Este o parazitoza raspandita, dar de obicei asimptomatica (numar mic de paraziti).
Date parazitologice. Tricocefalul [Trichuris trichiwa) este un vierme hematofag, de 3-5 cm lungime, cu extremitatea anterioara mare/ali-forma (infipta in mucoasa
intestinului gros), de culoare alb-roz, care traieste in regiunea cecoapendiculara.
Omul se contamineaza prin ingestie de oua care se embrioneaza in mediul exterior; ouale necesita cel putin 10 zile de incubatie in sol inainte de a fi infectante. Boala nu se transmite direct (de la persoana la persoana).
Senine clinice. Sunt in functie de numarul viermilor care paraziteaza organismul.
De obicei tricocefaloza este latenta sau se traduce prin vagi dureri abdominale. in infestatiile masi se constata dureri abdominale,
diaree prelungita mucosanguinolenta, tenesme, semne de apendicita, rec-tocolita, prolaps rectal si
anemie hipocroma.
Diagnosticul se bazeaza pe evidentierea oualor (foarte caracteristice) in scaune: examinare directa sau folosind tehnici de concentrare.
Tratament. Abtinerea terapeutica este atitudinea obisnuita la pacientii pauciinfestati. in infestatiile sere (simptomatologie clinica, mai mult de 5 oua/preparat, boala alergica ce ar putea fi cauzata de tricocefal) se administreaza:
- Mebendazol: 100 mg de 2 ori/zi, 3 zile consecutiv; este tratamentul de electie, de obicei eficient pentru eliminarea majoritatii viermilor.
Alternati:
- Albendazol: 400 mg, doza unica.
- Oxantel-pamoat este un analog al pyrantel-pamoatului activ numai pe tricocefal: 15 mg/kg, zilnic x 2 zile pentru
infectiile usoare si moderate, 10 mg/kg, zilnic x 5 zile pentru infectiile sere.
-Thiabendazol: 25 mg/kg/zi, timp de 3-5 zile (dupa unii autori n-ar trebui folosit, fiind putin eficace si potential toxic).
Controlul eficacitatii tratamentului se face dupa 2-4 saptamani; este suficienta diminuarea numarului de oua pana la 5/lama.