eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Busuiocul sfant

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Busuiocul sfant
Denumirea botanica: Ocimum sanctum (sinonim: O. tenuiflorum), O. gratissimum. Familia: Lamiaceae.
Denumiri comune: tulsi (in limba hindi), tulasi (in limba hindi), surasa (in limba sanscrita), busuioc sfant Gustul/energia: picant, dulce, cald. Partea folosita: ta.
Locatia/cultirea: busuiocul sfant se gaseste prin tinuturile joase din India, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Myanmar, China de Sud, Thailanda si Malaiezia. in India, suprafete restranse cu busuioc sunt larg cultite pentru folosinta zilnica. Exista cel putin trei tipuri de busuioc sfant. Varietatea cu. frunze verzi sri sau rama tulsi este cea mai obisnuita. A doua categorie (Krishna tulsi) are verde intunecat pe frunze purpurii; aceasta rietate are un gust si un miros mai puternic. A treia categorie (na tulsi, O. gratissimum) este o rietate de padure cu frunze verzi care creste adesea salbatic. Eluarea sigurantei: ***.
Proprietati: adaptogen, antibacterian, antidepresiv, antioxidant, antiviral, carminativ, diuretic, expectoram, galactagog (promoveaza curgerea lapte matern - compozitita laptelui matern" class="text">laptelui matern) si imunomodulator. Constituenti: uleiuri eterice precum eugenol, carcol, linalool, cariofilina si metileugenol, precum si triterpene precum acidul ursolic si flavonoizi.


Istoric/etnobotanica

Busuiocul sfant este sacru pentru zeul hindus Vishnu si e folosit in rugaciunile de dimineata pentru a asigura sanatatea personala, puritatea spirituala si bunastarea familiei. Siragurile de matanii facute din tulpina tei sunt folosite in meditatie pentru a oferi claritate si protectie. Stravechile texte ayurvedice Charaka Sam-hita (aproximativ 200 i. Hr.) si Sushruta Samhita (40-l00 i. Hr.) mentioneaza folosirea acestei te pentru tratarea persoanelor cu muscaturi de sarpe si intepaturi de scorpion.
Busuiocul sfant este clasificat ca un rasayana, o ta care hraneste aspiratia cui la o sanatate perfecta si promoveaza longevitatea. Timp de probabil trei mii de ani, busuiocul sfant a fost considerat una dintre cele mai puternice te din India. Se crede ca folosirea zilnica a acestei te ajuta la mentinerea echilibrului centrilor energetici (chakra) ai corpului. Are reputatia ca poseda satt (forta puritatii) si ca este capabil sa confere oamenilor bunatatea sufleteasca, virtutea si bucuria. in scrierile Purana (texte sacre hinduse), orice lucru asociat acestei te este sfintit, inclusiv apa data ei si solul in care creste, precum si toate partile sale, printre care frunzele, florile, semintele si radacinile.
In medicina populara indiana, frunzele de busuioc sfant sunt fierte intr-un ceai care este folosit ca expectoram pentru a trata persoanele cu mucus bronhial excesiv si bronsita. Ceaiul e folosit de asemenea pentru persoanele cu tulburari de stomac, biliare si voma. Frunzele macinate/uscate au fost folosite ca aspirant pentru congestia nazala, iar sucul din frunza proaspata este pus in ureche pentru dureri de urechi. Un decoct facut din radacina e folosit pentru scaderea febrei produse de malarie, iar o cataplasma facuta din radacini si frunze proaspete este aplicata peste muscaturile si intepaturile de viespi, albine, tantari, furnici si alte insecte, precum si de lipitori. Semintele sunt mucilaginoase (lipicioase) si au fost folosite pentru alinarea tractului urinar atunci cand urinarea este dificila sau dureroasa.In Thailanda, busuiocul sfant este numit bai gkaprow sau kaphrao daeng. Este folosit drept condiment la gatit si ca medicament pentru persoanele cu gaze, crampe intestinale, ulcere, raceli, gripa, dureri de cap, tuse si sinuzite.
Aceasta ta a fost naturalizata in Surinam, in nordul Ame-ricii de Sud, unde este folosita pentru multe dintre aceleasi stari pentru care a fost utilizata in India - muscaturi de sarpe, durere abdominala si pentru a scadea febra.


Utilizari moderne

S-a efectuat un volum semnificativ de cercetari clinice deopotri pe animale si pe oameni asupra beneficiilor busuiocului sfant. in prezent, stim ca aceasta ta multilaterala este un adaptogen cu efecte antioxidante, neuroprotectoare, reducatoare ale stresului si radioprotectoare (protejeaza impotri efectelor tamatoare ale radiatiei ionizante).In studiile pe animale, pretratarea cu extracte din metanol a busuiocului sfant a redus deteriorarea creierului provocata de circulatia cerebrala redusa. Extractele cu alcool ale acestei te au manifestat actiuni antistres la soarecii expusi la stres sonor acut si cronic. Folosirea busuiocului sfant a impiedicat nivelurile crescute de corticosteron care indica niveluri ridicate de stres. Un extras in apa din busuioc sfant a protejat soarecii impotri tamarii ficatului de catre radiatii si tamarea cromozomilor din celule. El a impiedicat aceasta deteriorare prin reducerea perioxidarii lipidei hepatice si prin sporirea prezentei a doi puternici antioxidanti celulari: superoxid dimutaza si superoxid catalaza.
Alte studii pe animale au furnizat doda preliminara ca busuiocul sfant reduce nivelurile zaharului din sange, ajuta la prevenirea ulcerului gastric si intensifica producerea de anticorpi in timp ce inhiba simptomele alergiilor.
S-au efectuat si cate studii pe oameni. intr-unui, s-a descoperit ca busuiocul sfant reduce simptomele astmului, iar in altul, pacientii cu diabet de tip 2 au inregistrat reduceri semnificative ale nivelurilor zaharului din sange (17,6%) in timpul mesei si scaderi mai mici ale nivelurilor zaharului si colesterolului din sange dupa masa.In practica mea clinica, folosesc busuiocul sfant pentru a intensifica circulatia cerebrala si memoria. Acesta este folosit in medicina ayurvedica pentru a alina "ceata mentala" provocata de fumatul cronic de canabis. Poate fi combinat cu alte stimulente cerebrali precum rozmarinul, bacopa si ginkgo, pentru a ajuta persoanele cu gandire incetosata provocata de menopauza, memorie slaba, tulburari legate de deficitul de atentie (ADD) si tulburarea deficit de atentie/hiperactivitate (ADHD) si pentru grabirea recuperarii dupa un traumatism cranian.
Folosesc de asemenea busuiocul sfant ca un antidepresiv pentru "depresie stagnanta". Termenul depresie stagnanta este unul pe care eu l-am fabricat si descrie un anumit tip de depresie de situatie. in acest caz, un tip de eveniment traumatic survenit in viata unei persoane si datorita caruia este incapabil sa treaca mai departe, viata sa ajunge sa graviteze in jurul traumei. in completarea terapiei, te precum busuiocul sfant, damiana si lentica sunt in mod special folositoare pentru tratarea acestei stari.
In sfarsit, eu folosesc frecvent busuiocul sfant pentru tratarea persoanelor cu rinite alergice si alergii la animale si mucegai. Combinat cu reishi si cu un extract solid din afine, poate reduce simptomele guturaiului si astmului alergic.


Dozaj si norme de siguranta

Tinctura (1:5 sau 1:2): 40-60 de picaturi, de trei ori pe zi.
Ceai: se pune o lingurita de frunze uscate in 250 ml de apa fierbinte si se lasa la infuzat, acoperit, 5-l0 minute. Se iau 110 ml de pana la trei ori pe zi.
Capsule: diverse forme de produse capsulate sunt disponibile. Acestea includ extracte in capsule din gel, ta uscata sau maruntita in capsule si extracte standardizate (2% acid urso-lic) in capsule.
Norme de siguranta: au existat studii pe animale contradictorii care au aratat ca busuiocul sfant ar putea fi toxic pentru embrioni. Pana cand vor exista informatii definitive, evitati folosirea lui pe timpul sarcinii. S-a relatat, de asemenea, ca busuiocul sfant are un efect antifertilizator si fi evitat de o femeie care incearca sa ramana gravida.
Interactiuni ta/medicament: studii preliminare arata ca busuiocul sfant poate intensifica activitatea CYP-450, grabind astfel eliminarea anumitor medicatii.


Studii selectate ale cercetarii

S-au efectuat numeroase studii pe animale, indicand ca busuiocul sfant are activitate antistres si imunomodulatoare. Totusi, nu s-a efectuat nici un studiu pe oameni care sa confirme acest lucru.
Randomized Placebo-Controlled, Single Blind Trial of Holy Basil Leaves in Patients with Type 2 Diabetes (Studiu randomizat, placebo-controlat de tip simplu-orb al frunzelor de busuioc sfant la pacienti cu diabet de tip 2) (Agrawal, Rai si Singh, 1996).
Acest studiu arata ca busuiocul sfant poate fi un adjunt folositor pentru tratamentul diabetului de tip 2 ( sectiunea "Utilizari moderne").


Galerie de imagini si poze medicale: busuiocul


imagine cu busuioculimagine cu busuiocul imagini busuioculimagini/poza busuiocul


Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene

Busuiocul are efecte fortifiante asupra functiilor stomacului, revigoreaza intregul organism, relaxeaza sistemul nervos si este un [...]
Busuiocul are efecte fortifiante asupra functiilor stomacului, revigoreaza intregul organism, relaxeaza sistemul nervos si este un [...]
Este o planta anuala de cultura, ramificata de la baza. inalta de 20-60 cm. cu tulpini paroase,in patru muchii, cu inflorescentele in forma [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plantelor adaptogene

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile