eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli gastrointestinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli gastrointestinale

Pancreatita cronica


Pancreatita cronica se poate prezenta sub forma unor episoade recurente de infiamatie acuta suprapuse pe un pancreas lezat sau ca o leziune cronica, cu dureri si malabsorbtie. Cauzele pancreatitei recidivante sint similare cu cele ale pancreatitei acute.
ETIOLOGIE In S.U.A. alcoolismul cronic este cauza cea mai frecnta, urmata de hipertrigliceridemie, hipercalcemie, pancreatita ereditara, hemo-eromatoza si fibroza chistica. La 25% dintre adulti, etiologia ramine necunoscuta.
SIMPTOME Sl SEMNE Durerea este simptomul cardinal. Sint frecnte scaderea ponderala, steatoreea si alte semne si simptome de malabsorbtie. Examenul fizic este adeseori ncconcludcnt.
EXAMENE DE LABORATOR Nu exista teste de laborator specifice pentru pancreatita cronica. Nilele serice ale amilazei si lipazei sint adesea normale. Bilirubina si fosfataza alcalina serice pot fi crescute. Steatoreea (concentratia grasimilor in fecale > 9,5%) apare tirziu in e olutie. Testul cu bentiromide. un lest simplu si eficace al functiei exocrine a pancreasului, poate fi util. I cret ia urmara a D-xylozci este de obicei normala. Toleranta scazuta la glucoza este prezenta la peste 50% din pacienti. Testul de stimulare cu secretina este un test relativ sensibil al deficitului functiei pancrealice exocrine.
IMAGISTICA Radiografia abdominala simpla evidentiaza ealcificari pancrealice in 30 60% din cazuri. Ultrasonografia si scanarea cu CT poate decela pseudochisluri sau dilatatii ale duetului pancreatic. Colangiopancreato-gralla retrograda evidentiaza adesea dilatatii neregulate ale duetului pancreatic principal si excluderea ramurilor.
DIAGNOSTIC DIFERENTIAL liste important de diferentiat de earcinomul pancreatic; poate necesita biopsie ghidata radiografie.


TRATAMENT

Oriental spre ameliorarea durerii si corectarea malabsorbtiei-Crizele intermitente se trateaza ca pancreatia acuta. Se vor evila alcoolul si prinzurile voluminoase, grase. Pentru durerile sere se administreaza narcotice, dar dezvolta frecnt dependenta. Daca esle prezenta o strictura a canalului, tratamentul chirurgical poate ameliora durerea. Pancreatectomia subtotala poate si ea controla durerea, dar cu pretul insuficientei exocrine si a diabetului. Malabsorbtia se corecteaza cu regim alimentar sarac in grasimi si cu supliment de cnzime pancreatice (8 lele conntionale sau 3 lete cu inlis en-terie, la mese). Deoarece cnzimcle pancreatice sint inactivate de acid. agentii care reduc productia de acid (de ex., omcprazol sau bicarbonat de sodiu), pol creste eficacitatea cnzimelor (dar nu se administreaza impreuna cu preparatele cu inlis enlcric). Pentru controlul glicemiei, poate fi necesara insulina.

COMPLICATII
Malabsorbtia vitaminei B|2 in 40% din cazurile induse de alcool si in toate cazurile de fibroza chistica. Toleranta scazuta la glucoza. Uneori, retinopatie non-diabetica, datorata deficitului de vitamina A si/sau de zinc. Hemoragii Gl, icter, revarsate lichidicne, necroza adipoasa subcutanata si dureri osoase. Risc crescut de carcinom pancreatic. Dependenta de narcotice este frecnta.



Alte materiale medicale despre: boli gastrointestinale

angelica, amareala, armurariu, balsam de Peru, balsam de Tolu, batranis, brancuta. busuiocul-cerbilor, carbune vegetal, cerentel, ciubotic [...]
Bronsita cronica se numara printre cele mai mari probleme ale medicinei moderne. Pe langa bolile cardiovasculare si reumatism, este una dintre [...]
Fumatul a fost identificat ca factor de risc primar pentru bronsita cronica fara insa a se cunoaste legatura intre diferitele tipuri de tigA [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli gastrointestinale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile