eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatia copilului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » alimentatia copilului

Autoalimentarea


Trebuie ca parintii sa dea cu mana lor de mancare unui copil care mananca putin? Un copil care este incurajat corespunzator (paragrafele 511, 512) incepe sa se autoalimenteze candva intre 12 si 18 luni. Dar daca parintii excesiv de ingrijorati continua sa-i dea ei de mancare pana la 2, 3 sau chiar 4 luni (probabil fortandu-l), lucrurile nu se rezolva spunandu-i copilului "Mananca singur!" Acum copilul nu mai doreste sa manance singur si considera un drept al lui sa fie hranit de altcineva, ca un semn important al dragostei si grijii parintilor. Daca ei se opresc brusc din acest obicei, sensibilitatea lui este ranita si il face sa aiba resentimente. Este posibil chiar sa refuze cu totul hrana pentru 2-3 zile - perioada mult mai lunga decat orice parinte poate astepta fara sa faca nimic. Ei vor incepe sa-i dea din nou cu mana lor sa manance, iar copilul are un motiv in plus de suparare. Urmatoarea data cand vor incerca sa-l faca sa manance singur, el isi cunoaste deja propria forta si slabiciunea parintilor.
Un copil de doi ani sau mai mult trebuie sa fie incurajat sa se hraneasca singur cat de repede c posibil. Nu este asa usor si lucrurile trebuie realizate delicat pe parcursul a catorva saptamani. Nu trebuie lasata impresia ca i se refuza un privilegiu, ci ca trebuie sa preia controlul pentru ca asta este ce doreste el. Oferiti-i copilului, zi de zi, masa de masa, alimentele care ii plac cel mai mult. Cand puneti farfurioara in fata lui, intorceti-va la bucatarie 1-2 minute ca si cum ati fi uitat ceva. In fiecare zi lasati copilul singur o perioada mai lunga. Cand va intoarceti dati-i de mincare cu voiosie fara a face comentarii daca a mancat sau nu singur. Daca copilul devine nerabdator cat sunteti la bucatarie si va striga ca sa veniti sa-i dati de mancare, intorceti-va imediat si ecreti-i scuze prieteneste. Probabil ca nu vor putea fi facute progrese intr-un ritm sustinut. Dupa o saptamana sau doua s-ar putea ajunge in punctul in care copilul mananca singur aproape o masa intreaga iar la urmatoarea vrea sa-i dea mama sa totul in gura. In toata aceasta perioada nu va certati cu el. Daca mananca un singur fel de mancare nu-l fortati sa-l manance si pe al 2-lea. Daca pare incantat de sine ca face asa o treaba buna mancand singur faceti-i complimente ca este baiat (fetita) mare, dar nu asa de entuziast incat sa intre la idei.
Sa presupunem ca timp de o saptamana l-ati lasat singur in fata unei farfurii cu mancare preferata timp de 10-l5 minute dar nu a mancat nimic. Va trebui sa-l faceti sa fie mai flamand.
Treptat, timp de 3 - 4 zile, reduceti la jumatate cantitatea de hrana oferita. Asta trebuie sa-l faca asa de nerabdator incat sa nu se poata abtine sa nu inceapa sa manance singur, bineinteles daca procedati cu tact si prietenie.
Din momentul in care copilul c obisnuit sa manance singur cel putin jumatate dintr-o masa, cred ca este momentul sa-l lasati mai bine cu masa neterminata decat sa-i dati dumneavoastra sa manance restul. Nu va faceti griji ca nu a mancat destul. in cateva zile foamea va creste suficient ca sa-l faca sa manance mai mult de unul singur. Cand continuati sa-i dati dumneavoastra sa manance restul mesei, riscati sa nu preia niciodata toata treaba. Spuneti-i doar "Cred ca ai mancat suficient!" Daca va cerc sa-i mai dati sa manance, dati-i inca doua-trei lingurite ca sa fiti draguti si apoi sugerati-i, in mod firesc si natural, ca masa s-a terminat.
Dupa ce s-a invatat sa manance singur, timp de cateva saptamani nu reveniti la obiceiul de a-i da dumneavoastra sa manance. Daca intr-una din zile copilul e obosit si va cere sa-i dati dumneavoastra sa manance, dati-i cateva lingurite, fara prea mult interes, si apoi spuneti-i ceva de genul ca nu arata sa fie prea infometat. Subliniez acest lucru, deoarece stim ca un parinte care si-a facut griji luni sau ani de zile despre alimentatia copilului, care i-a dat sa manance cu lingurita prea mult timp si de-abia a reusit sa-l lase sa manance singur, este foarte tentat sa se reintoarca la obiceiul de a-i da el de mancare copilului prima data cand acesta nu prea are pofta de mancare sau este bolna Atunci lucrurile trebuie luate de la capat.



Alte materiale medicale despre: alimentatia copilului

Cu toate acestea primesc in continuare suficiente proteine din produse lactate si cereale. incercati sa le oferiti felii de peste slab (fara oase), ca [...]
Un nou-nascut a carui varsta de gestatie calculata de la ultima menstruatie este mai mica de 37 de saptamani este considerat prematur. Nou-nascutii su [...]
Acest lucru depinde de ce-i place si cu ce este obisnuit copilul, si de cat de bine isi pot stapini parintii ingrijorarea. Daca au stat intotdeauna al [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentatia copilului

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile