Pompa de lapte. Daca ti
alapta copilul, o pompa de
lapte s-ar putea sa va fie extrem de folositoare. Cititi si paragraful 192.
Biberoanele. Daca doriti sa alaptati copilul, nu e nevoie decat de minim trei, pentru ceai,
sucuri sau apa. Daca insa ti alimenta copilul artificial, va trebuiesc cel putin 9 biberoane de 240 ml (mari). Biberoanele de plastic sunt bune fiindca nu se sparg cand cad pe jos. Va trebuie si o perie speciala pentru spalarea biberoanelor2.
Apa, sucurile, sau ceaiul pot fi date din biberoane mari, dar unii prefera pe cele mici, de 120 mj. Nu va sunt necesare mai mult de 2 sau 3.
Exista si biberoane de unica folosinta constand din pungi de plastic sterile care se ataseaza la un biberon de suport din plastic rigid si se arunca dupa folosire.
Batele. Cele mici ca niste gulerase sunt bune doar pentru a proteja hainele de scurgerile de saliva sau regurgitatiile dintre mese. Pentru murdaria care o fac copin de fiecare data cand mananca, mai ales dupa dirsificarea alimentatiei, e nevoie de bate mari din plastic (sau o combinatie de prosop si plastic), preferabil cu partea de jos ca un buzunaras in care sa poata cadea mancarea scapata din gurita copilului. Plasticul e mai bun fiindca se spala usor, dar din pacate adultilor li se pare mai incomod pentru copil. In orice caz trebuie sa aiba o margine de material moale in jurul gatului. O batica din prosop poate fi folosita si la stersul gurii dupa masa, daca mai gasesti un locsor curat pe ea. De obicei batele sunt obiecte de facut cadou.
Pentru prepararea laptelui praf. E bine sa ati o mensura de cel putin 1,2 litri, marcata cu diviziuni, dar puteti folosi orice mensura marcata in mililitri si apoi sa amestecati
laptele praf cu apa fiarta intr-o cratita sau borcan, suficient de mari.
Va mai trebuie o lingura cu coada lunga pentru amestecai, o mensura pentru praful de lapte, un deschizator de conser si un tel ca sa amestecati
laptele praf.
Pentru sterilizarea biberoanelor. Este nevoie de o oala suficient de marc ca sa cuprinda 8 biberoane puse rtical intr-un suport de plasa metalica inoxidabila cu maner. Clestii de plastic cu care sa scoateti si sa manevrati biberonul fierbinte va pot fi de mare folos. Exista si aparate speciale pentru sterilizare, electrice, dintre care uncie au si biberoane incluse, mult mai costisitoare dar care usureaza mult munca mamei.
Incalzitorul pentru biberoane. Nu se mai considera acum necesar sa fie incalzit biberonul cu lapte.
Daca doriti sa-l incalziti exista multe variante, dintre care aparatele electrice speciale sunt foarte practice.
Nu folositi NICIODATA cuptorul cu
microunde pentru incalzirea biberoanelor cu lapte. Biberoanclc pot fi reci la atingerea cu mana iar laptele din interior incalzit foarte tare si se opareste copilul.
Mixerul. Exista diferite tipuri de aparate electrice (mixer, blendcr, combina de bucatarie), cu care pot fi transformate in piure mancaruri,
legume si fructe astfel incat copilul sa poala manca ce mananca si ceilalti membrii ai familiei. Se face o marc economie de timp si munca folosind un mixer.
Nu va trebui sa cheltuiti bani pe mancare speciala pentru copii si ti putea prepara, mancaruri proaspete al caror continut sa fie echilibrat dietetic.