor sale nervine si adaptogene, ashwagandha este foarte eficace pentru anxietate, oboseala, gandire confuza, insomnie indusa de stres si neurastenie (epuizare nervoasa). Are beneficii semnificati pentru hiper- sau hipofunctia imunitara si a fost utilizata clinic (in India) ca parte a tratamentelor pentru cancer (reprima tumorile si previne epuizarea globulelor albe din sange), sindromul imuno-deficient al oboselii cronice si bolile autoimune precum artrita reumatoida si polimiozita (inflamatia autoimuna a muschilor voluntari).
Ashwagandha este bogata in fier si poate fi utilizata la tratarea anemiei deficiente in fier atunci cand este luata sub forma de pudra in lapte amestecat cu melasa. Femeile, care sunt de sapte la zece ori mai predispuse decat barbatii sa dezvolte anemia, pot beneficia de aceasta ta, ea alinand de asemenea unele simp-tome perimenopauzale precum durerea musculara si gandirea confuza.
Eu folosesc cu regularitate aceasta ta impreuna cu radacina de kudzu {Pueraria lobata), radacina de cyperus (Cyperus rotundifolia) si radacina de black cohosh (Cimicifuga racemosa) pentru durerea musculara cronica a fibromialgiei. Ea poate fi folositoare si pentru durerile de gat si de spate, sindromul picioarelor nelinistite (atunci cand este luata impreuna cu magneziu) si artrita, intr-un experiment pe oameni facut in India, vinul de ashwa-gandha a fost administrat la treizeci de pacienti cu nevroza anxioasa. S-au observat imbunatatiri ale unor simptome precum durerile de cap, oboseala, dispepsia, anorexia si iriilitatea. Cea mai profunda imbunatatire a fost observata pentru nervozitate". In alt studiu clinic, la patruzeci si sase de pacienti li s-a administrat pudra de radacina de ashwagandha pentru artrita reumatoida. Un sfert dintre pacienti s-a vindecat complet, o imbunatatire semnificativa a surnit in zece cazuri, iar unsprezece pacienti au manifestat o imbunatatire usoara.


Dozaj si norme de siguranta

Tinctura (1:5): 30-40 de picaturi, de trei ori pe zi.
Decoctul: se pune o jumatate de lingurita de radacina uscata in 250 ml de apa, se fierbe zece minute si se lasa la infuzat o jumatate de ora. Se iau cate 125 ml de trei ori pe zi. Radacina uscata incepe sa isi piarda puterea dupa doi ani.
Capsulele: o capsula de 400-50 mg, de doua ori pe zi.
Probleme de siguranta: evitati folosirea acestei te daca sunteti sensibili la te din familia solanaceae si nu folositi pudra intern daca ati hematocromatoza (exces de fier). Evitati folosirea acestei te daca ati hipertiroidism.
Planta este folosita cu regularitate in India ca tonic in lapte in cursul sarcinii, dar deoarece alte relatari mentioneaza ca e folosita pentru provocarea avortului in Africa si in regiunea Sind din India, este mai bine sa fie evitata folosirea ei pe timpul sarcinii.
Interactiuni ta/medicament: ashwagandha poate intensifica sau spori efectul barbituricelor.
Studii selectate ale cercetarii
Hypoglicemic, Diuretic, and Hypocholesterolemic Effect of Winter Cherry (Withania somnifera,) Root (Efectul hipoglicemic, diuretic si hipercolesterolemic al radacinii de ashwagandha) (Andallu si Radhika, 2000).In acest mic studiu, la sase pacienti cu diabet mellitus usor fara dependenta de insulina si sase cu niluri ridicate ale colesterolului li s-a administrat pudra din radacina de ashwagandha timp de o luna. S-au inregistrat scaderi semnificati ale nilurilor colesterolului LDL si VLDL, trigliceridelor si glucozei din sange, precum si o productie sporita de urina.
Effect of Ashwagandha (Withania somnifera dund.j on the Process of Aging in Human Volunteers (Efectele ashwagandha asupra procesului de imbatranire la voluntari umani) (Kuppurajana et al., 1980).In acest mai chi experiment clinic de tip dublu orb, la 141 de barbati aflati intre cincizeci si cinzeci si noua de ani li s-a administrat aceasta ta. Cercetarile au evidentiat niluri sporite ale globulelor rosii din sange, melaninei din par si hemoglobinei. A crescut, de asemenea, preocuparea sexuala, iar rata de sedimentare a colesterolului seric si a globulelor rosii din sange a scazut.



Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene

Denumirea botanica: Asparagus racemosus. Familia: Liliaceae (familia crinului). Denumiri comune: shatamuli, radacina de asparagus indian Gustul/en [...]
Denumirea botanica: Canoderma lucidum. Familia: Ganodermataceae. Denumiri comune: ganoderma, ling zhi (denumire chinezeasca). Gustul/energia: amarui, [...]
Denumirea botanica: Polygonum multiflorum. Familia: Polygonaceae. Denumiri comune: fo-ti, seikasku (denumirea japoneza), floare de lana28, hasuo (den [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plantelor adaptogene

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile