eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obezitatea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » obezitatea

Grasimea


Grasimea
Grasimea. De care presupun ca vreti sa scapati. Pai, ia nu mai mancati atata. Nici o persoana normala si sanatoasa de pe scumpa noastra eta verde n-a ajuns vreodata mai supla fara sa reduca din caloriile consumate. Faceti exercitii fizice, mancati mai putin si o sa slabiti.
Ehei, dar nu-i chiar atat de simplu. Altfel s-ar mai vinde oare asa de bine cartile despre regimuri? Motivul este un secret pe care am sa vi-l dezlui.
Grasimile au o gramada de lucruri bune. In primul rand sunt gustoase, mai ales in inghetata sau in zeama care picura din costitele puse pe gratar. Si mai important este ca nu putem trai fara ele. Corpul nostru lucreaza in permanenta

inima bate, sangele circula, plamanii respira si, dat fiind ca nu mancam tot timpul, pentru ca trupul sa continue sa lucreze trebuie sa sto-cam combustibil. Grasimea este combustibil. Trupul omenesc este o minunata structura de depozitare a grasimii, probabil pentru ca stramosii nostri au trecut prin perioade de imbuibare si de flamanzire. In zilele noastre nu e rau sa ai oarece rezerve de grasime. Daca cititi prin ziare despre oameni care au haladuit prin pustietatile din Alaska in urma prabusirii unui avion, puteti vedea ca au supravietuit cei grasi. Si e bine sa avem pusa bine nitica grasime in cazul in care ne imbolnavim si slabim. Dupa ce dispare grasimea, trupul nostru incepe sa hapaie muschii si organele, si atunci chiar ca am dat de belea. Grasimea tine si de cald, daca ne prabusim cu avionul in apa rece. Slabanogii mor de foame si de frig mult mai repede decat grasunii. De aceea multi americani care au prins vremurile Marii Crize si nemti care au trecut prin cel de-al Doilea Razboi Mondial sunt acum grasi: se tem de ziua de maine. Cat despre zilele noastre, exista somajul, si nimeni dintre noi nu e la adapost de el. Cumnatul meu, care a fost controlor de trafic aerian, le da celor care au de gand sa se ia in bete cu statul facand gre sfatul ca mai intai sa se ingrase.
Prin urmare, la ce sunt bune cartile despre regim? Sunt o lectura usoara pentru persoanele mai trupese. Simpla citire a unei carti despre regim ne linisteste un pic in privinta numarului de kilograme. Aceasta deoarece persoanele care cumpara carti despre regim nu sunt grase de-a binelea. Subiectul ii framanta mult, dar acesti fani ai regimurilor rareori au mai mult de 10-l5 kg peste greutatea normala medie recomandata de medici si de agentiile federale. Sa presupunem ca sunteti un barbat care "ar trebui" sa cantareasca 75 de kile, dar cantareste 90. Sau o femeie care "ar trebui" sa cantareasca 55 de kile, dar cantareste 65. Poate ca aratati umflat in atie cu manechinele, dar o duceti minunat. Fie vorba intre noi, statul lasa destula libertate cand este vorba despre grasime. Agentii federali au silit un standard, insa ca sa te respinga cei de la armata trebuie sa fii gras, nu gluma. Hai sa ne gandim la cine care avea un standard estetic inalt. Pictorul Peter Paul Ru-bens nu si-ar fi ales ca model majoritatea femeilor din ziua de azi care se considera supraponderale. Si doar nu se poate spune ca-i placeau obezele: modelele lui erau voluptuoase. Multi avem o slabiciune pentru femeile voluptuoase. intotdeauna le-a mers bine, le merge bine si le merge intotdeauna bine.
Cei cu aderat grasi rareori cumpara carti despre regim si rareori tin regim. Unii dintre ei nu stau prea bine cu sanatatea, altii au probleme serioase si altora nu le pasa. Nici macar unul la mie dintre obezi nu crede ca lucrarile despre regimuri sunt bune la ce, asa ca n-au treaba cu ele. Dar exista intotdeauna exceptii, si poate ca aceasta sectiune o citi si unul dintre ei.
Sa revenim la americanul "supraponderal" obisnuit. in general, lumea se agita pe tema grasimii din orgoliu. in strafundurile noastre, majoritatea stim ca niciodata nu vom arata ca un manechin. Nu suntem facuti ca el, nu ne putem permite acele haine sau nu am vrea sa purtam un astfel de costum de baie. Stim ca ar fi o mare bataie de cap, chiar daca am fi facuti, am putea sau am vrea. Colac peste pupaza, suntem mai batrani cu fiecare zi ce trece. Macar putem visa ca aratam ca frumosii aia. Cand tinem regim simtim ca aratam mai bine, si unde mai pui placerea de a ne sacai prietenii tot vorbind de regimul nostru. Industria regimurilor de slabire (asa cum arata analiza filozofica) tine de domeniul divertismentului. Face parte din ramura specializata a productiei lucrurilor care nu sunt necesare. A tine regim e ca si cum ai face o pasienta. Dar, spre deosebire de pasienta, majoritatea oamenilor considera ca dieta este o activitate care necesita forta morala. Pentru a dobandi acest statut privilegiat, incepeti o cura de slabire si (cel mai important lucru) spuneti ca o faceti. Puteti perora despre diete oriunde v-ati afla. Putini sunt cei in stare sa dea jos multe kile si sa nu le mai puna la loc. Si cei care reusesc sunt ostracizati de partizanii seriosi ai regimurilor. Singurele persoane acceptate de societate care tin regim si sunt suple sunt autorii cartilor despre regimuri, chiar daca veti constata ca putini dintre prietenii lor sunt grasi.
Cura de slabire e o chestie serioasa, dar majoritatea celor care tin regim nu trateaza cu seriozitate problema mentinerii greutatii la care au ajuns dupa ce au dat jos cate kile. Le pun la loc si iar le dau jos. Si ii auzi zicand "Of, Doamne, iar incep!".

Ce se intampla daca vrei cu aderat sa scapi de grasime si sa nu te mai ingrasi? Iata o intrebare interesanta. Asa e si raspunsul, dar mai e pana acolo. Un bob zaba.
Sa purcedem filozoficeste, cu alta intrebare. Sunt multi americani atat de grasi cat cred ei? Sa analizam o formula oficiala de silire a greutatii medii a americanului adult cu inaltimea de 1,52-l,98 m. La barbati, se iau in calcul 50 de kg pentru primii 1,52 cm si apoi se adauga cate un kilogram pentru fiecare centimetru in plus. La femei se pleaca de la 45 de kg pentru 1,52 m si se adauga 900 g pentru fiecare centimetru in plus. Prin urmare, greutatea medie a unei americance inalte de 1,60 m este de 52 kg. Asta e cifra seaca, fara farafastacuri. O greutate in jurul acesteia este "corecta" pentru oamenii normali si sanatosi. Multa lume intra in aceasta categorie. (Dar cum credeti ca ajung ei la lorile medii? Cantarind o gramada de americani, adunand greutatea lor si facand media.)
Sunt multi barbati sanatosi care au 1,72 m si cantaresc 60-78 kg. Ce-ar fi daca i-am pune pe toti la costum cu vesta? Ar arata aproape la fel, cu exceptia cazului in care stau alaturi doi aflati la extremitati. Si daca ai greutatea medie crezi ca te premiaza? Ba deloc, toate greutatile din marja asta de 18 kg sunt normale.
De fapt, nu exista nici un motiv ca greutatea medie sa fie macar sanatoasa. Dr. George Sheehan (care a avut o rubrica in Runner s World) afirma ca greutatea cea mai sanatoasa este cu 10% sub cea medie. Asadar, cel mai sanatos barbat de 1,72 m (toate celelalte aspecte fiind egale) cantareste 62,800 kg, iar cea mai sanatoasa femeie de 1,60 m cantareste 46,900 kg. Aici incepe brambureala. Sa zicem ca sunteti un barbat de 1,72 m care se simte minunat cu cele 78 de kile ale lui. Daca vreti sa ajungeti la media nationala, trebuie sa slabiti 8 kg. Dar daca vreti sa fiti cel mai sanatos, cum zice dr. Sheehan, trebuie sa dati jos 15 kile.

Dar stati ca n-am terminat. Dr. Emst n Aaken (care a avut si el o rubrica in Runners World) zice ca greutatea optima pentru alergare este cu 20% sub medie. Iata ca o femeie de 1,60 m care are 59 kg, cu toate ca este perfect incadrata in marja mediei, ar trebui sa slabeasca 7 kg ca sa ajunga la media americana abstracta, 12 kg ca sa fie sanatoasa in viziunea dr. Sheehan si 17 kg ca sa poata alerga pentru dr. Van Aaken.
Cunosc oameni care au greutatea magica, dar aproape nici unul dintre ei nu a tinut vreun regim pentru asta. De fapt, cei mai multi care sunt sub media americana se straduiesc sa se ingrasc ca sa ajunga la ea.
Daca toate astea incep sa sune aiurea, tocmai asta e smecheria. Faptul ca nu incadrati in cifrele oficiale pentru greutatea medie nu inseamna ca trebuie sa spargeti capul cu grasimea si regimul, sau ca sunteti supraponderal sau bolnav. Cifra medie nu este decat o masura abstracta si nu e legata obligatoriu de sanatate sau de suprapondcralitate. Daca toti ar avea cu aderat un exces de greutate nesanatos, atunci media ar fi nesanatoasa. Dar uite ca media americana este perfect sanatoasa, dupa parerea celor mai multi medici. Daca vreti sa luati dupa cifra dr. Sheehan, foarte bine, nu prea are cum sa mearga rau. Insa. in afara cazului in care vreti sa fiti un alergator de clasa mondiala, sau asa sunteti dumneavoastra facut, mai usurel, lasati in pace cifra dr. Van Aaken. In plus, daca trebuie sa slabiti pentru ca aveti o problema cardiaca, diabet sau altce, doctorul fie ca o sa sperie asa de tare ca o sa tineti mort-copt de regim, fie ca nu o sa o faca si puteti muri. Eu m-as tine cu dintii si cu ghearele de regim daca doctorul mi-ar spune ca altfel dau ortu' popii.
Dar ia sa vedem, toata agitatia asta ridicola in privinta greutatii face vreun rau? Ioc. Sau hai sa o luam altfel: daca ati avea anorexie v-ati lasa sa muriti de foame si daca ati avea bu-limie ati putea manca pana crapati. Daca nu sunteti bolnav, framantarea legata de greutate este, probabil, mai buna decat framantarea legata de ce ce nu sta in putere sa indreptati, cum este vremea sau daca apasa ori nu cine pe un buton, declansand holocaustul nuclear.
Connie, sora mea, casnica inversunata si angajata "cu program redus" la una dintre principalele firme de servicii din America ("cu program redus" e in ghilimele pentru ca, desi ea lucreaza cu norma intreaga, nu i se recunoaste acest statut

altfel ar trebui sa o plateasca in mod corespunzator), imi atrage atentia ca supraponderalitatea in America n-are nimic de-a face cu sanatatea si ca nu este decat o chestiune de capriciu si de moda. Femeile care sunt mult peste medie, sau chiar si cele care se incadreaza in medie, sunt percepute ca supraponderale. Si ceea ce conteaza este aceasta perceptie, de obicei mai mult din partea altor femei, nu a barbatilor. Se poate trage concluzia ca, daca nu vrei sa fii privit ca un sac de osanza, n-ai decat sa te pui pe regim. Eu nu sunt de acord cu un astfel de argument. Nu trebuie sa tii regim doar pentru ca industria confectiilor angajeaza modele pe care le sufla ntul. Haideti sa fim mai presus de acest gen de constrangere.
Si totusi, stiu ca nu e de ajuns sa auzi ca polinezienilor si turcilor sau lui Peter Paul Rubens li se scurg ochii dupa femeile grase. Sau ca Lillian Russell, minunea anilor 1890, avea 90 de kile si era considerata silfida. in zilele noastre nu e nevoie sa ai supletea lui Twiggy sau lui David Bowie ca sa castigi admiratia prietenilor. Nu trebuie decat sa tragi la cantar mai putin decat Roseanne Arnold sau Marlon Brando.
Ati putea alege sa asteptati. Moda e schimbatoare, dar ce te faci cu toata constrangerea subtila din partea celor de-o seama cu tine, atat de omniprezenta acum, chiar daca e capricioasa? Bine, asa e, exista o cale. Puteti sa slabiti si sa nu mai ingrasati la loc daca sunteti de acord sa inhamati la treaba.
Este foarte greu, dar nu face rau (si nici altcui). Si pana la urma se dovedi, probabil, sanatos pentru dumneavoastra - adica, daca reusiti si apoi nu mai gresiti. Nu jucati mereu de-a pierderea multor kilograme si punerea lor la loc, ca nu face bine. Ramaneti sau cu multe, sau cu putine si gata. Vreti mai putine? Foarte bine.
N-am chef sa-mi pierd vremea cu dumneavoastra decat daca vreti cu aderat sa dati jos cel putin 9 kg. Daca vreti sa slabiti cu 14 fi chiar mai amuzant. Daca vreti sa scapati de mai multe, pot ajuta sa ajungeti la acea cifra, dar fi al naibii de greu sa ramaneti acolo. Hai sa fim realisti. Sa zicem ca sunteti o femeie de 1,60 m care cantareste 59 kg si vreti doar 50. 50 de kilograme pe tot restul vietii! Sa trecem la treaba. (Daca sunteti barbat, faceti modificarile necesare din exemplu, mu-tatis mutandis, cum zicem noi, filozofii.)
Cum? Hai sa o zicem pe-a dreapta: mancand mai putin. Dar asta nu este destul, pentru ca trebuie sa intati sa mancati altfel decat acum, ca sa puteti ramane la 50 de kg. Trebuie sa schimbati obiceiurile alimentare. incepeti prin lecturi stimulante, imi aduc si cu contributia in aceste ini, dar nu pot nici pe departe sa asigur suficient material. Asa ca primul lucru pe care trebuie sa il faceti e sa iesiti si sa cumparati sau sa imprumutati carti despre regimuri, calorii, grasimi, sare, fibre, zahar, miscare, post si alimente naturale. Nu conteaza ce carti luati

vizati cantitatea, nu calitatea. Si iesiti din casa. Dupa cum veti vedea, parasirea bucatariei pentru a face miscare este o parte a programului. Gramezi de carti. Puneti unele in baie, altele langa pat si in bucatarie, cate in mapa sau rucsac sau poseta, in biroul de acasa si in cel de la serviciu. Le veti citi de mai multe ori. Citirea lor da o senzatie de bine, chiar cand nu sunteti la regim. Lucrarile stimulante asigura ca ii pasa cui, ca exista o cale si ca puteti fi salt.
Sunteti gata? Acum trebuie sa infruntati aderul fundamental al tinerii unui regim. Pierderea kilogramelor cere sa reduceti din hrana consumata. in mod sistematic. Dietele la moda nu sunt sanatoase si nu asigura mentinerea greutatii atinse. Este amuzant sa citesti despre regimuri excentrice, si unele dintre cele mai aiurite carti reprezinta cea mai eficienta stimulare, dar e sigur ca nu puteti sa hraniti tot restul vietii cu grepfrut sau friptura. Cei care slabesc tinand vreun regim ciudat or fi ei foarte vizibili, adica o mare parte din regim are parte de spectatori, dar nu vor cu aderat sa dea jos niste kilograme si sa nu le mai puna la loc. Pentru aceasta este nevoie de o alimentatie echilibrata, pe care sa o pastrati si dupa ce ati atins greutatea dorita. Puteti inta despre echilibrul sanatos al alimentelor din orice sectiune despre sanatate si nutritie. Eu pornesc de la presupunerea ca stiti deja. Deci, reduceti hrana, pastrand echilibrul nutritional, pana ce incepeti sa slabiti. Stiu ca sunteti grabiti, asa ca vom incepe cu un regim cu 900 de calorii. Asta inseamna 900 de calorii pe zi, si sunt putine.
Notati cifrele intr-una dintre listele cu calorii (aveti nevoie de mai multe, desigur). Nu e greu deloc, deoarece puteti grupa alimentele pe categorii si veti inta rapid ca un mar sau o portocala mare sau o banana mijlocie au circa 100 de calorii, 30 g din cele mai multe branzeturi au circa 100 de calorii etc. Luati pur si simplu alimentatia dumneavoastra echilibrata si reduceti-o pana la 900 de calorii. Puteti sa inspirati dintr-o gramada de carti care propun regimuri echilibrate de 900 de calorii bazate pe alimente normale. Prima faza este sa treceti la un regim de 900 de calorii si sa tineti de el.
In paranteza fie spus, hai sa dau o informatie cruciala. Numarati intotdeauna caloriile. Va veti deprinde curand sa le tineti minte, dar daca aveti tendinta inconstienta de a trisa, mai bine scricti-le. Ati putea insa sa deprindeti cu numararea caloriilor, pentai ca probabil trebui sa o faceti tot restul vietii. Caloriile se aduna de pe o zi pe alta, asa ca daca ati depasit cu 100 intr-o zi, reduceti cu 100 in ziua urmatoare. Asta inseamna ca daca in cadrul unui regim cu 900 de calorii postiti doua zile puteti in a treia zi sa imbuibati cu 2 700 de calorii? Presupun ca da, dar nu asta inteleg filozofii prin alimentatie sau viata echilibrata.

Poate dura mult pana sa ajungeti la greutatea dorita, insa odata ajunsi incepe faza a doua. Treceti la un regim cu 1500 de calorii. Tineti-l o saptamana. Daca slabiti in continuare, ur-cati-l la 1 800. Poate ca trebui sa jonglati cu cifrele mai mari sau mai mici, insa fiind o femeie de 1,60 m care incearca sa se mentina, puteti ajunge la un regim de intretinere de 1 800-2 200 de calorii. Pentru un barbat de 1,72 m poate fi de 2 000-2 400 de calorii.
Dupa ce siliti un regim de mentinere la greutatea dorita, sunteti gata pentru faza a treia, permanenta.
Trebuie sa respectati intotdeauna regimul de intretinere ca sa ramaneti la greutatea dorita. Sa mananci exact cantitatea potrivita pentru a fi in forma, asta o fac instinctiv sobolanii si ra-tonii din salbaticie, dar noi suntem domesticiti, ca purceii, si cei mai multi dintre noi mananca tot ce e in troaca, pana la ultima faramita. Trebuie sa continuati numararea caloriilor. Reduceti maine cantitatea cu care ati depasit regimul azi. Fidelitatea inseamna sa tineti mereu socoteala.
Nu-i prea usor?
Cred si eu. Programul pe care vi l-am schitat este prea rezonabil ca sa fie usor. Nu e destul de radical. Mai mult, o sa dea chix.
O sa dea chix deoarece continuati sa mancati tot ce place, soiul de hrana pe care ati mancat-o intotdeauna. Dupa ce ajungeti la greutatea dorita si luati pietroiul de pe suflet, o sa apucati sa infulecati tot mai multe dintre vechile alimente, si zbang! iata- umflati la loc. Nu este destul de radical ca sa mearga, deoarece nu schimba obiceiurile alimentare asa cum trebuie. Pentru a slabi cu 9 kg sau mai mult si sa mentineti acea greutate trebuie sa schimbati modul de viata. Oricine poate tine un regim. Hai sa facem o schimbare pe bune.
Ce anume are cel mai bun gust? Care e lucrul dupa care tanjim cu totii? Zaharul. In ultimii 100 de ani, americanul obisnuit care consuma anual 5 kg de zahar prelucrat a ajuns sa consume 45 de kg. Pentru ca se gaseste. Unei persoane sanatoase nu-i trebuie nici un pic din acest zahar prelucrat. Asadar, renuntati la el. De fapt, trebuie sa evitati aproape toate alimentele prelucrate - care se nd inchise ermetic in pungi, cutii, pachete, sticle si borcane. A, poate ca-mi arde de gluma? Cre-deti-ma, stiu despe ce vorbesc. Daca imi urmati sfatul, veti manca mai bine din doua puncte de vedere: mai intai ca alimentele proaspete priesc mai mult, si apoi au gust mai bun. Iata de ce. Alimentele sunt prelucrate ca sa poata fi depozitate in vederea transportului si desfacerii. Chiar daca unele dintre chimicalele folosite drept corisernti pot produce cancer, asta o poate face si aerul pe care il respiram, asa ca nu ma leg de acest subiect. Principala problema a alimentelor conserte este faptul ca au cantitati enorme de sare si de zahar. Acestea sunt adaugate pentru conserre si pentru a le da un gust mai bun. De asemenea, carnea, fructele si legumele gata sa se strice pot fi facute gustoase daca li se pun sare si zahar. Sarea face sa doriti mai multa hrana si bautura. Zaharul creeaza dependenta. Prin urmare, ingeniozitatea ii face pe fabricanti sa scoata pe piata alimente prelucrate pline de sare si de zahar (si daca se pun ambele deodata, se contracareaza reciproc, asa incat pot fi puse in cantitati si mai mari). Ne mira ca fabricantii vor sa mancam mai multe dintre produsele lor? Alt adaos care creeaza dependenta este cafeina. Puneti opt lingurite de zahar, ce arome si un strop de cafeina in 250 ml de apa gazoasa si obtineti una dintre cele mai bine ndute bauturi din lume. Renuntati macar la zahar. Daca aveti nevoie de cafeina, beti cafea fara zahar. Daca impunge dorul de bauturi gazoase, beti sifon. Din ce am priceput cu de prin rapoarte, indulcitorii, aromele si culorile artificiale din bauturile de regim se pot dovedi in timp mai nocive decat bauturile originale pline de zahar.
Aveti nevoie de zahar? Sunt gramezi de zahar in fructele si legumele proaspete, iar in stomac carbohidratii din cereale se transforma in zahar. Doua mere de marime potrivita au cam aceeasi cantitate de zahar ca o sticla de bautura racoritoare. Si, pe langa faptul ca dau multe vitamine si minerale si fibre, doua mere vor reduce probabil cantitatea totala de alimente consumate, ceea ce nu ar face o sticla de bautura racoritoare.
Cel mai nociv aliment prelucrat este, desigur, insusi zaharul. Corpul nostru transforma excesul de zahar in grasime. Oare daca mancam mult zahar apare hipoglicemia sau diabetul? Dar fumatul duce oare la cancer pulmonar? E foarte probabil ca cresterea consumului de zahar din ultimii 100 de ani sa aiba de-a face cu cresterea pronuntata a acestor maladii in aceeasi perioada. Faptul ca nu se poate determina intotdeauna succesiunea exacta a cauzelor si efectelor nu inseamna ca trebuie sa negam probabilitatea. Puteti manca mormane de zahar daca aveti chef, dar atunci nimeni nu poate ajuta sa slabiti si sa mentineti suplu.
Celalalt aliment principal prelucrat este faina alba. La fel cu zaharul, nu a ajuns la indemana oamenilor de rand decat in ultima suta de ani, si este in cea mai mare parte amidon pur. Cei care o prelucreaza inlatura germenii si coaja, asa ca la dumneavoastra nu mai ajung vitaminele, mineralele si fibrele. Desigur, in painea alba se adauga vitamine. insa ceea ce vreau eu sa arat este ca si daca renuntati la zahar, dar mancati in continuare faina alba prelucrata

lucru imposibil, in afara de cazul in care mancati cu lingura faina direct din sac, pentru ca orice produs din faina alba are si zahar , tot acumulati rapid grasime, deoarece amidonul se transforma in zahar in procesul meolismului. La fel cu zaharul, faina alba este lipsita de orice element nutritiv in afara de calorii, gramezi de calorii pure usor de asimilat in sistemul lipidelor.
Renuntati la zaharul prelucrat si la faina alba prelucrata. Asta inseamna sa renuntati la aproape toate alimentele prelucrate, pentru ca, asa cum ziceam, aproape toate contin fie zahar, fie faina alba. Mancati paine din cereale integrale. Dar cititi bine etichetele, si veti vedea ca uneori painea din "faina integrala" contine si faina alba. Evident, si painea integrala contine amidon care se transforma in zahar, insa cel putin aduce si fibrele de care aveti nevoie. Cat despre zahar, aflati ca toate rietatile de zahar brut, fnictoza, melasa, siropul si mierea sunt tot zahar. Da, stiu ca mierea este naturala, dar si ea este prelucrata. Albinele o prelucreaza: extrag nectarul cel dulce din flori si il rafineaza, transformandu-l in miere. Renuntati la miere. Si tineti- bine, ca pentru unii dintre dumneavoastra greul abia acum vine.
Ce puneti in cafea sau in ceai? Lapte? Lamaie? Alcool? Un strop de coniac in cafea? Vai noua, alcoolul e in rand cu zaharul si taina alba, dar incerc din rasputeri sa fiu rezonabil si, dat fiind ca majoritatea americanilor adulti consuma alcool, nu cer decat sa numarati caloriile. Nu recomand un regim cu 900 de calorii zilnice doar din bere, dar au fost cazuri. Nu e o idee buna. Vinul e plin de zahar. La urma urmei, dumneavoastra hotarati.In loc de alimentele prelucrate care contin zahar si faina alba, mancati legume proaspete, crude sau gatite un pic. Nu puneti pe nimic zahar. Mancati paine si paste din cereale integrale, oua, lapte, branza, carnuri proaspete de tot felul, inclusiv peste.
Cum ramane cu untul, uleiul si untura? Dar cu carnea grasa? Trupul are nevoie de grasime, stiti bine. Mancati-le in continuare. Nu trebuie decat sa numarati caloriile. Cata vreme respectati regimul, atat pe cel de slabire cat si pe cel de mentinere, nu prea aveti cum sa mancati atata grasime cat sa faca rau. Unele regimuri fistichii constau doar din carne si grasime si, desigur, eschimosii de odinioara o duceau bine-mersi fara sa manance altce. Dar las' ca le-am facut-o noi eschimosilor, cand am inceput sa exportam catre Cercul Polar zahar si faina alba (si riola).
Mancati carne. Fripta bine, daca asa place. Nu trebuie decat sa numarati caloriile. Nu cer sa fiti vegetarian, dar veti obser ca puteti manca mai mult daca concentrati pe legume si reduceti carnea si grasimea. Daca sunteti obisnuit sa mancati mult, s-ar putea ca alimentele sarace in calorii si cu volum mare sa devina mult mai ispititoare atunci cand sunteti la regim.
Chestiunea de capetenie, lucrul fundamental, ceea ce face toate astea destul de dificile ca sa fie interesante si, prin urmare, realizabile, este eliminarea alimentelor preparate. Trebuie sa modificati comportamentul, mancand mai putin per total. insa simpla reducere a caloriilor, in vreme ce consumati aceleasi mancaruri, nu modifica suficient comportamentul alimentar ca sa ramaneti pe directia buna. Eliminarea alimentelor preparate ar putea fi solutia.
Acum e momentul sa alergati iar la prieteni sau la biblioteca sau la librarie ca sa mai luati niste carti, despre mancaruri cu calorii putine, mancaruri din alimente naturale, mancaruri fara zahar si fara faina alba. Puneti-le si pe astea in raftul cu literatura stimulanta. Cititi-le si concentrati- pe suplete. Puteti slabi si puteti ramane suplu. Altii o fac. Trebuie pentru asta sa schimbati cea mai mare parte din obiceiurile legate de alimente si de gatit? Minunat. Veti patrunde intr-o lume minunata a unor noi senzatii gustative.


Tocmai am auzit-o pe sora mea spunand "Vrajeala".

"Fursecuri si gogosi si cacao cu lapte si pizza de la Sha-key", asta e ce spune, de fapt.
Bine, bine, n-am zis ca o sa fie usor. La inceput fi iadul pe pamant. Si pe asta ma bazez eu. Adica, daca nu tineti tari pe pozitie ca sa depasiti primele simptome de reactie la abstinenta, stergeti-o de aici. Nimeni nu primeste ce fara sa dea ce. Cei mai multi americani nu-si pot inchipui cum e sa renunti la alimentele preparate. Si e sigur ca, dupa cati ani de regim de mentinere, nu fi nici o problema o cacao cu lapte din cand in cand. (Va avea alt gust.) Acum insa e perioada de abstinenta. Renuntati pur si simplu la alimentele preparate pline de zahar si de grasimi si mergeti mai departe. Doar vreti alta viata, nu? O viata minunata, cu noua greutate mult mai mica, sila, care face atat de sexy? Pai atunci faceti ce spun.
Nu e imposibil. Desigur, stiu ca se intampla sa fiti invitati la cina. Mergeti sanatosi si mancati ce vi se pune in farfurie. Dar de data asta nu e dejoaca, asa ca nu cum sa faceti ce fac amatorii de regimuri care ii dau peste nas gazdei refuzand piu-reul de cartofi cu sos, ca apoi sa capituleze, luand o portie intreaga de prajitura cu ciocolata. incercati sa mancati mai putin, fara sa faceti caz de asta; refuzati desertul, daca se poate. Daca ati dat-o in bara, ati dat-o in bara si gata. Aderata incercare e a doua zi.
Luati-o de la capat. O sa fie greu. O smecherie utila este sa asigurati inainte de a pleca in vizita ca in frigider nu sunt decat fructe si legume proaspete. Daca nu exista in casa gogosi talite prin zahar, nu aveti cum sa dati iama prin ele. intotdeauna suntem mai vulnerabili dupa un ospat, pentru ca ne spunem ca inca o inghititura nu poate face mai mult rau decat a fost facut deja. Ba uite ca se poate. Farfuria pe care trebuie sa o goliti din politete la o petrecere e una, iar incalcarea regimului pe cont propriu c altce, care poate distruge tot ce ati construit pana atunci, ca fatala halba de bere a lui W. C. Fields. Nu lasati cale libera tentatiei.
Aveti copii, asa ca e casa plina de tot soiul de prostii comestibile? Si lor le-ar prii mai mult regimul dumneavoastra. A, nu-mi spuneti ce greu e, ca stiu pe pielea mea. Cel mai bun sfat pe care vi-! pot da este sa aveti grija ca si nesta sa tina regimul. Si apoi sa nu aveti decat un copil (doi parinti depasesc numeric un copil). Copin care cresc cu acest regim il prefera, cel putin pe moment. Cand se fac mai mari incep sa se impotriveasca. Foarte bine, e un lucru firesc. Trebuie sa li se dea un pic de libertate uneori. Poate ca mai tarziu se vor intoarce la intelepciunea caii pe care ati ales-o. Daca au trait multi ani cu mancare prelucrata si toate prostiile alimentare modeme inainte sa incepeti regimul, amintiti- ca la fel ati facut si dumneavoastra. Puteti incerca sa-i ademeniti, dar nu e cazul sa le declarati razboi pe tema asta. Vor ajunge ei pana la urma sa creasca, si poate chiar sa plece de acasa (e o gluma din familia mea). in orice caz, nimeni nu trebuie sa fie silit sa tina un astfel de regim. Trebuie sa descurcati singur.
Daca invitati pe cine la masa, incercati sa alegeti un restaurant cu hrana naturista, sau unul vegetarian, sau chinezesc, unde sunt sanse sa nu abateti prea mult de la regim. Chinezesc am zis? Orezul alb e la fel de rau ca faina alba. Feriti- si de cuscus.
Va veti da seama de progres arunci cand veti simti ce dulce e un morcov crud. Ati obsert vreodata ca mazarea are in ea o gramada de zahar natural? Dupa o vreme veti simti ca trageti spre salate (doar otet si ulei, daca nu e cu suparare) doar pentru ca aveti nevoie sa umpleti stomacul, si salatele sunt voluminoase. Legume. Cereale integrale. Va numarati caloriile atat de grijuliu, incat ganditi bine de tot inainte de a arunca o gramada dintre ele pe o farama de carne. Cand simtiti ca preferati o oala de legume unei fripturi, sunteti pe calea cea buna. Aceasta obisnuinta a alimentelor proaspete abate comportamentul alimentar de la carnea, cartofii cu sos si placinta cu multe calorii cu care au crescut majoritatea americanilor. Cartile despre dieta vegetariana pe care le cititi pentru stimulare vor arata ca renuntarea la carne este benefica sanatatii dumneavoastra. Probabil chiar este, dar faptul in sine nu are prea marc importanta. Acum este important sa schimbati radical obiceiurile alimentare. Trebuie sa o faceti, daca vreti sa mentineti greutatea dorita dupa ce ati ajuns la ea. Am spus deja ca, daca nu faceti decat sa reduceti cantitatea lucrurilor pe care Ic mancati inainte, pana la urma veti ajunge sa mancati la fel de mult din lucrurile obisnuite si sa puneti la loc toate kilele disparute? Stiu ca am spus-o. Asa ca o spun din nou. Daca nu faceti decat sa mancati mai putin din lucairilc obisnuite, pana la urma veti ajunge sa mancati ia fel de mult din ele si sa puneti la loc toate kilele disparute. Stiti, asa se face literatura stimulanta. Repetare, repetare, aceleasi chestii iar si iar. La fel erau vechile dumneavoastra obiceiuri alimentare, nu-i asa? Aceleasi mancaruri, tot mereu. Si care a fost rezultatul ? Grasime. Grasime! Grasime! Grasime! Afara cu ea.
Probabil ca pana acum ati ajuns la ideea ca sunt un fanatic si vreau sa fac si pe dumneavoastra sa fiti. Se poate. Sau poate ca nu. incerc din rasputeri sa transform intr-o persoana foarte implicata. Daca nu sunteti absolut hotarat sa faceti aceasta schimbare, nu o veti face. Incerc sa ajut. Conccntrati- pe asta. Faceti-o. Regulile sunt foarte simple. Renuntati la majoritatea alimentelor preparate, consumati 900 de calorii pe zi pana ce ajungeti la greutatea dorita (cand sunteti silit sa incalcati regimul sau cand aveti o recidi, suflecati- manecile si luati-o de la capat) si apoi cresteti numarul de calorii pana ce ajungeti la nivelul de mentinere si ramaneti asa. Trecerea la alimente proaspete lecui de mancarurile cu care erati obisnuit si in curand

dupa un an sau doi

veti constata ca noua alimentatie satisface cu aderat apetitul re-modelat.
Da, trebuie sa treaca ani intregi. Dar da de lucru, nu-i asa? Si daca merita sa o faceti, ce mai conteaza ca trebuie sa treaca niste ani? Stiati ca nu e usor inainte de a deschide aceasta sectiune. De fapt. stiti ca ar putea fi unul dintre cele mai grele lucruri pe care le-ati facut vreodata.
Sa filozofam un pic. Nu doriti sa fi facut ce greu in viata? Poate sa para un fleac nedemn de mandrie faptul ca sunteti, sa zicem, o femeie de 1,60 m care a reusit sa ramana la 50 kg timp de 5 ani, 10 ani, 20 de ani. Cu atat mai mult cu cat sunt femei de 1,60 care cantaresc 50 de kile fara sa se fi retinut vreodata de la mancare. Dar conteaza faptul ca pentru dumneavoastra este greu. Daca nu gustati satisfactia de a sti cat de greu este sa faci un lucru dificil si de a-l fi facut, lasati- ubasa.
Nu ma rog de dumneavoastra sa o faceti. Pur si simplu scriu primul modul al unei carti despre viata si despre ceea ce inseamna ea, si reiese ca ceea ce deranjeaza viata din afara studiilor mele este, ati ghicit: grasimea. In zilele noastre, toata America are treaba cu grasimea. Grija ca suntem supraponderali este o pseudopreocupare, asa cum am aratat, dar la baza exista ce. Exista cine, pe unde, care ne inghesuie rau cu slabitul. Daca acest regim ispiteste, incercati-l. Indiferent daca o faceti sau nu, cititi despre asta. E stimulativ. Si are o anumita forma de care ne putem folosi.
Daca reusiti, veti fi cu totul altfel decat americanul obisnuit amator de regimuri. Regula lui este gras si slab. gras si slab. Tipii astia se distreaza grozav cu regimurile periodice ostentative. Conversatiile pe tema regimului umplu golurile la cocteilurile americane, si asta c de folos. La un pahar de vin alb, cu branza degresata si biscuiti din faina integrala, puteti palavragi in voie despre regimul pe care il tineti.
Exista o diferenta calitati intre ceea ce ofer eu si obisnuitul joc de-a regimul. Cat de mare cred eu ca e probabilitatea ca multa lume sa accepte manusa pe care o arunc? Nu prea marc. Nu multa lume. Nu conteaza. Vor fi cati. La fel cu maratonul la nivelul campionatelor mondiale, nu e genul de lucru dupa care sa se dea in nt multa lume. Dar merita efortul, de dragul de a o face. Sunteti dumneavoastra acela?Inainte de a raspunde, hai sa analizam inca o problema. Ce inseamna de fapt grasimea in America zilelor noastre? in toate timpurile, un prunc gras a fost un prunc sanatos. Barbatii grasi erau bogati, iar femeile grase erau sexy. Lacomia este unul dintre cele sapte pacate capitale, insa de la revolutia industriala incoace clasa de mijloc din Europa si America a depasit mult orice alta clasa. Plimbati- prin magazinele si restaurantele obisnuite din America si o sa convingeti. Barbatii au burti cat butiile, femeile au brate ca suncile. Se-ndoapa si iar se-ndoa-pa. Unde mai gasesti astfel de oameni? Femeile din Grecia. Barbatii din Germania. Astia sunt mari, nenica. Au fundul cat o banita, si nu gasesti unul la o suta sa fi citit vreo sectiune despre slabit. Pentru mase, pentru proletariat, pentru muncitori si burghezie, grasimea inseamna bunastare. Grasii sunt luati peste picior la televizor, dar hohotele de ras le starnesc cei care tin regim. E la mintea cocosului: daca ti-o poti permite, prost ai fi sa nu mananci bine.
Si atunci cine sunt milioanele de cititori ai cartilor despre regimuri? Din ce clasa fac parte? Stele de cinema? Marii oameni de afaceri? Bogati, puternici si celebri? Unii dintre ei, dar in cea mai mare parte aceleasi clase de mijloc, oraseni. Insa fanaticii dietelor pot fi intalniti in toate categoriile de venit si granitele geografice. Ce e in capul lor?
Nu se poate sa fie toti speriati de tacticile de ingrozire aplicate de cei din industriile regimurilor si alimentelor sanatoase, care profita de aceasta obsesie a grasimii. Vedeti cat de multi americani au reusit sa nu mai fumeze. Astia sunt speriatii. Acum ganditi- cati oameni reusesc sa-si schimbe viata la fel de spectaculos prin eliminarea unor kilograme si mentinerea greutatii atinse. Foarte putini. Tinerea unui regim o fi oare o schimbare a vietii mai mare decat renuntarea la fumat, o fi mai grea? N-as zice, dar ia uitati- la prieteni. Mult mai multi sunt cei care s-au lasat de fumat decat cei care au scapat permanent de grasime. Nu cred ca multi dintre ei iau in serios regimul. Nu sunt deloc speriati.
Si totusi, grasimea e prezentata negativ in presa. Unii zic chiar ca grasimea este moarte. Exagereaza. Desigur, excesul de grasime oboseste organismul. Muschii si organele trebuie sa lucreze mai mult cand exista toata grasimea aia care trebuie intretinuta si carata. Oboseste inima, se zice. Si mai sunt si placile de colesterol care captusesc sele de sange, se desprind si obstructioneaza circulatia sangelui. in zilele noastre, ceea ce se publica despre colesterol e de doua feluri. Parc insa silit ceea ce stiam dintotdeauna: ca trupul are nevoie de grasime, si daca nu o mancam ca atare, este produsa in organism. La cei cu colesterolul mare apar atacuri de cord. Aici este o relatie cauzala mai usor de perceput decat legatura dintre prima tigara si moartea din cauza cancerului pulmonar. Dar nu esti obligat sa fumezi. insa trebuie sa mananci.In trecut, in Orient si in Occident, grasimea insemna intotdeauna viata, fertilitate, frumusete, sanatate, fericire si jovialitate, in zilele noastre auzi oamenii zicand: "grasanul ala oribil", "aia sta acolo ca un munte de osanza", "uite-l si pe Gogoasa". Da, e ce ader in vorbele astea. Ei au rat in capetele oamenilor ideea ca grasimea e urata, ceea ce face prostimea sa creada ca o gramada de grasime te apara. Ea apara baietii si fetele care sufera de timiditate de obligatia de a interactio-na sexual cu colegii lor. Nevestele se ingrasa ca sa-si dezguste sotii, care citesc Playboy (dar ati zut vreodata acolo una careia ii numeri coastele?). Barbatii se ingrasa ca sa nu mai trebuiasca sa-si indeplineasca indatoririle conjugale. Ce-ati zice despre grasime ca "moartea pasiunii"? Suna bine, dar ma indoiesc ca asta ar scadea rata natalitatii. Aderul este ca in perioadele de foamete femeilor le dispare ovulatia. Ceea ce este urat de-a binelea, si cu aderat un semn de moarte, este ema-cierea.
Cred ca acesta este motivul pentru care adesea oamenii nu considera grasimea un pericol serios. Ei o privesc ca pe un semn de bunastare. Pe masura ce oamenii se maturizeaza si o duc bine, devin in mod firesc mai mari. Persoanele costelive si nervoase sunt nesuferite. Chiar daca ajung sus in societate, niciodata nu par sa se fi realizat. Jim, fratele meu (sinolog) ar intreba: "Ce nu e in ordine cu ei? Daca sunt atat de bogati si de ajunsi, de ce nu sunt grasi?"
Ei da, grasimea pare sa aiba prea multe antaje ca sa-i reziste multa lume. Sa-i reziste? Nu cum e ce putred intr-o cultura in care este negata imaginea traditionala a traiului bun? Cei care ajung sa-si puna intrebarea ce inseamna toate astea au probleme. Iar cultura in care milioane de oameni sunt indepartati de grasime are si ea probleme.
Vom reveni la acest subiect. Pana una, alta, sa ne intoarcem la treaba cu grasimea
Cand te antrenezi pentru maraton, nu dai doi bani pe psihologia prostimii de care vorbeam mai sus. Voi vorbi despre alergare in alt modul, acum nu vreau decat sa notez ca cititorii hotarati sa lupte cu grasimea au cascat probabil de si-au rupt falcile parcurgand ultimele paragrafe. Nu conteaza ce inseamna grasimea sau ce a insemnat intotdeauna, sau daca esti mai sanatos la o greutate mai mica decat mai mare, toate celelalte conditii fiind egale (ceea ce nu se intampla niciodata, dar treaca de la mine). Celui caruia ii pasa cu aderat de greutatea lui i se falfaie daca restul lumii se porceste, asa cum ma-ratonistului nu-i pasa daca lumea merge pe jos sau calare.
Sunt de acord cu atacarea grasimii pentru ca e acolo. Aceasta batalie nu face rau nimanui. Dumneavoastra, care luptati cu grasimea, bagati bine la cap. Putini dintre noi, ceilalti, ne dam seama de ceea ce faceti. Stim cat e de greu. Se zice ca 95% dintre cei care au slabit au pus totul la loc, si ca 90% pun pe ei mai mult decat au dat jos. Daca ingrijoreaza cu aderat grasimea, slabitul poate duce la ingrasare si mai mare. Date fiind acele statistici, succesul in mentinerea greutatii atinse il au doar cei cu potential de campioni mondiali.


Tineti- bine.




Alte materiale medicale despre: obezitatea

Respiratia si digestia sunt in stransa legatura. Aceia dintre noi care sunt supraponderali pot scapa de greutatea in exces fara sa isi schimbe dieta, [...]
Maninci si ti se face cum? Eu parca stiam ca maninci ca sa-ti potolesti foamea!\" Ei bine, da si nu. Mincarea potoleste foamea pe moment. Dar sint al [...]
Vad ingrozitor de multi oameni afectati de problema care este, in buna masura, responsabila pentru 'epidemia\" de obezitate si boli cardiovasculare di [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre obezitatea

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile