eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Astragalus

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Denumirea botanica: Astragalus membranaceus. Familia: Fabaceae.
Denumiri comune: huang qi (chineza), kubana-ogi (japoneza), hwang-gi (coreeana), milk tch. Gustul/energia: dulce, usor cald, umed. Partea folosita: radacina.
Locatia/cultivarea: astragalus este originar din China. Se cultiva in provinciile Shaanxi, Gansu, Heilong si Jiang. Are nevoie de mult soare si de sol nisipos cu niluri scazute de azot, pentru a produce radacini bune. Evaluarea sigurantei: ***.
Proprietati: (usor) adaptogen, antibacterian, antioxidant, antiperspirant, tonic al inimii, hepatoprotector si tonic al sistemului imunitar.

Constituenti: astragalus contine astragalani polizaharizi imuno-stimulatori I, II si III si acid glucuronic, precum si astragalozide de la I la VII, flavoni si izoflavoni.


Istoric/etnobotanica

Denumirea chinezeasca a tei, huang qi, inseamna "capetenia galbena". Este numita astfel deoarece radacinile valoroase sunt galbene si pentru ca este "capetenia" telor tonice. Conform lui Shennong, astragalus trateaza ranile infectate prin eliminarea puroiului si alinarea durerii. in sectiunea sa Compendiul de fitoterapie Shennong, el sustine de asemenea ca acesta trateaza cinci feluri de hemoroizi si marea maladie wind lai (lepra), alina slabiciunea si este bun pentru sute de boli ale copiilor.
Alte texte clasice sunt mai amanuntite asupra utilitatii acestei te. Da ming, in sectiunea sa Da Ming Ri Hua Ben Cao , scria ca astragalus este bun pentru tratarea astmului, surzeniei datorate rinichilor deficienti, maladiilor cu raceli si febre si tusei cu flegma si ca acesta intareste tendoanele, oasele si muschii.
Li Gao, in sectiunea Huang Di Nei ling Lingshu {Canonul de Medicina al imparatului Galben: Pivotul Miraculos), scria ca astragalus reface cele trei portiuni ale cavitatii corporale si intareste rezistenta corpului la maladiile (bolile) externe. Combinand astragalus cu lemnul-dulce si ginseng, el afirma ca "formeaza o reteta miraculoasa pentru eliminarea febrei din muschi, a agitatiei si nervozitatii". O specie inrudita, A. Floridus, este folosita in medicina tibetana. Aceasta e numita she-sayr si este folosita pentru oprirea transpiratiei excesi si a transpiratiilor nocturne, pentru alinarea slabiciunii datorate unei boli prelungite si pentru diaree si descarcare vaginala sau seminala excesiva.

Utilizari moderne
Astragalus este folosit in prezent in China pentru numeroase scopuri, unele foarte chi, iar altele foarte noi. Este un tonic qi al splinei si poate fi folosit pentru lipsa apetitului, prolapsul organelor, extenuare si sindromul irosire si sete (provocat, de obicei, de diabet sau tuberculoza).
Astragalus intareste qi-ul plamanilor si, deoarece plamanii ajuta la crearea de wei qi, este capabil sa intareasca acest tip de qi. Wei qi este energia protectoare care ajuta la prenirea bolii provocate de influente exterioare daunatoare. Atunci cand wei qi este deficient, oamenii se imbolnasc mai usor, transpira prea mult sau prea putin si dezvolta inflamatii care nu se mai vindeca. in plus, prin intarirea wei qi, aceasta ta reduce transpiratia excesiva, transpiratia menopauzala si transpiratiile nocturne si promoaza supuratia furunculelor si umflaturilor.
Astragalus intensifica functionarea sistemului imunitar si ajuta la prenirea racelilor, gripei, bronsitelor, mononucleozei, pneumoniei, infectiei cu virusul coxsackie B (cauza majora a miocardi-telor) si altor forme de vatamare exterioara. Ajuta de asemenea la prenirea imunoreprimarii provocate de chemoterapie si are actiune tumorinhibitoare. in studiile chinezesti, astragalus combinat cu fructul de ligusticum sporeste duratele de supravietuire la pacientii cu cancere de san si pulmonar fara celule mici.
Mai recent, aceasta ta a fost folosita pentru a imbunatati circulatia sanguina cardiaca. Combinat cu dang shen {Salvia miltiorrhiza), dang gui si tubercul de corydalis, astragalus este folositor pentru tratarea anghinei si insuficientei cardiace conges-ti usoare.
S-a demonstrat ca folosirea cu regularitate a radacinii previne deteriorarea rinichilor si ficatului provocata de medicatii si virusi. Este combinat de obicei cu alte te hepatoprotectoare precum ciulinul laptos, schisandra si turmeric sau te nefroprotectoare (care protejeaza rinichii) precum cordyceps, seminte de urzica si S. miltiorrhiza.

Dozaj si norme de siguranta Tinctura (1:5): 40-80 de picaturi, de trei ori pe zi. Decoctul: se pun doua lingurite de radacina uscata macinata/cernuta in 375 ml de apa. Se fierbe usor timp de douazeci pana la treizeci de minute. Se lasa la infuzat inca o jumatate de ora. Se iau pana la trei cesti pe zi. Norme de siguranta: in medicina traditionala chinezeasca, tele tonice precum astragalus nu vor fi luate de catre cineva care sufera o maladie infectioasa acuta precum raceli, gripa, bronsita sau pneumonie, deoarece poate provoca stagnarea si "hranirea" bolii. Interactiuni ta/medicament: studiile pe animale si oameni arata ca aceasta ta intensifica efectele interleukinelor recombinante 2, ale interferonului alfa recombinant si ale imunoterapiei 2. De asemenea, reduce efectele secundare si sporeste efectele altor tipuri de chemoterapie si radioterapii. Exista o ingrijorare teoretica cu privire la folosirea astragalu-sului ca intensificator imunitar impreuna cu medicatiile imu-nosupresi. Folositi-le cu prudenta impreuna.


Studii selectate ale cercetarii

The Effect of Herbal Medicine Including Astragalus membra-naceus, Codonopsis pilosula and Glycyrrhiza uralensis on Airway Responsiness {Efectul remediului fitoterapeutic incluzand Astragalus membranaceus, Codonopsis pilosula si Glycyrrhiza uralensis asupra sensibilitatii cailor respiratorii) (Wang et al., 1998).In acest mic studiu, la un numar de douazeci si opt de pacienti li s-a administrat o combinatie fitoterapeutica care includea astragalus. Dupa sase saptamani de tratament, indicatorii inflamatori si reactivitatea cailor respiratorii au fost reduse semnificativ.
The Protecti Effects of Radix Astragali and Rhizoma Ligustici chanxiong on Endothelial Dysfunction in Type 2 Diabetic Patients with Microalbuminuria (Efectele protectoare ale Radix Astragali si Rhizoma Ligustici chanxiong asupra disfunctiei endoteliale la pacientii cu diabet de tip 2 cu microalbuminurie) (Lu et al., 2005).In acest studiu, la un numar de douazeci si unu de pacienti cu diabet de tip 2 li s-a administrat o combinatie de huang qi si chuan xiong. Dupa sase luni de tratament, ei au inregistrat scaderea excretiei urinare de albumen si imbunatatiri in circulatia si functionarea rinichilor.



Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene

Denumirea botanica: Lycium chinensis, L barbarum. Familia: Solanacea (familia umbra noptii). Denumiri comune: gou qi zi (denumirea chinezeasca), go [...]
Denumirea botanica: Ocimum sanctum (sinonim: O. tenuiflorum), O. gratissimum. Familia: Lamiaceae. Denumiri comune: tulsi (in limb [...]
Denumirea botanica: Clycyrrhiza glabra, C. uralensis. Familia: Fabaceae. Denumiri comune: gan cao (denumirea chinezeasca), kanzo (denumirea japonez [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plantelor adaptogene

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile