eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Viata afectiva si familiala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sarcina » viata afectiva si familiala

Viitorul tata


Sarcina si nasterea sunt din ce in ce mai putin o afacere exclusiva a mamei si a medicului. Rolul tatalui este capital, atat pentru viitoarea mama cat si pentru copilul care va veni. Este deasemenea o invatare care incepe inainte de nastere.

Tatal este din ce in ce mai prezent in toate etapele sarcinii; ecografia. mai ales. i-a tulburat raportul intim cu copilul pe care-l poarta tovarasa sa de viata. Dar, daca a fi tata este o functie esentiala, aceasta nu se improvizeaza, si instinctul patern, ca si cel matern. este si o chestiune de practica si de timp. Femeia este adesea cea care ii confera tatalui locul care-i revine si pe care trebuie sa i-l recunoasca, aceasta chiar daca ea este in situatia de a-si caste singura copilul. Calitatea de a fi tata nu se inventeaza; ea se invata mai intai in timpul celor noua luni ale sarcinii. in schimburile cotidiene cu viitoarea mama. si apoi de-a lungul educatiei copilului.

Un amestec de invidie si responsabilitate
Viitorul tata vede corpul sotiei sale transformandu-se si uneori dispozitia sa se schimba inexplicabil. El este obligai sa fie prezent, linistitor. intelegator, sa-.si aduca aportul material si, in acelasi timp. el trebuie sa accepte sa cedeze primul loc copilului in spiritul celei pe care o iubeste. Si el se simte mai fragil .si trimis in propria sa copilarie, cand trebuia sa imparta dragostea mamei sale cu tatal sau. Viitorul sau copil poale reprezenta pentru el un intrus; exclus din relatia directa mama - copil, el trebuie sa faca lata unei situatii care il desilizeaza pe moment. I se va intampla poate sa se simta gelos ca nu poale purta un copil, in fala acestei dificultati de a accepta sarcina sotiei lor si dorinta inconstienta de a face un copil, unii barbati isi exprima in mod spectaculos aceasta dorinta irealizabila: fac burta, au dureri violente de dinti, dureri de stomac etc. Psihologii, numesc aceste simptome '"surogat de mama".
Unii se simt straini de ceea ce se intampla in timpul sarcinii. Altii nu asteapta nasterea copilului pentru a deveni tati. Dumneaastra trebuie sa decideti asupra modului in care vreti sa traiti aceste noua luni de asteptare, stiind ca exista mai multe lucruri pe care le puteti face ( in margine).

Gasirea si ocuparea unui loc
Barbatii sunt din ce in ce mai numerosi in a-si asuma partea lor de responsabilitate in viata cotidiana a cuplului si in educatia copiilor. Dar, daca rolurile masculin si feminin au devenit azi mai apropiate, putandu-se schimba intre ele. calitatea de a ti tata sau a fi mama are semnificatii diferite, ce nu trebuie confundate.
Pentru a instaura o relatie buna in trei, este necesar ca mama si tatal sa admita fiecare rolul celuilalt si sa si-l asume pe al sau propriu. Barbatul-iata este inainte de toate cel care isi are locul sau in gandurile mamei; el este in acelasi timp cel pe care ea il iubeste si care a facut-o mama. Daca ea ii recunoaste acest dublu loc legitim, mama va intretine cu copilul sau o relatie unica, fara ca totusi sa-si excluda sotul: copilul, la randul sau. va .sti ca el este important atat pentru mama cat si pentru tatal sau. si va avea la dispozitie ceea ce trebuie pentru a deveni o fiinta autonoma. Mama este cea care il anunta pe barbat ca va deveni tata, iar tatal este cel care-i va da numele sau copilului, situandu-l astfel in sirul generatinlor. in istoria si cultura familiala si sociala. Psihologii numesc "filiatie simbolica" acest proces indispensabil formarii personalitatii.

Fluctuatiile dorintei
Dc-a lungul saptamanilor, relatiile sexuale ( p. 88) r reclama poate unele modificari de confort: pozitia fata in fata va deveni din ce in ce mai dificila in cursul ultimelor luni .si va trebui sa dati dovada de imaginatie, ca si de intelegere, caci dorinta fiecaruia elueaza. Se intampla ca unul din cei doi parteneri, din cauza apropierii bebelusului, sa se teama sa nu-l raneasca sau sa-l faca sa sufere, sau si-l imagineaza ca pe un fel de martor al relatiilor sexuale dintre parintii sai. in realitate, fatul este bine adapostit in uter. dar sentimentele de teama si de rusine raman puternice, si dragostea fizica risca sa sufere. Unii barbati isi pastreaza o dorinta arzatoare pentru partenera lor, dar ei o simt coplesita de sarcina si putin distanta. Frustrarea pe care o incearca va putea chiar sa-i ajute sa se obisnuiasca cu existenta copilului ce va veni pe lume. Altii se distanteaza, si, pe moment, nu suporta ideca de a se apropia de o femeie devenita mama, de parca ar fi rba de propria lor mama.



Alte materiale medicale despre: viata afectiva si familiala

Sarcina nu se traduce pentru femeia insarcinata doar prin transformari in corpul sau sau prin schimbari in modul sau de viata. Este o experienta perso [...]
Sarcina si nasterea sunt din ce in ce mai putin o afacere exclusiva a mamei si a medicului. Rolul tatalui este capital, atat pentru viitoarea mama cat [...]
Anuntul unei nasteri in familie ii atinge pe membrii sai apropiati sau indepartati. Copilul mic nu va mai fi unic, mezinul va deveni mijlociu. Familia [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre viata afectiva si familiala

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile