Ghid medical nutritie
NAVIGARE RAPIDA: »
Pagina principala » NUTRITIE
» acizii grasi
Acizii grasi
Metabolismul grăsimilor este complex şi nu vom putea analiza aici, toate aspectele sale. O scurtă prezentare a lui este īnsă absolut necesară.
Grăsimile din alimentaţie ne parvin mai ales sub formă de trigliceride (triacilgliceroli). Trigliceridele sīnt compuse din trei acizi graşi şi o moleculă de glicerol. Corpul utilizează aceste trigliceride după ce le-a separat constituenţii. Există trei mari tipuri de acizi graşi:
* acizii saturaţi
® acizii mononesaturati
& acizii polinesaturati
r
Acizii saturaţi se găsesc mai ales īn grăsimile animale (unt, lapte, mezeluri) şi foarte puţin īn unele grăsimi vegetale. Cei mai mulţi dar nu toţi pot reprezenta un risc pentru sistemul cardiovascular, dacă sīnt majoritari īn alimentaţie. Acesta este motivul pentru care cardiologul dumneavoastră vă va sfătui să vă limitaţi consumul de unt.
Acizii saturaţi sīnt: acidul butiric, caproic, caprilic, capric, Iauric, miristic, palmitic, stearic. Nu insist, pentru că ei nu fac obiectul dozelor suplimentare.
Acizii mononesaturati (ulei de măsline, ulei de rapiţă) şi polinesaturati (porumb), obţinuţi adesea din plante, au un efect favorabil asupra arterelor, dar sīnt totodată mai vulnerabili la atacurile radicalilor liberi. Dacă alimentaţia vă oferă prea mult din aceste uleiuri, este bine să luaţi suplimente de vitamină E, un antioxidant.
Saturat, mononesaturat, polinesaturat
Acizii grasi sint compusi din atomi de carbon (4-22) legati unii de altii si terminindu-se printr-o grupare carboxilica (COOH). Atunci cind fiecare atom de carbon este legat la numarul maxim de atomi de hidrogen pe care ii poate accepta (2-3), acidul [...]
Acizii eicosapentaenoici (epa, c20 : 5n-3) si docosahexaenoic (dha, c22 : 5n-3)
Functii Influenteaza sinteza prostaglandinelor, diminuind agregarea plachetelor si procesele inflamatorii. Sint benefici in tratamentul starilor inflamatorii, protectori ai sistemului cardiovascular si eficienti in anumite tulburari renale. Surse n [...]
Acizii linoleici (ci8 : 2n-6) si gama-linolenici (gla, ci8 : 3n-6)
Acidul linoleic este un acid esential (corpul nu-l poate sintetiza). Este un precursor al acidului gama-linolenic. Functii Precursor al prostaglandinelor. Are posibile proprietati antiin-flamatorii (in artrita reumatoida). Surse naturale Uleiul [...]
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact