eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli ale tesutului conjunctiv

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli ale tesutului conjunctiv

Botulismul


Botulismul
EPIDEMIOLOGIE liotulismul uman este raspindit in toata lumea. Bolu-lismul alimentar este contractai prin ingerarea de alimente contaminate cu toxina preformata cel mai adesea, hrana conservata in gospodarie, liotulismul se dezvolta in plagile contaminate cu pamint, cele aparute la toxicomani si in plagile legate de nasterea cezariana, alunei cind acestea sint contaminate cu C. botulinum. Botulismul infantil apare la sugarii care ingera spori, iar toxina este elaborata in intestin; o forma adulta a botulismului infantil se poate dezvolta printr-un mecanism similar la copii mai mari si la adulti.
MANIFESTARI CLINICE Botulismul alimentar Perioada de incubatie este de obicei de 18 36 de ore dupa ingerarea alimentului care contine toxina. Afectarea nerlor cranieni marcheaza debutul simptomelor, care constau de obicei in diplopie, disarlrie si sau disfagie. Paralizia este simetrica si descendenta, si poate duce la insuficienta respiratorie si deces. Greturi, varsaturi si dureri abdominale pol aparea inainte sau dupa debutul paraliziei. Sint frecvente ameteala. incetosarca vederii, uscaciunea gurii si a giluhii. durerile in git. De obicei nu se constata febra. Ptoza este frecventa; la 50% dinlre pacienti se observa pupile dilatate sau fixe. Reflexul de inghitire poate fi suprimat, iar reflexele tendinoasc pot fi normale sau diminuate. Apar frecvent ilcus paralitic, constipatie severa si retentie urinara.
Botulismul in plaga Tabloul clinic este similar cu cel al botulismului alimentar, cu diferenta ca perioada de incubatie este mai lunga (injur de 10 zile), iar simptomele gastrointcstinale lipsesc.
DIAGNOSTIC Diagnosticul se sileste prin edentierea toxinei in ser; testul poate fi negativ in ciuda prezentei infectiei, si nu poate fi realizat in orice laborator. Alte fluide in care poate fi gasita toxina sint lichidul de varsatura, lichidul gastric si scaunul. Izolarea microorganismului din aliment nu sileste diagnosticul.
TRATAMENT Pacientii vor fi atent monitorizati, urmarindu-se in special semnele de insuficienta respiratorie. In botulismul alimentar, se va administra toxina equina trivalenta (tipurile A, B si li), imediat ce au fost recoltate probele pentru laborator. Doza este de doua fiole (fie ambele i.v., fie una i.v. si una i.m.). Doza se poale repeta dupa 2-4 h. Se pot folosi catharlice. exceptind cazurile in care exista ileus paralitic. Antibioticele au o valoare indoielnica. Botulismul de plaga se traleaza prin explorarea si debridarea plagii, penicilina (pentru eliminarea microorganismului) si anlitoxina equina. in botulismul infantil sint necesare masuri de terapie intensiva de sustinere tala.



Alte materiale medicale despre: boli ale tesutului conjunctiv

Aceasta intoxicatie alimentara, toarte rara, dar grava, e deseori provocata de consumul de conserve alimentare contaminate prin fabricarea artizanala [...]
Botulismul este o toxiinfectie alimentara provocata de ingerarea de conserve alimentare contaminate cu Clostridium botulinum, care elaboreaza toxina b [...]
DEFINITIE Sl PATOGENIE Afectiune de etiologie necunoscuta, in care celulele si tesuturile sint distruse prin depozitarea de anticorpi patogeni si comp [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli ale tesutului conjunctiv

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile