eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Lista plantelor adaptogene

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » plante terapeutice » plante adaptogene » lista plantelor adaptogene

Shatavari

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Denumirea botanica: Asparagus racemosus.


Familia: Liliaceae (familia crinului).

Denumiri comune: shatamuli, radacina de asparagus indian


Gustul/energia: dulce, amarui, cald, umed.

Partea folosita: radacina.

Locatia/cultirea: shatari este originar din regiunile tropicale
si subtropicale din India, Asia de Sud-Est, Malaiezia, Africa si
nordul Australiei.


Eluarea sigurantei: ***.

Proprietati: adaptogen, antibacterian, antispasmodic, afrodiziac,
demulcent, diuretic, tonic imunitar, galactagog si gastro-
protector.
Constituenti: shatari contine glicoside steroidale antiinflama-
toare precum diosgenina, shatarinele de la I la IV si sarsapo-
genina. Contine, de asemenea, polizaharide imunostimu-
latoare.

Istoric/etnobotanica
Shatari este pentru prima data mentionata in doua vechi texte religioase, Rig Veda si Atharveda. Era considerata a fi un puternic rasayana care sporeste taria fizica, mentine tineretea si imbunatateste memoria si inteligenta. Cuntul shatari se traduce literal prin "cea care are sute de soti". A fost utilizata vreme de milenii ca afrodiziac si pentru sporirea fertilitatii la femei (si de asemenea la barbati). Sucul proaspat al radacinii tei este folosit in numeroase retete clasice despre care se afirma ca sunt tonice sexuale.
O reteta clasica cu shatari, ghrita, combina ghi, suc de radacina de shatari si lapte. Acestea sunt fierte impreuna, iar apoi sunt adaugate zahar, miere si piper lung pippali. Un al doilea preparat, phalaghrita, combina ghi, suc de shatari, lapte, fruct de amla, asafoetida, beleric myrobalans, chebulic myrobalans, radacina de roiba indiana, radacina de obligeana si o duzina de alte te. Amestecul este gatit pentru a forma o pasta. Mici cantitati din aceasta sunt luate zilnic pentru tratarea infertilitatii si bolilor genitale feminine, precum si pentru sporirea cantitatii si calitatii fluidului seminal.
Radacina infuzata in ulei este folosita local pentru tratarea bolilor de piele. Frunzele pot fi infuzate in ghi si aplicate pe furuncule si rani.

Utilizari moderneIn practica ayurvedica moderna, shatari este inca folosit ca un tonic reproducator feminin. Studiile pe animale au confirmat ca acesta sporeste fertilitatea si libidoul. Clinic, l-am gasit in mod special folositor pentru femeile cu dezechilibre hormonale minore care previn graviditatea si pentru simptome menopauzale precum uscaciunea ginala, lipsa libidoului si uscaciunea pielii.
Shatari este de asemenea folosit ca adaptogen si ca tonic nutritiv si al sistemului imunitar. Este frecvent prescris pentru persoanele cu extenuare, apetit redus, anemie (luat in lapte impreuna cu fruct de amla si ashwagandha), cachexia si sindromul oboselii cronice imuno-deficiente. Numeroase studii pe animale au indicat ca poate inhiba cancerul de san si stimuleaza un raspuns crescut al sistemului imunitar. Exista o indelungata istorie a utilizarii acestei te pentru sporirea curgerii laptelui la femeile care alapteaza.
Datorita capacitatii sale de a stimula prolactina si libidoul, este probabil ca shatari sa aiba efect stimulator asupra glandei pituita-re. Pituitara este una dintre glandele endocrine care sunt parte a axei HPA, care este centrul reglator al unei parti a corpului.
Shatari, asemenea rudei sale, asparagus, e diuretic. Deoarece este un tonic (yin) usor demulcent, el alina iritatia urinara, respiratorie si gastrica. Ceaiul de radacina, pudra sau tinctura poate fi utilizata pentru alinarea uretritei (inflamatia uretrei), cistitei (inflamatia cii urinare), ulcerelor gastrice, tuselor iriile si mu-cusului scos, dificil de expectorat. in studiile pe oameni si animale, s-a descoperit ca aceasta ta ajuta la vindecarea ulcerelor gastrice si previne iritatia stomacului indusa de aspirina. Dozaj si norme de siguranta Tinctura (1:5): 40-80 de picaturi, de trei ori pe zi. Decoctul: se pun doua lingurite de radacina uscata macinata in 225 ml de apa, se fierbe 10-l5 minute si se lasa la infuzat timp de 40 de minute. Se iau pana la doua cesti pe zi. Capsule: se iau 2 capsule OO38 de trei ori pe zi. in forma pudrata,
se folosesc pana la 20 de grame pe zi. Norme de siguranta: cei cu diaree si balonare abdominala vor dori sa evite folosirea de shatari sau, cel putin, vor amesteca ta cu ghimbir, astfel incat sa nu isi agraveze starea. Interactiuni ta/medicament: s-a aratat ca shatari previne iritatia stomacului indusa de aspirina si diareea provocata de administrarea de cisplatin.
Studii selectate ale cercetarii
Adaptogenic Properties of Six Rasayana Herbs Used in Ayurvedic Medici ne (Proprietatile adaptogene a sase te medicinale rasayana din medicina ayurvedica) (Rege, Thatte si Dahanukar, 1999).In acest studiu pe animale, shatari si cinci alte te rasayana obisnuite au fost administrate la soareci. Aceasta ta (precum si celelalte cinci) a protejat impotri unei rietati de stresori biologici, fizici si chimici.



Alte materiale medicale despre: lista plantelor adaptogene

Denumirea botanica: Panax ginseng. Familia: Araliaceae. Denumiri comune: ren shen (China), ginseng chinezesc, ginseng coreean. Gustul/energia: dulce [...]
Denumirea botanica: Clycyrrhiza glabra, C. uralensis. Familia: Fabaceae. Denumiri comune: gan cao (denumirea chinezeasca), kanzo (denumirea japonez [...]
Denumirea botanica: Gynostemma pentaphyllum. Familia: Cucurbitaceae. Denumiri comune: gynostemma, amachazuru (in Japonia). Gustul/energia: dulce, uso [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre lista plantelor adaptogene

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile