eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Viata afectiva si familiala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sarcina » viata afectiva si familiala

Viitoarea mama


Sarcina nu se traduce pentru femeia insarcinata doar prin transformari in corpul sau sau prin schimbari in modul sau de viata. Este o experienta personala inabila care ii atinge emotiile si sentimentele profunde si modifica raporturile sale cu ceilalti.

Perceputa uneori ca o incununare a feminitatii sau inceputul rstei adulte, maternitatea esle un moment esential in viata unei femei, sau in cea a unui cuplu. in timp ce in societatile occidentale nasterile au devenit mai putin numeroase si copin cu atat mai pretiosi, asteptarea unui copil presupune exigente deosebite pentru viitoarea mama. De vreo douazeci de ani, contraceptia ii da femeii posibilitati necunoscute pana alunei. Nu ii este neaparat mai usor sasi duca sarcina dupa placul sau. Caci ea este deasemenea cea care trebuie sa-si asume si sa duca la bun sfarsii maternitatea, la fel ca si viata amoroasa si cariera sa profesionala. Ori, asteptarea unui copil, aducerea lui pe lume, pregatirea locului pe care-l ocupa in sanul cuplului si al familiei, ramane o aventura. Plasata de sarcina la rascrucea dorintelor dumneavoastra si cele ale apropiatilor, veti cunoaste poate astfel, de-a lungul acestor noua luni, sentimente noi. Nu mirati daca surprind, bulverseaza uneori, caci le impartiti cu multe alte femei, deci nu ezitati sa vorbiti despre ele.

Agitatia primelor perioade
Ati sperai, l-ati dorit: sunteti insarcinata! Si fericita. Dar aceasta fericire dorila cu ardoare este umbrita in curand de o ga nostalgie, de o oarecare neliniste si chiar de emotii violente care, uneori, imspaimanta. Sunieti sigura de realizarea celui mai drag vis al dumneavoastra, lotusi placerea pe care aceasta v-o procura nu este deplina. Anturajul ignora inca starea dumneavoastra. Traiti singura primele semne ale sarcinii. intrebarile asalteaza, dar raspunsurile scapa.
Un amestec de bucurie si neliniste
Vreti un copil si nu-l vreti: sunteti bucuroasa ca sunteti insarcinata si n-ati fi vrut sa fiti niciodata; sunieti mandra dar adesea pe punctul de a izbucni in hohote de s: indoiti de capacitatea dumneavoastra de a li o buna mama; geti deja libertatea pierduta Neliniste, culpabilitate, frica de a nu li la inaltime: incearca sentimente de dragoste amestecate cu sentimente de ura fata de viitorul dumneavoastra copil.
Departe de a li anormala, aceasta "ambilenta" - cum spun psihologii -este o etapa necesara a evolutiei dumneavoastra psihologice. Chiar daca nu indoiti de aceasta, ea nu este decat ecoul crizelor pe care le-ati traversat in copilarie, cand simteati pierduta la trezire, cand era foame si cand o asteptati gand pe mama, de care depindeati in totalitate.

O fragilitate reala
Supusa la importante modificari fizice si psihologice, femeia insarcinata este uneori deosebii de vulnerabila: ea se simte abandonata, exclusa, data la o parte, ca .si cum ar fi o fetita; psihologii spun ca ca "regreseaza". Poate veti retrai astfel emotii uitate din copilarie. De pilda, considerati o femeie independenta si iata ca acum aveti nevoie de prezenta mamei alaturi de dumneavoastra: erati autonoma in activitatile dumneavoastra, iar acum doriti sa fiti protejata de sotul dumneavoastra. Simtiti brusc nevoia de mancare sau. dimpotri, lipseste si aveti greturi Imaginea idealizata a femeii insarcinate, infloritoare si eleganta, care se ocupa in acelasi timp de sarcina sa, viata sa familiala si cariera sa, este total straina: sunteti obosita, enerta, geti din nimic si simtiti agresi. Carapacea dumneavoastra obisnuita impotri tensiunilor si a stresului s-a fisurat. Sarcina face mai atenta cu dumneavoastra insi in timp ce lumea exterioara intereseaza mai putin: depresia profita de aceasta pentru a se manifesta. Sa stiti totusi, ca in acest l de emotii, uneori penibile si desilizatoare pe moment, veti gasi forta si curajul necesar pentru a porni din nou si a progresa.

Bucuria de a fi insarcinataIntr-ader, pe langa aceste fenomene perturbante. exista bucuria de a fi insarcinata si aceasta ajuta sa incadrati intre anumite limite neplacerile fizice si alte nelinisti ale primelor luni. Sarcina este. deasemenea. confirmarea stralucita a fecunditatii dumneavoastra, accesul la o alta etapa a vietii afective si amoroase, descoperirea unei dimensiuni noi si pozitive a capacitatilor personale.
Va incearca un sentiment de plenilu-dine; simtiti stimulata de gandul la copilul ce se naste; il considerati deja ca facand parte integranta din viata dumneavoastra, incepeti sa luati in considerare cu entuziasm rolul de viitoare mama. Desigur, infruntarea realitatii nu este intotdeauna atat de usoara precum o pretinde modelul ideal propus femeilor de mijloacele mass-media sau publicitate. Dumneavoastra revine sarcina de-a resili echilibrul, de a nu ocoli greutatile, ci de a le infrunta pentru a le depasi mai bine. Daca aveti nevoie de o sustinere trecatoare, nu ezitati sa destainuiti medicului, moasei sau asistentei sociale din serviciul care urmareste: ei vor putea orienta spre psihologi competenti si eficace.

Acalmia celui de-al doilea trimestru
La inceputul sarcinii, sunteti absorbita mai ales de schimbarile fizice si micile indispozitii. Apoi, catre luna a 3-a. apare o noua etapa; faptul de a fi insarcinata trece pe al doilea si incepeti sa ganditi mai mult la copilul pecare-l purtati. Vegheati totusi sa nu neglijati copin mai mari, daca aveti deja, si sa pastrati echilibrul cuplului.
Domnia copilului imaginar
Va imaginati viitorul copil ca pe o fiinta formata, fata sau baiat, detasata deja de dumneavoastra. Visati ca el face in locul dumneavoastra lot ceea ce nu ati putut face cand erati copil. Pentru psihologi, aceasta "constructie" a spiritului este copilul visat de o mama ideala, sustras miraculos de la realitatile vietii.
Daca sunteti in conflict cu mama dumneavoastra, acest copil imaginar, care nu este altce decat 0 parte din dumneavoastra insi, e cel care putea sa ajute sa impacati cu ea. dandu- la randul dumneavoastra, statutul de mama.
Daca aveti deja copii, a venit fara indoiala momentul sa le anuntati noutatea viitoarei nasteri. Dar sa .stiti ca ei nu vor fi constienti ca vor mai trebui sa astepte mai multe luni pentru a vedea bebelusul, ca vor pune, poate, multe intrebari si vor avea si momente de gelozie ( p. 91). Copin mai mari nu trebuie sa se simta neglijati in favoarea copilului care nu este inca nascut. Dragostea intre frati se inta inca din perioada sarcinii si aceasta depinde si de dumneavoastra.


MAME SI FIICE

Pentru o mama si fiica sa, o nastere este si ocazia de a discuta despre copilarie si de a reinnoda linii unei relatii care a slabit si se dezvolta, fecunda. in respect reciproc, schimb si complicitate. Fiica. insarcinata .si in curand mama la randul sau. deveni egala propriei sale mame. Aceasta din urma, putea retrai, prin fiica sa. o parte a emotiilor eare au insotit propriile sale sarcini. si ii puica impartasi acesteia experienta sa.

Nu uitati tatal
In ceea ce-l priveste pe barbatul care v-a lacul sa deveniti mama. nu uitati sa-i recunoasteti locul pe care-] are deja in viitoarea familie pe care sunteti pe cale de a o intemeia impreuna.
Referitor la relatiile sexuale ( alaturi), sarcina este adesea pentru cuplu ocazia reajustarii dorintelor, fiecare in functie de celalalt si in functie de copilul care se naste, pentru a incepe sa-i pregateasca locul. Corpul dumneavoastra continua sa se transforme si_ poate e greu sa recunoasteti. incepeti sa indoiti de dumneavoastra insi: sunteti inca o femeia capabila sa placa? Relatiile sexuale cu sotul sau partenerul dumneavoastra nu-i vor face rau copilului pe care-l purtati? Chiar daca ati hotarat sa lasati purtata de elanul de amor, este destul de frecvent ca absenta dorintei fizice a viitorului tata sa se opuna inflacararii dumneavoastra, sau invers; cuplul cunoaste alunei "pene" sexuale trecatoare. Unele femei, cu toata bucuria sarcinii, pun pe ul secund viata sexuala. Altele. in schimb. isi d sexualitatea inflorind datorita maternitatii. Fiecare trebuie sa incerce sa inteleaga dorinta celuilalt si sa se adapteze noilor relatii. Dorinte fluctuante, temeri irationale: adesea, expresia tandretei domina aceasta perioada. Aceasta face parte din intarea maternitatii, ca de altfel si a paternitatii.

Multe intrebari
Daca copilul dumneavoastra creste prea mult? Daca produce rupturi la nastere? La aceste nelinisti se adauga intrebarile pe care vi le puneti in legatura cu copilul: fi normal? Nu risca sa sufere din pricina propriilor dumneavoastra angoase'? Chiar daca nu le formulati atat de clar, aceste intrebari se pot uneori traduce prin ganduri negre sau cosmaruri teribile. Nu le pastrati pentru dumneavoastra, nu ezitati sa vorbiti despre ele. Adesea, ccografia sau examenele me-dicale din timpul sarcinii linistesc si vor suprima un mare numar din nelinistile ce chinuia Daca nu intelegeti informatiile ce sunt dale, cereti explicatii fara sa ezitati. Daca sunteti plapanda, daca asteptati singura copilul, veti fi interesata sa gasiti un interlocutor exterior situatiei dumneavoastra, care ajuta sa nu o dramatizati si sa o asumati. Trebuie sa puteti admite ca familia nu este intotdeauna pregatita sa-si ofere ajutorul fara a primi ce in schimb, iar interventiile sale risca sa aiba un efect contrar celui dorit.


Nerabdarea

la apropierea termenului
Cu cat se apropie termenul, cu atat viitoare;) mama este mai nerabdatoare sa-si descopere in sfarsit viitorul copil. Dar se poate intampla ca ea sa fie constransa sa stea in pat in timpul ultimelor saptamani pentru a evita o nastere prematura.
Daca aceasta vi se intampla, spuneti- ca aceste momente dificile au si un aspect pozitiv. Ele vor permite sa intelegeti dorintele si nelinistile care framanta si despre care nu indrazniti, poale, sa vorbiti: neliniste la perspecti nasterii, teama de violenta nasterii, dorinta de a pastra pentru si in dumneavoastra copilul etc.Intati sa deveniti mama
Daca e dificil, pentru barbati, sa fie "tati noi" tara sa renunte la o functie paterna azi amenintata sau repusa in discutie. nu este mai usor. pentru femei, sa invete sa fie mame. "Modelele" s-au schimbai mult in acesti ultimi ani si tinerele femei insarcinate nu mai au in jurul lor exemplul mamelor, malusilor. yerisoarelor care isi ingrijesc pruncul, in mod cert. ele beneficiaza de o urmarire medicala mai importanta. Dar, daca progresele tehnice - ccografia, anestezia peridurala etc. - linistesc pe fizic, ele nu impiedica aparitia anxietatii. Mai ales cand mesajele care ne parvin prin mass-media par la fel de derutante ca si categoricele: "Nu asteptati nasterea pentru a-i vorbi copilului dumneavoastra", "Spuneti-i tatalui sa-i vorbeasca si el prin abdomenul dumneavoastra", "Laptele fabricat astazi contine tot de ceea ce arc nevoie copilul", "Este mai bine sa alaptati decat sa-i dati biberonul", "Cu anastezia peridurala, nu mai simtiti nimic"Atatea informatii si sfaturi, uneori contradictorii, care fac sa creasca confuzia viitoarelor mame in loc sa le ajute.


Teama de a naste

Teama resimtita la ideea de nastere pare legitima.Totusi, sunt numeroase femeile care nu vorbesc despre acest lucru sau, mai mult inca, nu indraznesc sa o recunoasca. Aceasta ingrijorare apare uneori cu mult inainte de sarcina. Ea creste adesea in ultimele saptamani, cand poate deveni deosebit de apasatoare si coplesitoare: anxietate, cosmaruri, insomnii Aceasta anxietate se traduce in general prin teama de a se simti rau si de a fi epuizata de o munca indelungata. Se pune adesea intrebarea: "Voi fi la inaltime? ". Femeia care urmeaza sa nasca se teme ca nu gasi energia necesara eforturilor de impingere, ii este teama ca fi "rupta", ca avea de suferit o epi-siolomic, ca trebui ajutata cu forcepsul etc. Ea se teme si mai mult de o intindere excesi a tesuturilor, de necesitatea de a avea scaun sau, si mai simplu, ca tipa fara sa se poata retine. Acestor temeri "pentru sine", pentru propriul corp, li se adauga, in mod inconstient, teama de a fi separata de copil.
Toate aceste temeri suni normale, chiar daca ele sunt diferit resimtite de fiecare femeie. Este desigur dificil sa fie formulate clar, totusi, pentru a le putea depasi, este mai intai indispensabil sa fie acceptate si sa i se vorbeasca despre ele viitorului tata, fie altor femei, medicului sau moasei care urmareste Caci teama inabusita este un sentiment motor in multe din circumstantele vietii.


Sa stiti sa aveti incredere

Nu exista modele carora sa conformati cu strictete. Medicul sau moasa vor da informatii si repere, torasul de viata - sustine, o sora mai mare, o prietena, o colega, mama dumneavoastra vor da sfaturi si vor reconforta. Dar principalul este sa aveti incredere in dumneavoastra insi: cand bebelusul fi prezent, veti gasi gesturile necesare, chiar daca ele nu sunt absolut perfecte.
Perioada de intare personala si reciproca in acelasi timp, in care doua fiinte se pregatesc sa-i faca loc unei a treia, sarcina este un moment fecund. Daca ea rezer cate surprize, uneori putin tulburatoare, ea este o etapa privilegiata a vietii personale, care transforma, facand sa progreseze, relatiile dumneavoastra cu torasul de viata, familia, prietenii dumneavoastra.
Daca anturajul poate ajuta sa traversati etapa delicata a ultimelor saptamani, ganditi- ca un serviciu spitalicesc specializat putea sa ingrijeasca pana la nastere.




Alte materiale medicale despre: viata afectiva si familiala

Sarcina nu se traduce pentru femeia insarcinata doar prin transformari in corpul sau sau prin schimbari in modul sau de viata. Este o experienta perso [...]
Anuntul unei nasteri in familie ii atinge pe membrii sai apropiati sau indepartati. Copilul mic nu va mai fi unic, mezinul va deveni mijlociu. Familia [...]
Sarcina si nasterea sunt din ce in ce mai putin o afacere exclusiva a mamei si a medicului. Rolul tatalui este capital, atat pentru viitoarea mama cat [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre viata afectiva si familiala

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile