eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli gastrointestinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli gastrointestinale

Refluxul gastroesofagian


FIZIOPATOLOGIE Factori favorizanti ai refluxului gastroesofagian
(1) Volumul gaslric crescut (dupa mese. staza gastrica, hipersecrelie de acid);
(2) continutul situat linga jonctiunea gastroesofagiana (aplecare, decubit):
(3) presiune gastrica crescuta (obezitate, haine strimte, sarcina, ascita); (4) pierderea gradientului de presiune SEI-stomac: presiunea SEI scazuta de fumai, anticolinergice. antagonisli de Ca, sarcina, sclerodemiie. Rolul herniei hiatale nu esle clar. Probabil, favorizeaza refluxul si ingreuiaza evacuarea a-cidului din esofag. In unele cazuri, presiunea bazala a SEI este scazuta, dar in cele mai multe cazuri, mecanismul principal este legal de relaxari tranzitorii frecnte ale SEI.
Pirozisul Aparitia acestuia poale depinde de cantitatea refluata si de frecnta refluxului; i clearance-ului esofagian prin gravitatie si peristallism; -l neutralizarii de catre secretia salivara.
Esofagita Apare atunci cind refluxul acid (sau biliar) depaseste apararea mucoasei esofagiene. Aspirina si AINS par a fi cofactori.
TRASATURI CLINICE Pirozis. disfagie datorata sinctuni. aspiratie; complicatii: ulcer esofagian, hemoragii, esofag Barrell (inlocuirea epiteliului scua-mos cu epiteliu columnar, premalign), adenocarcinom.
DIAGNOSTIC Adeseori, anamneza este suficienta; instigatii suplimentare in cazurile alipice sau refractare.
a Tranzit baritat: frecnt fals negativ pentru reflux si esofagita; detecteaza stricturile, ulcerele.
a Endoscopie si biopsie mucoasa: poale fi normala in refluxul gastroesofagian: delecteaza esofagita si esofagul Barrett.
a Testul Bemstein: reproducerea simptomelor cu MCI 0,1 N, dar nu cu solutie salina normala, introdus in esofag prin tub: mai putin sensibil decit inregistrarea pe 24 h a pll-ului luminai esofagian.
a Scinliscunare cu coloid sulfuric de'WmTc: pentru decelarea si cuantificarea refluxului; inexact.
a inregistrarea ambulatorie a pH-ului esofagian luminai pe 24 h: cel mai sensibil lest pentru reflux.
TRATAMENT General Reducerea grcuiatii; dorinii cu capul ridicat; evitarea ritmatului, meselor abundente, cofeinei, alcoolului, ciocolatei, alimentelor grase, sucurilor de citrice, AINS.
Tratament medical Aniiacide. blocanti ai H-2-rcceptorilor, sucrallal sau omepra/ol (doze initiale ca pentru ulcer peplie; cap. 110): la cazurile care nu raspund, pot 11 eficace do/e de blocanti ai H-2-receplorilor mai mari decit cele standard (de ex. cimetidina 800 mg p.o. bid, ranitidina 300 mg p.o. bid. famolidina 40 mg sau doze mai mari p.o. bid) sau se poate adauga un agent pentru cresterea presiunii SHI si accelerarea golirii gastrice metoclopramida 10 20 mg p.o. inaintea meselor si la culcare (efecte secundare: tremor, spasme, parkinsonism. cresterea prolactinei) sau cisaprid 10-20 mg p.o. inaintea meselor. In general, este necesar tratament indelungat. Omcprazol 20 -40 mg p.o. qAM sau 20 mg p.o. bid, un substitut de ben/.imidazole si inhibitor de H1", K.'-ATPaza. este foarte eficace, chiar si in esofagitele sere sau cazurile rezistente la blocanti ai H-2-receptorilor; utilizarea pe termen lung este adeseori necesara, desi oportunitatea este incerta. Dilatarea stricturilor. Tratament chirurgical (operatie Belsey. plicaturare fundica Nis-sen, operatie Hill) in cazurile sere si refractare; plicaturarea fundica laparoscopica pare promitatoare.



Alte materiale medicale despre: boli gastrointestinale

ESOFAGITA HERPETICA Produsa de virusul herpetic I sau II. virusul varicelo-zosterian sau citomegalovirus. La persoanele cu supresie imunitara (de ex. [...]
Volvusul intestinal consta in rasucirea in jurul axului vascular a unei anse intestinale, astfel incat continuitatea lumenului se intrerupe, ansa rama [...]
Corpii straini patrunsi in tubul digestiv sunt intalniti destul de frecvent la copil. Sugarul si copilul mic au tendinta sa duca la gura orice obiect [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli gastrointestinale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile