eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Hematologie sl oncologie pediatrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » hematologie sl oncologie pediatrica

Vasculopatiile


Vasculopatiile
Vasculopatiile sau purpurele vasculare (intrucat principala manifestare clinica este eruptia cutanata purpurica) cuprind:
Purpura Henoch-Schdnleln (anafilactoida) este o vasculita sistemica mediat imun IgA, ce afecteaza vasele mici din piele, tractul gastrointesti-nal, artlculatjile si rinichii. Ea poate aparea la orice varsta, dar mai frecnt la 4 - 7 ani fiind precedata de IACRS cu streptococ P-hemolitic sau viral, ingestie de droguri (tiazine) sau intepaturi de insecte.
Clinic, asociaza urmatoarele manifestari:
- cutanate: purpura, petesii, echimoze, cu localizare pe fese, periar-ticular si pe fetele de extensie ale membrelor inferioare; rar la extremitatile superioare si absente pe trunchi. Eruptia incepe ca o urticarie maculopapuloasa, apoi paleste, ramane discreta sau accentuata (confluenta); leziunile sunt nepruriginoase; edem localizat al tesuturilor moi.
- abdominale - dureri colicati, melena, invaginatie intestinala;
- articulare (artralgii, artrita, tumefactie cu impotenta functionala);
- renale (hematurie, glomerulonefrita, sindrom nefrotic) la 40-70% din cazuri.
Examenele de laborator nu sunt specifice: cele care instigheaza hemostaza (TS, TC, numarul de trombocite) sunt normale, cu exceptia testului de fragilitate capilara pozitiv. Valorile IgA serice si ASLO sunt crescute in 75% din cazuri, complementul seric avand valori normale. Histologic, aspectul este de vasculita leucocito-clazica cu infiltrat perivascular cu polimorfonucleare si monocite. Prognosticul este excelent, cu exceptia copiilor ce dezvolta o afectare progresiva renala.
Nu exista tratament specific, totusi copin cu dureri abdominale sere pot beneficia de tratament cortizonic.

Purpure infectioase ce survin in infectii sere bacteriene, virale, rickettsiene, sunt rezultatul unei sere angeite determinate de complexele Ag-Ac. Sangerarea suplimentara care insoteste aceste stari este rezultatul activarii mecanismului de coagulare cu producerea CID (coagulare deseminata intramusculara). Purpura din aceste cazuri, desi importanta in diagnostic, reflecta o mica parte din complexitatea afectiunii. Mijloacele terapeutice vizeaza tratamentul de urgenta al infectiei si al colapsului vascular asociat.
Purpura fulminans este o forma rara de purpura vasculara, ce urmeaza infectiilor virale (rujeola, varicela) sau bacteriene (scarlatina). Se caracterizeaza clinic prin hemoragii cutanate intinse, implicand fesele si extremitatile inferioare si poate fi rapid fatala. Recent s-a identificat un numar de proteine dependente de vitamina K (proteinele C si S) care inhiba activirea factorilor de coagulare VIII si V. Proteinele C si S sunt activate de trombomodulina (derivat proteic al trombocitelor). Absenta congenitala a proteinelor C si S a fost descrisa in Purpura ful-rninans la nou-nascut.


Alte purpure vasculare dobandit**:

- deficit nutritional de vitamina C (scorbut);


- induse de medicamente (glucocorticoizi, ACTH);

- uremie;
- alte vasculite (PAN, crioglobulenemi . . iipergammaglobulinemia benigna);
- postraumatice - sindromul "copilului batut" (Silrman). Purpure vasculare ereditare:


- sindromul Ehlers-Danlos (afectarea sintezei de colagen);

- telangiectazia hemoragica ereditara (boala Rendu-Osler-Weber), boala autosomal-dominanta, caracterizata prin sangerari mucoase gastrointestinale cu aparitia anemiei feripri sere.


Galerie de imagini si poze medicale: vasculopatiile


imagine cu vasculopatiileimagine cu vasculopatiile imagini vasculopatiileimagini/poza vasculopatiile


Alte materiale medicale despre: hematologie sl oncologie pediatrica

Tumoarea Wilms este cea mai comuna tumoare renala, are o repartitie egala pe sexe si o incidenta maxima la varsta de 3-4 ani. in 12-13% din cazuri sun [...]
Hipersplenismul Sindromul hipersplenic este definit prin urmatoarele criterii: l.Splenomegalie; 2. Citopenie (una, doua sau toate liniile ce [...]
Este cea mai frecventa anemie hemolitica ereditara, fara anomalie a hemoglobinei, cu debut la varste diferite, incepand de la nou nascut pana la copil [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre hematologie sl oncologie pediatrica

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile