eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli gastrointestinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli gastrointestinale

Tricocefaloza


Este o parazitoza raspandita, dar de obicei asimptomatica (numar mic de paraziti).
Date parazitologice. Tricocefalul [Trichuris trichiwa) este un vierme hematofag, de 3-5 cm lungime, cu extremitatea anterioara mare/ali-forma (infipta in mucoasa intestinului gros), de culoare alb-roz, care traieste in regiunea cecoapendiculara.
Omul se contamineaza prin ingestie de oua care se embrioneaza in mediul exterior; ouale necesita cel putin 10 zile de incubatie in sol inainte de a fi infectante. Boala nu se transmite direct (de la persoana la persoana).
Senine clinice. Sunt in functie de numarul viermilor care paraziteaza organismul.
De obicei tricocefaloza este latenta sau se traduce prin vagi dureri abdominale. in infestatiile masi se constata dureri abdominale, diaree prelungita mucosanguinolenta, tenesme, semne de apendicita, rec-tocolita, prolaps rectal si anemie hipocroma.
Diagnosticul se bazeaza pe evidentierea oualor (foarte caracteristice) in scaune: examinare directa sau folosind tehnici de concentrare.
Tratament. Abtinerea terapeutica este atitudinea obisnuita la pacientii pauciinfestati. in infestatiile sere (simptomatologie clinica, mai mult de 5 oua/preparat, boala alergica ce ar putea fi cauzata de tricocefal) se administreaza:
- Mebendazol: 100 mg de 2 ori/zi, 3 zile consecutiv; este tratamentul de electie, de obicei eficient pentru eliminarea majoritatii viermilor.
Alternati:


- Albendazol: 400 mg, doza unica.

- Oxantel-pamoat este un analog al pyrantel-pamoatului activ numai pe tricocefal: 15 mg/kg, zilnic x 2 zile pentru infectiile usoare si moderate, 10 mg/kg, zilnic x 5 zile pentru infectiile sere.
-Thiabendazol: 25 mg/kg/zi, timp de 3-5 zile (dupa unii autori n-ar trebui folosit, fiind putin eficace si potential toxic).
Controlul eficacitatii tratamentului se face dupa 2-4 saptamani; este suficienta diminuarea numarului de oua pana la 5/lama.



Alte materiale medicale despre: boli gastrointestinale

SIMPTOME Sl SEMNE Coledocoiitiaza poate fi depistata intimplator sau se poale prczenla ca o colica biliara, icter obstruetiv. colangita sau pancreatit [...]
Teniaza este cauzata de infestarea intestinala de catre viermi plati adulti: Taenia saginata (din came de vita), Taenia soltum (din carne de porc). Ci [...]
Istoricul bolii incepe din secolul XVII, cand a fost descrisa boala pentru prima data sub numele de enormis intestini coli dilatatio. Boala poarta ins [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli gastrointestinale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile