eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Mineralele

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » mineralele

Calciu



Este esential pentru coagularea sangelui si functionarea normala a nervilor si muschilor. Prezent din abundenta in oase si dinti. Un rol important in absorbtia calciului au vitaminele D, f?6, B12, acidul folie, magneziul si silice. Absorbtia calciului mai este influentata de estrogen si hormonii secretati de glandele paratiroide si este inhibata de fibrele din dieta. Copin in perioada de crestere, adolescentii si femeile mai in varsta au neie de doze crescute de calciu, deoarece doar 20-30 % din calciul continut in alimente este retinut de organism.


Cele mai bune surse

Telemeaua, sardinele si alti pesti cu oase mici, melasa, fructele oleaginoase, leguminoasele cu boabe, tofu, laptele de vaca si capra, anumite te medicinale si apa cu continut ridicat de minerale si calciu. Dieteticienii spun ca laptele de vaca nu este sursa cea mai buna de calciu, deoarece ii lipseste magneziul necesar fixarii calciului si astfel poate genera un deficit de magneziu.

Simptomeie carentei de calciu
Rahitism (la copii), osteomalacie, osteoporoza, tulburari de somn, spasme musculare, slabiciune musculara.


Indicatii

Este mai bine sa adoptati o dieta bogata in calciu decat sa-l luati sub forma de pastile. Asigurati-va ca alimentatia dumneaastra contine toti ceilalti co-factori necesari fixarii calciului in organism. Raportul dintre calciu si magneziu trebuie sa fie de 2:1. Nu exista do care sa sustina ideea ca un aport crescut de calciu prin alimentatie impiedica pierderea masei osoase ( Osteoporoza", ina 230).


Indrumari privind aportul excesiv de calciu

Dozele mari de calciu duc la micsorarea progresiva a ratei de absorbtie. Nivelul crescut de calciu si vitamina D farizeaza depunerile de calciu in tesuturile moi, precum inima si artere.

Necesarul mediu
Adolescente: 800 mg/zi.
Femei peste 19 ani: 700 mg/zi.
Femei care alapteaza: 1250 mg/zi.
Suplimente optime: citrat de calciu sau calciu chelat cu aminoacizi.



Alte materiale medicale despre: Mineralele

Prezent mai ales in oase si este necesar pentru buna functionare a tuturor celulelor, in special ale sistemului nervos. Carenta de fosfor este rara, d [...]
Joaca un rol important in procesul de crestere si influenteaza enzimele care controleaza metabolismul grasimilor si al carbohidratilor. Influenteaza a [...]
Componenta esentiala a hematiilor, fierul este reciclat de organism. Copiii, inclusiv cei la varsta pubertatii, si femeile la varsta maternitatii au n [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre mineralele

    Alte sectiuni
    Retete
    Stiati ca
    Alimentatie
    Vitaminele
    Sa mancam sanatos
    Diete
    Secretele nutritiei
    Cura de slabire
    Exercitiile fizice
    Mineralele
    Grasimile
    Cum ne hranim
    Regimuri alimentare
    Intrebari despre nutritie
    Silueta
    Nutritia si sexualitatea
    Nutritia si bolile cronice
    Aminoacizii
    Acizii grasi
    Bucatarie
    Retete de slabit

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile