Hernieri sau protruzii sacciforme ale mucoasei prin luniea musculara, la locurile de intrare a arterelor: posibil datorate presiunii inlraluminale crescute, alimentatiei saraca in fibre: cel mai adesea la nivelul colonului sigmoid.
FORME CLINICE Sl TRATAMENT
/ Asimptomatica(decelata la
clisma barilata sau colonoscopie).
2. Dureroasa: Durere recurenta in cadranul inferior sling, ameliorata de defecalic;
constipatie alternind cu diaree. Diagnosticul prin clisma barilala. Tratament:
alimentatie bogata in fibre, extract de psyllium (de ex.. Mctamucil I lingura p.o. qdsau bid),anticolinergicc(deex., dicyclomina IIC'110-40 mg p.o. qid).
3. Diverliculita: Durere, febra, comportament intestinal modificai,
colon sensibil, leucociloza. Confirmata si stadializata cel mai bine prin CT, dupa opacifierea colonului. (La pacientii care se vindeca cu tratament medical, se efectueaza clisma baritala selecti la 4 -6 saptamani, pentru a exclude prezenta cancerului). Tratament: Repaus alimentar,
lichide i.v.. antibiotice (de ex., cefoxitina 2 g i.v. q6h sau imipenem 500 mg i.v. q6 8h): pentru pacientii din ambulator. ampicilina sau tetraciclina 500 mg p.o. qid (regim
alimentar cu lichide clare); rezectie chirurgicala pentru cazurile refractare sau care recidiveaza frecvent, persoane tinere (< 50 de ani), pacienti cu imunitate compromisa sau atunci cind nu se poate exclude cancerul. Complicatii: abcese pericolice, perforatie, fistula (in ca urinara, gin, piele, tesuturi moi), abcese hepatice, stricturi. Acestea necesita interventie chirurgicala sau, in cazuri selectionate, drenaj pcrculan.
4. Hemoragica: De regula in absenta diverlieulitei, adeseori din colonul ascendent, aulo-limitata. Daca persista, se trateaza cu arteriografie mezenlerica si perfuzie intraarteriala de sopresina sau se abordeaza chirurgical ( cap. 13).