eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli gastrointestinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli gastrointestinale

Icterele hemolitlce


Reprezinta cauza cea mai frecventa de ictere patologice cu Bl la nou-nascut, apar cel mai adesea in primele 36 ore de ata si sunt tranzitorii. Din cauza insuficientei de maturare a sistemului de conjugare a bilirubinei la nou-nascut, icterul este intens si implica risc de atingere nervoasa.

Cauze:


- incompatibilitate feto-materna Rhesus si ABO;

- infectia neonatala severa (se insoteste frecvent si de colestaza), unele hemolize constitutionale/corpusculare: sferocitoza ereditara, deficitul de G6PD, mai rar de piruvat-kinaza sau de hexokinaza eritrocitara.

lou clinic si biologic. Icter de intensitate variabila, cu urina si scaune normal colorate, hepatosplenomegalie, uneori anasarca, anemie cu eritroblasti in periferie (semn de regenerare). in infectii/ sepsis, pe langa hiperhemoliza, frecvent creste si BD, se asociaza semne de infectie severa neonatala, icterul putand fi elementul revelator al infectiei, hipoxia, hipotermia, acidoza, de obicei asociate infectiei cresc riscul de encefalopatie bilirubinica.

Diagnosticul se bazeaza pe anamneza, examen clinic, examene complementare: BT/BI, BD, hemograma, grup sanguin si Rh la parinti si copil, testul Coombs direct (la copil) si indirect (la mama); evaluare pentru sepsis, TORCH si tulburarile asociate (pH, glicemie etc).

Din punct de vedere terapeutic, hiperbilirubinemia importanta si anemia severa impun ca tratament de electie exsanguinotransfuzia; pentru infectie bacteriana se indica antibiotice (de etat cele care "deplaseaza" bilirubina de pe albumina, de exemplu: ceftriaxona), alte medicamente, alimentatie parenterala etc.



Alte materiale medicale despre: boli gastrointestinale

Etiologie: infectii bacteriene, infectii virale/parazitare: embrio-fetopatii (TORCH). Tablou clinic si biologic: icterul este de aparitie mai mult sa [...]
Definitie. 60-80% din nou-nascuti fac icter in timpul primei saptamani de viata. Este o hiperbilirubinemie tranzitorie intotdeauna benigna la nou-nasc [...]
Generalitati, definitie. Icterul neonatal asociat cu cresterea BD in ser indica, in general, o insuficienta de secretie biliara sau a fluxului biliar [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli gastrointestinale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile