Cum sa faceti fata recidilor si dificultatilor de a progresa
Stagnarile sau dificultatile in atingerea progresului se datoreaza, in general, fie unui management slab, fie unei planificari deficitare a obiectilor si pasilor. Daca ati intimpinat astfel de dificultati, trebuie sa analizati cu atentie modul in care efectuati urmatoarele doua exercitii.
Controlul anxietatii si al hiperntilatiei
a Va monitorizati in mod regulat respiratia in timp ce va indepliniti activitatile ?
a Aplicati exercitiile de
relaxare izometrica si tehnica respiratiei lente cind experimentati primele semne ale anxietatii ?
a Practicati in mod regulat exercitiile de relaxare musculara progresiva, mai ales inainte de a va confrunta cu o anumita situatie ?
a Sinteti obsedati sa ati mereu cu voi medicamentele contra anxietatii?
a Exista un nil general de stres in viata dumneavoastra care trebuie depasit ? De exemplu, probleme conjugale, familiale sau financiare ?
a Suferiti de o forma de stres fizic ? De exemplu, boala, sindrom premenstrual,
dieta saraca, lipsa somnului, munca suplimentara?
Ificarea obiectilor si pasilor
a incercati sa progresati prea repede sau prea incet ?
a Diferenta dintre gradele de dificultate ale fiecarui pas este prea mare ?
a Ati nevoie de pasi intermediari de dificultate din ce in ce mai mare intre ultimul pas incheiat cu succes si pasul la care intampinati acum dificultati ?
a Ati nevoie sa exersati pasi noi mai des si pe perioade mai indelungate de timp inainte sa treceti la altii mai dificili?
a Nilul de certitudine a succesului este prea ridicat sau prea scazut?
a Daca obiectile sint prea usoare sau prea dificile nu ti progresa. Sinteti siguri ca nu asteptati prea mult de la voi?
a Asigurati-va ca va laudati suficient pentru realizarile dumneavoastra. Retineti: cheia succesului este progresul gradat si regulat.
Probleme emotionale asociate cu recidile
Stagnarile se produc uneori, chiar si la persoanele care fac progrese excelente. Cind se intimpia acest lucru, unii oameni se alarmeaza si se deprima, temindu-se ca se intorc de unde au plecat. Amintiti-va, nu conteaza cit de rau va simtiti in timpul unei stagnari, se intimpia foarte rar sa reniti la cea mai grava stare. Pentru cei mai multi oameni, stagnarea aparenta este doar o faza trecatoare, cauzata de factori de stres externi, precum
gripa sau vacantele scolare. in astfel de cazuri, stagnarea este adesea considerata devastatoare, deoarece are o puternica incarcatura emotionala pentru persoana care a depus un efort considerabil pentru a face progrese. Acest efort nu este in zadar si, dupa ce factorii de stres dispar, ti reusi sa iesiti mai usor din criza. Acest tipar a fost demonstrat de nenumarate ori. De aceea, daca stagnati, nu adaugati problemei toate chile idei catastrofale, emotionale si autodistrugatoare din trecut. Continuati sa exersati toate tehnicile invatate si ti fi capabil sa faceti progrese.
Daca simtiti ca v-ati pierdut cu adevarat abilitatile necesare pentru a va controla
anxietatea si panica, luati in considerare reinceperea tratamentului. Majoritatea oamenilor nu-si pierd abilitatile, dar au nevoie de o reactualizare a acestora.
Sedintele "ajutatoare" sau de evaluare reprezinta cea mai buna forma de ajutor.
Din cind in cind, asteptati-va la un regres
O recidiva inseamna in acest caz ca nu mai ascultati caseta de relaxare, incepeti sa va ingrijorati gindindu-va ca este posibil sa ati un atac de panica sau nu mai aplicati tehnica respiratiei lente. Majoritatea oamenilor se confrunta cu o forma sau alta de recidiva in momentul in care incearca sa-si schimbe comportamentul.
Va sfatuim sa nu exagerati recidiva, considerind-o mai grava decil este in realitate. Daca ati observat ca ati incetat sa mai utilizati abilitatile de controlare a panicii, nu va spuneti: "Sint irecuperabil, am renit de unde am plecat, nu voi fi niciodata capabil sa ma schimb". in schimb, ar trebui sa priviti recidiva intr-o alta lumina: "Sint dezamagit ca am lasat lucrurile sa scape de sub control, dar pot face fata si nu voi folosi acest pretext pentru a renunta. Voi lua ghidul si voi incepe din nou". Desigur, unii oameni inceteaza sa mai foloseasca tehnica relaxarii sau a respiratiei lente dupa ce se simt foarte bine o vreme.
Nu este nici o problema, atit timp cit sinteti constienti de orice tip de stres sau anxietate care revine in viata dumneavoastra si reincepeti programul de indata ce observati o crestere a nilului de anxietate. De asemenea, este important sa reincepeti aplicarea tehnicilor daca ati trecut recent printr-un eniment stresant.
Concluzii
Acum stapiniti trei abilitati pe care le-ati invatat si pe care trebuie sa le exersati. Utilizati tehnici diferite de expunere, urcind pe scara anxietatii, pentru a reduce frica de panica. Exercitiile de relaxare va ajuta sa reduceti nilul general de
tensiune inainte ca
sarcina de expunere si exercitiile izometrice sa regleze tensiunea in timpul expunerii. Respiratia lenta va ajuta sa mentineti controlul oricarei anxietati pe care o puteti experimenta. Prin gindirea logica, ti putea impiedica anxietatea sa se transforme in panica.