eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Mineralele

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » mineralele

Zinc


Esential pentru functionarea unei multitudini de enzime, joaca un rol important in multe procese meolice si in absorbtia unor vitamine si carbohidrati; mentine sanatatea pielii, parului, unghiilor si a sistemului reproducator. Fiind co-factor pentru calciu si fosfor, se pierde o data cu aceste minerale. Rata de absorbtie este de aproximativ 30 % si scade in cazul unei alimentatii bogate in fibre.

Cele mai bune surse
Stridii, ghimber proaspat, carne (muschi), cereale integrale, nuci si seminte, legume verzi, lapte si oua.


Simptomele carentei de zinc

Tulburari ale pielii, alopecie (pierderea parului), pierderea simtului gustului sau mirosului, lipsa de pofta de mancare, anorexie, pete albe pe unghii, sterilitate.

Indicatii
Pentru toate simptomele de mai sus, care dispar dupa administrarea de zinc; recomandat vegetarienilor si persoanelor cu o dieta restrictiva. Ajuta la tratarea eczemelor, anumite forme de dermatita si a alergiilor. Recomandat in perioada de recuperare dupa o boala infectioasa. Face parte din tratamentul contra toxicitatii induse de aluminiu si cadmiu. Recomandat in sterilitate, impreuna cu alte minerale ( "ingrijirea sanatajii in perioada de preconceptie", ina 84).
Indrumari privind aportul excesiv de zinc
O doza de 2g de zinc induce greata si ma. Mineralele antagonice zincului sunt fierul, cuprul si manganul, a caror absorbtie se diminueaza in prezenta unei cantitati prea mari de zinc. Pe de alta parte, o cantitate prea mare de cupru in sange inhiba absorbtia zincului. Administrarea pe termen lung a unei doze de zinc de peste 50 mg pe zi poate duce la anemie prin carenta de cupru.


Necesarul mediu

Femei peste 15 ani: 7 mg/zi.
Mame care alapteaza: 6 mg/zi cel mult 4 luni, apoi 2,5 mg/zi. in timpul sarcinii este neie sa se suplimenteze doza, daca exista o carenta de zinc in organism.
Cele mai bune suplimente: citrat de zinc, gluconat de zinc sau zinc chelat cu aminoacizi.



Alte materiale medicale despre: Mineralele

Joaca un rol important in procesul de crestere si influenteaza enzimele care controleaza metabolismul grasimilor si al carbohidratilor. Influenteaza a [...]
Esential pentru buna functionare a multor enzime si pentru formarea oaselor si a celulelor sangvine. Cele mai bune surse Ficat, moluste, drojdie d [...]
Esential pentru functionarea unei multitudini de enzime, joaca un rol important in multe procese metabolice si in absorbtia unor vitamine si carbohidr [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre mineralele

    Alte sectiuni
    Retete
    Stiati ca
    Alimentatie
    Vitaminele
    Sa mancam sanatos
    Diete
    Secretele nutritiei
    Cura de slabire
    Exercitiile fizice
    Mineralele
    Grasimile
    Cum ne hranim
    Regimuri alimentare
    Intrebari despre nutritie
    Silueta
    Nutritia si sexualitatea
    Nutritia si bolile cronice
    Aminoacizii
    Acizii grasi
    Bucatarie
    Retete de slabit

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile