"Biogen" inseamna care genereaza ata si aceasta
dieta consta din alimente obtinute suta la suta pe cale naturala, deci fara substante chimice. Se bazeaza pe principiile enuntate de Szekely, un dietetician de prin anii '20 ai secolului trecut, care sustinea ca
alimentatia propusa de el data de pe timpul esenienilor din vremurile biblice si care a intemeiat o colonie unde a ndecat o multime de boli cronice degenerative. Acest gen de dieta a fost recent redescoperit si a castigat popularitate in randul femeilor, fiind inclusa intr-unui din multele
regimuri de slabire ( modulul 6).In functie de efectul asupra organismului, alimentele au fost impartite in trei categorii: biocide (cele care distrug ata), biostatice (cele care sustin ata) si bioactive sau biogene (cele care genereaza ata).
1. Alimente biogene (seminte,
fructe oleaginoase,
legume cu boabe, oua crude) - pana la 40 % din dieta.
2. Alimente bioactive (fructe, legume si te crude) - pana la 50 % din dieta.
3. Alimente biostatice (cereale integrale,
lactate degresate,
carne de la animale crescute fara chimicale, vanat) - pana la 25 % din dieta.
4. Alimente biocide (rafinate si prelucrate) - in cantitati mici sau deloc.
Se considera ca alimentele biogene precum semintele incoltite (lucerna etc.) contin enzimele necesare pentru resilirea echilibrului proceselor biochimice din organism si contribuie la procesul de autondecare.
Mai mult, dieta biogena recomanda etarea prepararii alimentelor prin uscare sau coacere, procese care duc la deshidratarea hranei, deoarece se sustine ideea ca 70 % din apa din dieta trebuie sa prona din alimente crude, in special fructe, si nu din lichidele baute.