eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli ale parului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » dermatologie » boli ale parului

Alopeciile


Alopeciile se caracterizeaza prin absenta partiala sau totala a firelor de par; pot fi congenitale si dobindite sau alo-pecii in placi, difuze sau totale.
Pelada (alopecie areata). Pelada, una din afectiunile mai frecvent intilnite in practica, este constituita din una sau mai multe placi, rotunde, bine delimitate, cu evolutie excentrica, lipsite complet de fire de par; placile au diametrul intre 15 centimetri, sint netede, albe, fara scuame, uneori lucitoare 1 se localizeaza in orice regiune a pielii capului si in barba, mai rar in sprincene. Pielea la nivelul peladei este laxa (hipotona) cu porii dilatati; la marginea placii se gasesc peri peladici, fire de par rupte, foarte scurte, foarte subtiate si decolorate la emergenta lor, alaturi de fire de par de aspect normal. Evolutia este riabila, pe suprafata placii peladice apare un fin duvet (tulel), care se transforma in fire de par fine decolorate si apoi devin normale. Durata acestei pelade benigne este de 410 luni; alteori insa placile sint numeroase, survin succesiv, se extind si se poate transforma in pelada de-calnta.
Pelada decalnta, totala, este rara si realizeaza o calvitie completa cu persistenta in unele zone de smocuri de par izolate. Pielea capului este neteda, stralucitoare si foarte hipotonica; caderea parului se petrece si in barba, sprincene, gene, axile si regiunea genitala. Evolutia insumeaza citi ani, Iar refacerea parului rareori este completa, alteori alopecia poate fi definiti.
Pelada ofiazica incepe in regiunea cefei, se extinde simetric lateral, formind o coroana periferica de 58 cm; este rebela la tratament si poate duce la pelada decalnta.
In etiopatogenie sint incriminati factori emotionali, stari con-flictuale si tulburari de caracter, dezechilibru endocrinian (hipertiroidism, deficienta hipofizara, glande genitale) focare de iafectie (dentare, amigdaliene, sinusale).
Tratamentul foloseste tranchilizante, antitiroidiene si stimulante hipofizo-genitale (gonadotrofine), suprimarea spinelor iritative (focare dentare, sinuzite, amigdalite); preparate cortizonice, vitamine (A, Ds), folcistelna, bepanthen, pantotenat de calciu. Local se utilizeaza lotiuni, ca Rp. Acid acetic glacial 3 g, cloral hidrat 20 g. alcool 70 80 ml, seara, iar dimineata fluocinolon, triamcinolon, lo-cacorten, solutie meladinina de 23 orj pe saptamina, crioterapie cu presiune slaba si durata foarte scurta, la interl de 7 zile.



Alte materiale medicale despre: boli ale parului

In afara de dermatozele care determina modificari ale firelor de par, trei afectiuni credem ca merita sa le descriem in acest capitol, intilnite destu [...]
Sint alopecil care survin in circumstante diferite. Cea mai frecventa este alopecia seboreica sau calvitia precoce intilnita aproape exclusiv la barba [...]
Sint malformatii foarte rar Intil-nite, adesea familiale, difuze sau regionale, totale sau partiale, transmise in dominanta regulata sau in recesivita [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli ale parului

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile