eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Diversificarea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » alimentatia copilului » diversificarea

Legumeie

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Legumele se introduc in alimentatia copilului dupa cereale si fructe. Dupa prelucrarea prin gatire se aduc in forma de piure.
De obicei se ofera cartofi, fasole verde, mazare, morcovi dovlecei, sfecla. Unele legume precum conopida, broccoli, rza, telina, ceapa au un gust foarte puternic, ceea ce face ca majoritatea sugarilor sa le refuze (iar parintii nu se mai deranjeaza sa Ie ofere). Oricum, daca in familia dvs. se consuma astfel de legume, nu e nici o problema daca Ie oferiti si sugarului sub forma de piure (pot fi facute sa aiba un gust mai putin puternic daca sunt fierte in doua randuri de apa). Porumbul nu se da datorita cojilor tari ale boabelor.
Legumele folosite pot fi proaspete sau congelate. Dupa gatirc, aduccti-le la consistenta unui piure prin pasare. Cand cumparati legume gata preparate pentru copii verificati sa nu contina si alte ingrediente. Daca dati copilului numai o parte din cantitatea continuta in borcanul cu hrana pentru copii, nu serviti direct din borcan, deoarece astfel se introduce sali care poate duce repede la alterarea continutului. Acesta poate fi pastrat pana in ziua urmatoarea daca este tinui la frigider (nu mai mult, deoarece legumele fierte" class="text">legumele sunt baza" class="text">legumele odata-gatite se altereaza repede).
Majoritatea copiilor consuma de la cate linguri pana la 60 g de legume piure pe zi. in general copin sunt mai mofturosi in ce priveste legumele, decat cu fructele si cerealele. Probabil veti descoperi foarte repede ca sunt unele legume care nu ii plac copilului dvs. Nu il fortati sa Ie manance, dar incercati din nou peste o luna sau doua. Nu este nevoie sa facem atata caz despre un anume fel de mancare cand sunt atatea din care putem alege.
Foarte des, cand copilul incepe sa consume o leguma anume, aceasta poate apare in fragmente mici, nedigerate in scaun. Nu trebuie sa faceti probleme atata vreme cat nu se produce o diaree sau nu exista urme de mucus in scaune, dar e preferabil sa mariti lent aportul din acea leguma pentru a da timp sistemului digestiv sa se obisnuiasca cu ea. Daca se produc diaree si scaune cu mucus, omiteti respectivul aliment si peste o luna sau doua incercati din nou cu o cantitate foarte mica. Sfecla poate colora in rosu urina sau materiile fecale, deci sa nu speriati crezand ca esle vorba de sange. Legumele de culoare verde inchis pot duce si ele la aparitia unor scaune verzui. Spanacul poate produce iritatii ale pielii din jurul orificiului anal si crapaturi ale buzelor; daca se intampla asa omiteti-l pentru cate luni. si paragrafele 450 - 451.



Alte materiale medicale despre: diversificarea

Linguritele obisnuite sunt prea largi pentru gura copilului, si de obicei prea adanci, astfel incat sugarul nu poate lua decat jumatate din continut. [...]
in 9 din 10 cazuri, copiii se descurca singuri cu bucata care i-a facut sa se inece un pic. Daca insa nu o pot scoate imediat, in cazul ca puteti vede [...]
in jurul varstei de 6 - 7 luni, copiii vor sa apuce singuri cu mana alimentele si sa le suga sau morfoleasca in gura. Este un antrenament bun pentru p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre diversificarea

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile