eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tulburarea anxioasa generalizata

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » psihiatrie » tulburarea anxioasa generalizata

Exersarea abilitatilor


Unele persoane intimpina dificultati legate de exersarea continua a abilitatilor de control al anxietatii. Iar asta pentru ca nu considera ca fac nici un progres, chiar daca cei din jur observa schimbari. Adesea, progresul este lent, iar uneori e dificil de observat in decurs de citeva zile. Nu va subestimati realizarile. Invatati sa va apreciati pentru eforturile de abordare a situatiilor dificile, dar si pentru succesele dumneavoastra. Nu uitati ca autoaprecierea este un factor important pentru mentinerea motivatiei, in special in primele etape de dupa incheierea tratamentului.

Depasirea obstacolelor
Uneori apar dificultati, chiar si la persoanele care inregistreaza progrese excelente. Cind se intimpla acest lucru, oamenii se alarmeaza si se intristeaza; le este teama sa nu revina la starea cea mai anxioasa. Nu uitati: indiferent cit de rau va simtiti in timpul unui regres, se intimpla foarte rar sa reniti la nilul maxim de inca-pacitare. De asemenea, fluctuatiile cotidiene ale nilului de anxietate vor aparea cu siguranta in perioada de dupa incheierea tratamentului, asa cum se intimpla in viata de zi cu zi. Trebuie sa tineti minte si faptul ca, in acea perioada, e posibil ca evaluarea obiectiva a situatiilor sa fie mai dificila, iar unele dintre chile temeri (sau altele noi) se pot strecura din nou in gindurile dumneavoastra.In majoritatea cazurilor, regresele aparente reprezinta doar o faza temporara si se datoreaza unor factori externi - de exemplu, o solicitare mai mare la serviciu, o gripa sau vacantele scolare. in astfel de situatii, regresul este considerat adesea devastator, deoarece are o mare incarcatura emotionala pentru persoana care a depus atit de mult efort pentru a-si controla anxietatea. Acest efort nu a fost insa risipit, iar dupa trecerea perioadei stresante ti invata din acea experienta si ti putea confrunta clin nou anxietatea. Acest tipar este foarte des intilnit. Totusi, frecnt, oamenii isi fac griji ca vor suferi o recidiva atunci cind intimpina dificultati.


Regresele temporare

Un regres ar insemna sa manifestati din nou chile nelinisti. Acest lucru difera foarte mult de o recidiva. Recidiva presupune renirea la nilul de intensitate al simptomelor de dinainte de inceperea tratamentului si abandonarea tuturor tehnicilor pe care le-ati invatat. Prin urmare, nu trebuie sa considerati regresul o recidiva si sa ii exagerati gravitatea. Majoritatea persoanelor inregistreaza un anumit regres cind incearca sa-si modifice comportamentul. Daca observati ca va este mai greu sa apelati la abilitatile de control al anxietatii, nu trebuie sa ginditi asa :

"Sint un caz disperat. Ani renit de unde am plecat. Niciodata nu voi reusi sa ma schimb."In schimb, puteti privi regresul din perspectiva urmatoare:
"Sint dezamagit de faptul ca am pierdut controlul, dar pot tace fata si nu il voi folosi drept pretext ca sa abandonez lupta complet. Acum, voi lua ghidul si voi incepe din nou sa exersez."

Asadar, daca inregistrati un regres, nu supraestimati problema prin intermediul chilor idei catastrofice si daunatoare. Continuati sa exersati toate tehnicile pe care le-ati invatat si ti progresa in continuare.
Desigur, dupa ce se simt bine o vreme, multe persoane renunta la terapii precum relaxarea. Nu e un lucru rau, atita timp cit sinteti constient de posibilitatea ca stresul sau anxietatea sa revina in viata dumneavoastra si daca reluati exercitiile imediat ce observati cresterea anxietatii. De asemenea, este important sa reintroduceti tehnicile respecti daca v-ati confruntat de curind eu un eniment stresant.
Recapitularea unora dintre strategiile de gindire pe care le-ati considerat utile in timpul tratamentului se poate dodi benefica. De exemplu, in loc sa incercati sa va confruntati la nil mental cu grijile daunatoare, formulati-le in scris! Va ti aminti ca aceasta strategie va ajuta sa va detasati de temeri si sa ati o gindire mai realista.


Schimbarile pe termen lung

De obicei, persoanele cu anxietate persistenta au suferit mult timp de aceasta tulburare. Cel mai adesea, problemele anxioase debuteaza in adolescenta, dar majoritatea persoanelor nu urmeaza un tratament pina spre virsta de 30 sau 40 de ani.
Acest program nu urmareste sa va modifice doar reactiile si capacitatea de a face fata dificultatilor, ci si modul in care ati invatat sa ginditi. Este posibil ca un asemenea mod de gindire sa fi denit o trasatura intrinseca a personalitatii, poate chiar acea parte care considerati ca va defineste ca individ. Cu toate acestea, ea va transforma in propriul dusman. Prin urmare, in cele din urma, va fi necesar sa modificati aspectele daunatoare legate de felul in care ginditi si va comportati. Trebuie sa realizati acest lucru ca sa va imbunatatiti viata, sa fiti mai eficient si mai puternic in ceea ce faceti si pentru a va apropia mai mult de cei din jur.
Aceste schimbari nu vor fi usoare, insa, prin exersarea continua si aprofundata a noilor aptitudini invatate, ti continua sa progresati in lunile, ba chiar si in anii ce vor urma. inainte de a realiza ce se intimpla, va ti trezi spunind :
"De obicei ma suparam din cau/.a asta, dar acum nu se mai intimpla ! ".



Alte materiale medicale despre: tulburarea anxioasa generalizata

Cind anxietatea se manifesta pentru prima oara intr-o anumita situatie, majoritatea oamenilor cred ca, daca se vor confrunta din nou cu aceeasi situat [...]
Desemnarea ingrijorarii ca trasatura definitorie a TAG a condus la ideea ca aceasta este o tulburare anxioasa cognitiva (Rapee, 1991b) si a generat un [...]
TAG se caracterizeaza prin simptome generalizate si persistente de anxietate, induse de ingrijorare. ingrijorarile au dimensiuni exagerate in raport c [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tulburarea anxioasa generalizata

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile