eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Stresul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » stresul

Fii sociabil


Nici o alta specie de pe pamant nu este atat de sociabila ca omul. Noi ne gem mortii. Dam o mana de ajutor unui strain. Ne indragostim. Ne facem prieteni la catarama si ne bucuram cand impartasim aceleasi idei. Ne place teribil sa discutam, sa ne certam, sa dezbatem, sa impartasim. Prietenia este atat de adanc inradacinata in firea noastra incat vorbim chiar si cu Dumnezeu, strigam la automobil, le spunem secrete animalelor de companie si certam vremea. Intimitatea, sentimentul de apartenenta, de conexiune si de admiratie care vin din relatiile de afectiune sunt tot atat de esentiale pentru simtul nostru de autorespect si supravietuire ca si aerul pe care il respiram. Dupa cum spune dr. Leserman: "Am nevoie sa fim impresionati tot asa cum am nevoie de hrana." Trebuie sa oferim si sa primim afectiune, ca sa ne simtim cu adevarat oameni.
Masa de seara este un mod minunat ca sa ne intretinem natura noastra sociala. De-a lungul istoriei, hrana ne-a dat ocazii placute pentru a ne imprieteni unul cu celalalt, pentru a ne petrece timp cu familia si cu cei dragi, si a ne simti in siguranta, la adapost si iubiti. inchide televizorul in timpul mesei. Reinvie traditiile familiei, cum ar fi petrecerile de ziua de nastere, intalnirile de sarbatori, si cina in familie. Cultiva legaturile cu generatiile trecute, servind mancaruri dupa retetele de la bunica. Initiaza noi traditii. Aceste ritualuri ne leaga de familiile noastre si de trecut, ne dau sentimentul de apartenenta si ne reamintesc cine suntem.
Prietenii sunt pulsul vietii. Ei ne hranesc spiritul, starea sufleteasca si sanatatea. "in mod ideal, prieteniile pe termen lung sunt cele mai bune, dar chiar si unele noi iti pot imbunatati sanatatea, daca aceste prietenii sunt bazate pe incredere", spune dr. Pennebaker. Dr. Leserman este de acord cu aceasta afirmatie, adaugand ca nu atat numarul prietenilor, cat calitatea acestor prietenii pare sa ne fereasca de imbolnavire.
Concluzia este ca trebuie sa cultivam prieteniile de calitate, indiferent daca ele sunt de o viata sau numai pe termen scurt. Lasa garda jos pentru ca prietenia sa poata sa se dezvolte dincolo de relatii superficiale, impartaseste-ti grijile si bucuriile, cere sfatul si ajuta-i pe ceilalti. Modul in care comunici ii va apropia sau indeparta pe ceilalti. Accepta oamenii asa cum sunt, nu-i critica. Fii amabil in modul de comunicare, nu pasiv sau agresiv. Fii onest, direct si afectuos in felul de a comunica. Asculta-i cu atentie pe ceilalti. intelege-le sentimentele si raspunde la ele. Iarta si uita. Atinge-i pe cei pe care ii iubesti, imbratiseaza-i mai des, ia-i de dupa umeri si tine-i de mana.
Largeste-ti orizontul social. Daca ai deja cativa prieteni foarte buni, adu mai multi oameni in cercul tau, imprietenindu-te cu cinii, membrii unui club sau colegii de birou. Daca esti nou intr-o zona - la slujba sau acasa - du-te la biserica sau la un club. Daca deja apartii unui grup, mergi mai des acolo. Intra intr-un cenaclu. Pastreaza legatura cu familia. Ajuta-i pe altii facand munca voluntara. Stai cu copilul cuiva care are nevoie de ajutor. Matura aleea unui cin. Pune un banut in aparatul de parcare al unui necunoscut. Cumpara flori cuiva. Citeste-le mai mult copiilor (postirile sunt foarte linistitoare, probabil pentru ca fac parte din mostenirea noastra inca de cand a aparut limbajul). Ceea ce conteaza este ca anturajul sa-ti ofere un rai unde sa poti comunica, sa te descarci, sa fii auzit si ajutat, sa ii poti ajuta pe ceilalti, sa explorezi modalitati de gandire si sa te simti inteles.



Alte materiale medicale despre: stresul

Suntem fiinte sociale, asa ca nu-i de mirare ca orice ne leaga de ceilalti intr-o relatie de dragoste si prietenie ne ajuta sa navigam prin viata, red [...]
Un pic de stres este sanatos. Provocarile sunt ocazii pentru a triumfa, a invata si a ne dezvolta. Dar cateodata linia dintre nivelul de stres care ne [...]
Acetilcolina este unul dintre neurotransmitatorii majori ai creierului, implicat in anumite forme de memorizare. Medicamentele care se opun actiunii a [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre stresul

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile