eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli ale parului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » boli ale parului

Pilomicoze


Sint micoze ale firelor de par intilnite la copii si foarte rar la adulti. Ele cuprind microsporia, tricofitia uscata si supurata si favusul.
Microsporia este cea mai contagioasa dintre pilomicoze, fiind produsa de microsporum audouini, ferugineum si lanosurn. Se prezinta sub forma de placi scuamoase, rotunde sau ovalare, mari, dar putine la numar, in care firele de par sint rupte la 45 mm, de la emergenta, realizind aspectul de lan cosit. Firele de par sint inconjurate de o teaca albicioasa, alcatuita din spori, care le da un aspect pudrat. La microscop firul de par apare parazitat in afara, cu spori mici, dispusi in mozaic.
Tricofitia uscata este produsa de tricofiton rubrum, olaceum; se caracterizeaza prin placi mici scuamoase, numeroase, de forma neregulata si slab delimitate, in care firele de par sint rupte Ja emergenta sau la 12 mm. Placile sint eritematoase acoperite de scuame albicioase mici, furfuracee. Ca si microsporia se ndeca spontan la pubertate, dar poate persista, sub denumirea de tricofi-tie cronica, la adulte cu tulburari endocrine sau vasomotorii. La microscop firul de par este parazitat in interior de spori mari, care realizeaza aspectul de sac umplut cu cartofi sau cu nuci.
Tricofitia supurata produsa indeosebi de tricofiton gypseum se intilneste mal ales la ingrijitorii de tei, la mulgatori (ca boli profesionale), dar si la restul populatiei. Se localizeaza in pielea capului la copil si in barba la adult sub forma de Kerion Celsi (keria

inflamatie profunda). Dupa o incubatie de 7 zile isi fac aparitia unul sau mai multe placarde eritematoscuamoase sau eritema-toculoase, care den pustuloase, realizind foliculite si perifo-liculite profunde. Dupa un timp se constituie formatiuni pseudotu-morale, rotunde, bine delimitate, reliefate cu 12 cm, cu suprafata acoperita de puroi, cruste galbui-brune, iar firele de par cad sau se extrag cu usurinta, astfel ca placardul dene alopecie. Ganglionii tributari sint mariti de volum, inflamatori, durerosi, copin pot face febra, starea generala este uneori alterata. Evolutia se face spre alopecie cioatriceala. Formatiuni asemanatoare putem in-tilni pe pielea glabra, indeosebi pe antebrate $1 milni, cu formatiuni mai putin reliefate, cunoscute si sub denumirea de lolicullta con-globala Leloir. Kerion Celsi poate produce manifestari la distanta, indeosebi pe trunchi, sub forma unor papule conice, foliculare, mici, rosii-palide.
Examenul microscopic al firelor de par arata parazitarea lor in interior si in afara (endo-ectotrix), de cele mai multe ori, cu spori mici dispusi in lanturi (microid), mai rar cu spori mari (me-gasporon).
Tratamentul in tricofitia supurata se face cu antibiotice (penicilina, tetraciclina) la inceput, intrucit exista si participare sta-filococica, continuata apoi cu griseofulvlna, iar local comprese cu rivanol 1%, badijonaj cu acid carbolic, solutii Castellani, cristal olet, epilare mecanica, care sa depaseasca si suprafata pseudotu-morii cu 34 mm, astfel ca sa nu mai ramina fire de par parazitate. Dupa ce fenomenele inflamatorii au cedat se poate trece la pomezi epitelizante (tetraciclina 3% sau pomada cloramfenicol 5%).
Favnsul, produs indeosebi de tricofiton Schonleini, este pilo-micoza cea mai putin contaginoasa, dar este severa pentru bolnav, afectiunea persistind si dupa pubertate spre deosebire de tricofitie si microsporie care se ndeca spontan. Favusul debuteaza cu pete eritematoase sau pustule mici foliculare, din care se formeaza go-deuri face (alcatuite din filamente miceliene si spori). Godeul fac are o forma rotunda, cu o depresiune centrala, cu aspect de farfurioara sau cuib de rindunica, culoare galbena ca a florii de sulf, fiind centrat de unul sau mai multe fire de par, decolorate, mato, cu aspect de fir de par de porc. Firul de par in favus este mai putin parazitat si din aceasta cauza este mai putin fragil sl nu se rupe cu usurinta ca in celelalte pilomicoze. Parazitii aflati ia godeul fac se imprastie pe suprafata paroasa a capului, apar noi godeuri, care pot conflua in placarde, evoluind apoi spre atrofie clcatriceala si alopecie definitiva. In unele forme de favus cu evolutie mai indelungata putem intilni miros de urina de soarece. Mentionam ca favusul respecta la periferia pielii paroase a capului o zona de aproximativ 2 cm. intotdeauna gasim adenopatie la-terocercala sau occipitala. La examenul microscopic firele ae par sint parazitate in interior, unde gasim: filamente miceliene sep-tate cu aspect de tren vazut din aon sau de bambus, alteori cu aspect de coarne de cerb ; mai notam artrospori dispusi ca oasele tarsului (tars fac).

Tratamentul in pilomicoze (microsporie, tricofitie si favus) se face cu griseofulna, care se administreaza in 2 prize, dimineata si seara, impreuna cu tartina de piine cu unt dupa urmatoarea po-sologie : copin intre 16 ani 2 lete, copin intre 712 ani 3 lete, copin mai mari ca si la adulti 4 lete pe zi. Se recomanda tunderea saptaminal urmata de spalarea cu apa calda si sapun. Zilnic vor fi badijonati cu solutie alcool iodat 1,5 (tinctura Sabou-raud], iar seara se aplica pomada Dubreuilh (acid salicilic 1 g, acid benzoic 2 g, vaselina 30 g) sau pomada Wihtefield (acid salicilic 2 g, acid benzoic 4 g, vaselina 24 g) sau triamcinolon S, ori loca-corten oform.
Profilaxie. Contaminarea facindu-se de la copil la copil, sau de la adult, ori prin diferite obiecte (palarii, pieptene, haine, jucarii), trebuie sa depistam precoce pe cei bolna, sa-i izolam si -sa procedam la fierberea obiectelor contaminate sau chiar la arderea lor. In caz ca afectiunea a fost contractata de la animalele de pe linga casa omului sau din unitatile socialiste (pisica, ciine, tei, cai), in colaborare cu medicul veterinar se vor trata aceste animale bolnave de micoze. Educatia sanitara are un rol important in difuzarea cunostintelor, prind profilaxia si tratamentul micozelor, in mesa populatiei, instruirea personalului didactic din colectitatile ce copii si a lucratorilor din frizerii.



Alte materiale medicale despre: boli ale parului

Alopeciile se caracterizeaza prin absenta partiala sau totala a firelor de par; pot fi congenitale si dobindite sau alo-pecii in placi, difuze sau tot [...]
Sint micoze ale firelor de par intilnite la copii si foarte rar la adulti. Ele cuprind microsporia, tricofitia uscata si supurata si favusul. Microsp [...]
In afara de dermatozele care determina modificari ale firelor de par, trei afectiuni credem ca merita sa le descriem in acest capitol, intilnite destu [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli ale parului

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile