Varza alba (Brassica oleraceea) este o ta bienala la care se formeaza in primul an partea comestibila si in anul al doilea florile si semintele.
Se foloseste in stare cruda, in diverse preparate culinare sau murata.
Are un continut ridicat in vitamina C intr-o forma sila (mai ales in partile exterioare). Varza murata este o sursa importanta de vitamina C in timpul iernii.
Contine cantitati importante de calciu. Contine de asemenea substante antinutritive de tipul glicozizilor tianogenetici cu efect antitiroidian (de impiedicare a fixarii iodului in glanda tiroida).
Soiurile mai cunoscute sint: Uriasa de iunie, Copenhaga.
Varza rosie se foloseste mai ales ca salate si in conserve. Culoarea caracteristica rosie este data de prezenta in cantitati importante a unor pig menti (antociane).
Varza creata este numita astfel pentru ca are frunzele incretite. Este mai dulce decit rza alba. Se prepara cu diverse
condimente (pipei).
Varza de Bruxelles are marimea unei
alune sau nuci, forma sferica. Este rezistenta la frig. Are aceleasi intrebuintari ca si rza alba.
Gulia sau Corilabi este apreciata pentru loarea sa nutriti asemanatoare conopidei. Se foloseste la supe, ciorbe, soteuri, umpluta cu
carne etc.
Soiurile mai cunoscute sint: alba de Praga, Goliat, vicneze albe s. a.
Conopida esle o ta bienala de la caro se consuma inflorescenta falsa, formata din lastari nedezvoltati. Este bogata in saruri
minerale (cal iu, potasiu),
vitamine (C, B, K, caroten).
Se consuma fiarta, in diverse preparate, conserta. Soiurile mai cunoscute sint: pitica de Erl'urt, timpurie de Haga, Hercules s. a.