Vaccinurile saline pot determina reactii postvaccinale care, in special la copii, pot fi grave. Dintre adultii vaccinati, 5--l0A/o pot face reactii generale dupa inocularea pe cale subcutanata .
Reactiile sint foarte variate ca manifestare si sint in functie de vaccinul utilizat. in cazul vaccinurilor saline se pot constata dureri la locul de inoculare, stare de rau, cefalce, febra, urticarie, eritem edematos, care ajung la maximum dupa 2448 de ore de la inoculare. la copii s-au notat destul de frecvent: astm, boala serului si chiar stare de soc , fapt care sugereaza utilitatea efectuarii unui test intradermic preliminar.
Reactiile locale anafilactice la persoanele sensibile sint foarte rare, desi ele pot produce si moartea vaccinatului .
Desi
vaccinurile sint purificate, inocularile repetate pot determina o sensibilizare a pielii fata de ovalbumina . in cazul existentei unei sensibilitati trebuie efectuata desensibilizarea.
Utilizarea unor
vaccinuri concentrate este contraindicata din cauza febrei, varsaturilor si prostratiei pe care le pot determina .
Persoanele care au primit
vaccin cu adjuvanti fac unele reactii locale, care sint insa mai putin suparatoare decit in cazul vaccinurilor saline. Reactiile locale, ca eritem, induratic sau formarea de noduli, sint tranzitorii si surn foarte rar . S-a mai semnalat posibilitatea inducerii de granuloame locale, abcese sterile . sensibilizarea fata de substantele din lichidul alantoidian normal.
Inocularea pe cale subcutanata determina reactii mai puternice decit pe cale intramusculara.
Administrarea vaccinurilor cu adjuvanti nu determina reactii febrile, iar reactiile locale pot li mult reduse prin etarea depunerilor subcutanate.