eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli ale tesutului conjunctiv

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli ale tesutului conjunctiv

Listeriozele


EPIDEMIOLOGIE Sl PATOGENIE Lisleria monocytogenes, bacii mobil gram-pozitiv, produce infectii alimentare invazi, septicemii primare si meningite. Cazurile apar sporadic sau in epidemii legate de anumite alimente. Alimentele implicate sint brinzcturilc moi mexicane si de alte tipuri, salata de varza, laptele pasteurizat si alimente de lipul delicateselor (preparate din carne, pesie afumat, branzeturi, salate ctc.). Persoanele cu riscul cel mai mare sini femeile gravide si persoanele cu imunitate compromisa prin diferite boli (HIV. boli renale, boli hepatice, limfoame) sau datorita unor medicamente (glucocorticoizi, cyclosporina, agenti citotoxici), desi uneori infectia poate aparea si la gazde normale.
MANIFESTARI CLINICE Lislcriozcle care nu sinl asociate sarcinii apar in general la persoanele virstnice sau imunocompromise. Baclcriemia si meningita produse de Lisleria nu pot fi deosebite clinic de cele produse de alte microorganisme. Listeriozele asociate sarcinii apar cel mai adesea in Irimestrul al treilea, dar pol aparea in orice moment; 33-50% dintre gravide fac o forma usoara, cu febra, mialgii. stare generala de discomfort si, uneori, acuze gastro-inteslinale. Proarea Iransplacenlara a infectiei duce la corioamnionila, nastere prematura, moarte fetala sau infectie neonalala. Infectia nconatala poale aa debut precoce (< 7 zile) sau tardiv. Infectia cu debut precoce apare de obicei in cursul primelor 2 zile de viata, cu septicemie, depresie respiratorie, leziuni cutanate sau abcese diseminate care afecteaza numeroase organe. Nou-nascutii cu infectie tardiva fac cel mai adesea meningita. Lisleria poate produce si encefalita, encefalo-mielita. abcese intracraniene si. rarcon. endocardita. sau alte infectii localizate.
DIAGNOSTIC Diagnosticul listcriozei se face prin cultivarea microorganismului dintr-un produs biologic sienl in mod normal ide ex. LCR. singe). Culturile din scaun sau secretie vaginala nu sint semnificati, deoarece aproximata 5% dintre indi\ izii sanatosi sint purtatori ai microorganismului.

TRATAMENT
Pentru listerioza neonalala sau listerioza in timpul sarcinii. tratamentul consta dinlr-o cura de 2 saptamini de penicilina G 240001' 320000 U/kg zilnic sau ampicilina 150 200 mg/kg zilnic, in 6 prize, ii: lis-terioza neonalala se poate adauga gentamieina, 6 mg/kg zilnic, in 4 prize Pentru afectarea SNC. tratamentul este penicilina G 320000 4S0000 U/kg zilnic sau ampicilina 200 300 mg'kg zilnic in 6 prize. Pacientii .ilergiei la penicilina pot primi TMP-SMX 15/75 mg/kg zilnic in 3 prize. Durata tratamentului penlru meningita este de 2-3 saptamini dupa deferscenta, la un pacient imunocompetent. Pacientii cu imunosupresie trebuie probabil sa primeasca iratament4 6saptamini. Prenirea listeriozei necesita ameliorarea ificata a dietei pentru persoanele cu risc crescut. >i masuri de reducere a contaminarii surselor de alimente.



Alte materiale medicale despre: boli ale tesutului conjunctiv

EPIDEMIOLOGIE liotulismul uman este raspindit in toata lumea. Bolu-lismul alimentar este contractai prin ingerarea de alimente contaminate cu toxina p [...]
ESCHERICHIA COLI PATOGENIE In afara de infectii supurative,A tW/producc enlerila toxico-septica. Bacteriile patrund in urelra femeilor active sexual [...]
Slalilococii sini coci gram-pozilivi, imobili, calalazo-pozitiv i. care colonizeaza pielea, mucoasele si intestinul inferior. Slapln/ococciis atireus [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli ale tesutului conjunctiv

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile