Ibuprofenul (ibuprofen, artofen, brufen, dolgit, ibu-200, ibumetin, ibupharm, ibusan, marcofen, motrin, nurofen, paduden, protopen, rupan) este un derivat de acid fenilpropionic. Are proprietati antiinflamatorii, analgezice si antipiretice, cu o potenta 949b15j mai mare decat cea a acidului acetilsalicilic si inferioara indometacinei sau fenilbutazonei ; potenta in conditii clinice este de 2 ori mai mare decat cea a acidului acetlsalicilic doza de 2,4 g este echiactiva cu 4 g acid acetilsalicilic. Doze ma imici au efect analgezic evident si efect antiinflamator slab.
Ibuprofenul se absoarbe repede cand este administrat oral, realizand concentratia plasmatica maxima in mai putin de o ora ; disponibilitatea sistemica este mai mare de 80%. Se leaga de proteinele plasmatice in proportie de 99%, dar ocupa numai o parte din sediile disponibile de pe suprafata macromoleculelor, ceea ce explica de ce nu deplaseaza de pe acestea anticoagulantele cumarinice. Este complet metabolizat prin hidroxilare si carboxilare. Metabolitii se elimina urinar, in parte sub forme conjugate. Timpul de injumatatire este de 2 ore.
Ibuprofenul se administreaza oral, doze obisnuita fiind de 1,2 g/zi, in 3 prize, la mese; in situatiile acute se poate incepe cu 2,4 g/zi. Poate fi introdus rectal sub forma de supozitoare, cate 500 mg de
2 ori/zi (eventual in asociatie cu administrarea orala). Exista si preparate pentru aplicatie locala - de exemplu unguent 5%. Este indicat in diferite afectiuni reumatice articulate si extraarticulare, entorse si intinderi musculare, stari inflamatorii severe sau prelungite in sfera O.R.L., in stomatologie, in patologia respiratorie, in ginecologie etc. Poate fi util pentru calmarea dismenoreei si pentru impiedicarea nssterii premature.
Tulburarile digestive - greata, voma, diaree, constipatie,fenomene dispeptice, epigastralgii, sangerari - au o frecventa mai mica decat pentru acidul acetilsalicilic. Ocazional provoaca cefalee, ameteli, anxietate, cresterea transaminazelor si a fosfatazei alcaline. Ca si alte antiinflaniatorii nesteroidiene poate afecta rinichiul. Provoaca rareori eruptii cutanate, leucopenie si foarte rar agranulocitoza, anemie aplastica, sindrom Stevens-Johnson, ambliopie toxica.
Ibuprofenul este contraindicat la bolnavii cu ulcer in evolutie si la cei cu alergie specifica sau hipersensibilitate la salicilati si alte antiinflamatorii nesteroidiene. Nu trebuie folosit la copii nici in timpul sarcinii. Este necesara prudenta la cei cu antecedente ulceroase. Daca apar tulburari de vedere sub tratament, trebuie efectuat un examen oftalmologic complet.
Azapropazona (azapropazone, apazone, prolixan, rheumox) este un compus in care heterociclul pirazolidindionic este condensat cu un inel benzotriazin [...] |
PARECOXIB Farmacocinetica.: Dupa administrare pe cale injectabila este rapid hidrolizat enzimatic la nivelul ficatului formandu-se valdecoxi [...] |
NABUMETONA Este un compus neacidic. Farmacocinetica.: Absorbtie digestive buna metabolizare hepatica rapida (formandu-se un derivat naftilacet [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre antiinflamatoare |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |